Ziua Portilor Deschise la Fundatia Star of Hope. Vino sa cunosti povestile copiilor cu sindrom Down!

0
97

Pentru că 21 martie înseamnă Ziua Internationala a Persoanelor cu Sindrom Down, Fundatia Star of Hope isi deschide ușile cu drag și asteapta sa ii treaca pragul, atat copii cat si cadrele didactice din grădinițele integratoare din Iași. Scopul acestui gest de deschidere fata de comunitate este acela de a da posibilitatea ca tinerii cu Sindrom Down, cat si echipa de specialisti, sa fie cunoscuti la ei acasă. Evenimentul lansează cea de-a treia ediție a campaniei ”Iubesc să strâng lumea la piept” dedicată copiilor și tinerilor cu sindrom Down, campanie ce se va desfășura în perioada 21-31 martie 2018.

La eveniment vor participa copii și reprezentanți ai grădinițelor ieșene alături de autorități locale, părinți și reprezentanți ai companiilor, oameni ai comunității care ne-au fost și ne sunt alături prin suportul pe care ni-l oferă în efortul nostru zilnic pentru a oferi servicii de terapie gratuită copiilor cu sindrom Down din familii nevoiașe în special din mediul rural. În cadrul evenimentului toți cei prezenți vor putea vizita sălile de terapie, atelierul de croitorie în care mămicile copiilor fac diverse produse hand made și vom arăta diverse modalități lucru cu copilul cu sindrom Down ce au la bază principiul RBC (Reabilitare Bazată Pe Comunitate). Veți cunoaște copiii ai căror progrese (realizate de-a lungul a ani de terapie) sunt un argument pentru importanța terapiei timpurie încă de la vârste foarte fragede și continuarea acesteia fără întrerupere“, a declarat Adina Mihălăchiuță, coordonator PR&Fundraising. 

Campania  IUBESC SĂ STRÂNG LUMEA LA PIEPT are un singur mesaj: sindromul Down (la fel ca orice altă dizabilitate) nu alege nici timpul, nici locul, nici familia. Sindromul Down ”lovește” la întâmplare, atât copilul cât și părintele. Oricine se poate trezi în situația asta, fie bogat fie săraci. În primii ani de viață, copilul cu sindrom Down are nevoie de acceptarea celor din comunitatea în care trăiește, are obligatoriu nevoie de terapie, are nevoie de educație și are nevoie de susținere pentru a deveni cât mai puțin dependent de părinți.

Programul campaniei:

– ”Bine ati venit la noi!” – 21 martie 2018, ora 10.00, eveniment change-experience împreună cu grădinițele integratoare din Iași – la sediul Centrului Regional de Reabilitare ”Steaua Speranței”, strada Bariera Veche nr 3.

– ”Welcome to us!” – 31 martie 2018, eveniment change-experience pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului împreună cu o echipă de specialiști din Suedia – la sediul Centrului Regional de Reabilitare ”Steaua Speranței”, strada Bariera Veche nr 3.

Cei peste 26 de ani de activitate ai Fundației Star of Hope Romania în slujba copiilor cu dizabilități au demonstrat că, dacă există implicare, rezultatele nu întârzie să apară. Implicarea comunității, atât din perspectiva acceptării acestor copii cât și din perspectiva găsirii resurselor necesare acoperirii cheltuielilor pentru accesul copiilor nevoiași și a celor din mediul rural la ședințele de terapie în cadrul Centrului Regional de Reabilitare pentru Copii și Tineri cu Dizabilități ”Steaua Speranței” Iași ( acces = naveta domiciliu-Centru-domiciliu și terapia recuperatorie). În prezent, în cadrul Centrului Regional de Reabilitare pentru copii și tineri cu dizabilități Iași, beneficiază de terapie un număr de 70 de copii cu dizabilități – 22 cu sindrom Down, 28 cu autism și 21 cu diverse alte dizabilități.

Cei 22 de copii cu sindrom Down înscriși în programul Centrului nostru beneficiază  în mod gratuit de terapie recuperatorie 3 zile pe săptămână – 66 de ore de terapie pe săptămână și 264 ore de terapie pe lună.

 Pe lângă acești copii, mai există o listă de așteptare a copiilor care au fost evaluați de către echipa multidisciplinară de specialiști din cadrul Centrului și așteaptă să intre în programul de recuperare desfășurat de Fundația Star of Hope. Lipsa serviciilor de recuperare din județul Iași conduce la această situație neplăcută și la defavorizarea copiilor cu sindrom Down și a celor încadrați în alte categorii de dizabilitate.

Cei mai mulți dintre beneficiari provin din mediul rural și din familii cu posbilități financiare extrem de reduse. Numărul insuficient de servicii de zi de abilitare/reabilitare pentru copiii și tinerii cu nevoi speciale conduce la creșterea alarmantă a numărului părinților disperați care apelează la serviciile fundatiei Star of Hope.Pentru a veni în sprijinul copiilor și tinerilor cu nevoi speciale, e nevoie de sprijinul autorităților, instituțiilor și companiilor locale, în vederea dezvoltării serviciilor sociale de ocupare și educaționale, astfel încât să creem acestor copii și tineri condiții în care să-și poată găsi un rost și să poată aduce un plus valoare comunității în care trăiesc.

Despre Fundația Star of Hope Romania:

  • peste 26 de ani de activitate în slujba copilului
  • 6 CENTRE DE ZI pentru pentru copii și tineri cu dizabilități Iași, Bârlad, Botoșani, Dorohoi, Suceava, Chișinău
  • 7 CENTRE DE ZI pentru copii aflați în situații de risc de abandon familial și școlar în Murgeni (jud. Vaslui), Babadag (jud. Tulcea), Pantelimon (jud. Ilfov), Valea Seacă (jud. Bacău), Huși (jud. Vaslui), Dimăcheni (jud. Botoșani), Botoșani
  • intervenție și sprijin material, moral și financiar pentru părinții și familiile copiilor din proiecte
  • sesiuni de informare/instruire a cadrelor didactice din comunitate privind modalități de lucru cu copilul cu dizabilități/copilul aflat în risc de abandon școlar sau familia

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here