Ziua alegerilor! Urmareste in timp real procesul de votare de la Iasi! Afla totul despre incidentele electorale ale zilei

0
90

UPDATE ORA 21.00 – 34,40%- 256.700 alegatori si-au exprimat dreptul de vot in judetul Iasi, in Vaslui -33,7%, Bacau-35,78%, Botosani-39,07%, Suceava-36,96%, Neamt-36,94%.

UPDATE ORA 18:50
Rezultate EXIT POLL ora 17: PSD – 46%, PNL – 22%, USR – 11%, ALDE – 6%, UDMR – 5%, PMP – 4%, PRU – 3%, PER – 0,5%, ANR – 0,5%, Nu Răspund – 2%
Rezultatele exit poll-urilor, prezentate de stiripesurse.ro, arată că PSD se menține lider, în vreme ce USR crește cu câteva procente bune, de la 7 la 11%, o posibilă explicație putând fi votul tinerilor, un electorat care merge de regulă la vot în a doua parte a zilei,

UPDATE. ORA 13.10. Peste 113.000 de ieșeni au votat până la această oră, reprezentand o prezenta la vot de 15,15% la nivelul judetului Iasi.

UPDATE ORA 11.00 Prezenta la vot la nivelul judetului Iasi este de 7,50%. Un localnic din Visan a sesizat faptul ca la una din sectiile de votare, membrii acesteia refuza sa intrebuinteze listele suplimentare. “Ce pregătiri au făcut șefii secțiilor de vot? Dimineață la orele 9.15 la secția de vot de la școală din Vișan încă nu știa că orice buletin de Iași poate vota în localitățile din județul Iași pe liste suplimentare. Punând deja pe drumuri zeci de alegători sau chiar lasandu-se păgubasi să mai traverseze județul pentru a vota. Logic fiind, aceleași buletine de vot în județ poți vota în orice localitate!“, a reclamat un localnic din Visan.

UPDATE ORA 10:30. In jurul acestei ore, prezența la vot in judetul Iasi a fost de 4%, aproximativ 34 de mii de ieseni exercitandu-si dreptul la vot în cele 730 de secții de vot de pe raza județului. Biroul Electoral Județean a primit o sesizare de vot multiplu la o secție de vot din comuna Voinești, acolo unde o femeie care este în comisie a votat și pentru soțul ei. Poliția este la fața locului și face cercetări.nichita-1000

UPDATE. 9.15. Liderul PRU Iasi, Gheorghe Nichita, a votat la sectia de vot amenajată în Liceul de Informatică din Copou. „Am votat pentru o România a românilor. Am votat să eliminăm decalajele între Moldova și Ardeal. Am votat să nu mai avem o țară dezbinată, să avem un guvern stabil, nu un guvern de marionete”., a spus fostul primar al Iasului.

UPDATE. Ora 9.00 -la Iasi, prezenta la vot era de 2%, 12.574 de persoane exprimându-si deja optiunea.

Peste 18,2 milioane de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt aşteptaţi, astazi, să îşi aleagă reprezentanţii din Senat şi din Camera Deputaţilor pentru următorii patru ani.

În județul Iași sunt deschise 730 de secții de votari, 746.855 de persoane fiind așteptate la urne pentru a-și alege reprezentanții în cele două camere ale Parlamentului, respectiv 12 deputati si 5 senatori.

Votul pentru alegerile parlamentare începe in aceasta dimineata , la ora 7.00, şi se desfăşoară până la ora 21.00, când preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei de vot. De asemenea, tot în acest interval, urna specială folosită pentru persoanele care nu se pot deplasa la secţie trebuie să ajungă în secţia de vot.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie, românii pot vota doar în judeţul în care au domiciliul. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota în orice secţie de votare din acelaşi judeţ. În Capitală, se va vota doar în sectorul în care este înregistrată adresa din cartea de identitate.

Pentru a-şi exercita dreptul de vot, românii au nevoie de unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Votul este secret şi personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane şi părăsirea secţiei de vot cu ştampile sau buletine de vot.

Imediat ce vor ajunge în secţia de votare, alegătorilor le va fi scanată cartea de identitate pentru a preveni votul multiplu, aceştia urmând să primească o machetă cu cele două tipuri de buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat.

Potrivit legislaţiei, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Aceştia votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi. După ce au votat, alegătorii au obligaţia să îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară, având totodată grijă să nu se deschidă când sunt introduse în urnă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului să nu mai fie asigurat, acesta se anulează şi i se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.

Ştampila cu menţiunea „VOTAT”, încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului.

În cazul cetăţenilor cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele Biroului electoral al secţiei respective poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai Biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul.

Nu în ultimul rând, legislaţia interzice distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi organizate, în străinătate, 417 secţii de votare. Acestea se vor afla pe lângă ambasadele, consulatele şi institutele culturale ale României din străinătate. Aproape două milioane de buletine de vot au vot deja trimise către secțiile de votare din Diaspora, iar Românii  din afara granițelor țării vor vota pe parcursul a aproximativ 36 de ore: din cauza fusului orar primele secţii de votare se deschid sâmbătă la ora 20:00 în Australia şi Noua Zeelandă, iar ultimele să se închid luni la 06:00 pe coasta de vest a Americii de Nord.

Desfasurare masiva de forte de ordine

In acesta zi, peste 300 de jandarmi ieșeni vor acționa pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral din data de 11 decembrie 2016, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Jandarmii ieșeni vor asigurarea paza Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Iași, vor asigura măsurile de pază, protecţie și ordine publică la un număr de 156 secții de votare de pe raza municipiului și județului Iași, precum si la Prefectura Iasi, în seara acestei zile.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here