Zece motive pentru a vizita „Casa Joseph Zoller-1912”, monument istoric al Iașului

0
300
”Casa Joseph Zoller-1912”, situată pe strada Elena Doamna din Iaşi, este un monument istoric de început de secol XX. Aparţine perioadei Belle Époque şi este construită în stil neoclasic. Este casa ridicată de un industriaș evreu, Joseph Zoller, fabricant de bomboane de ciocolată, originar din Herţa, oraş care se află acum în interiorul graniţelor Ucrainei, dar care, în acele vremuri, era pământ românesc. Joseph Zoller şi-a dorit ca fabrica să fie alipită de casă, așa cum era moda vremii. Astăzi clădirea este în proprietatea avocatei Gianina Vera Poroşnicu, care a ales 10 motive ce fac din „Casa Joseph Zoller” o adevărată atracţie turistică:
 
1.Casa are o istorie fabuloasă. Perioada de maximă strălucire a fost chiar începutul secolului trecut. Regina Maria a fost aici în vizită pe durata refugiului de la Iaşi, din Primul Război Mondial. Joseph Zoller i-a găzduit în casa sa, în acele timpuri, pe Marchizul Hubert de Belloy de Saint-Liénard, ataşatul naval al Franţei, şi pe soţia acestuia Clara Elena Bibescu, descendenta unei mari familii boierești de la noi, nepoată a domnitorului Gheorghe Bibescu. Familia Belloy avea o strânsă relaţie de prietenie cu familia regală a României, iar regina venea adesea să îşi vadă prietenii în casa de pe strada Elena Doamna.
 
2.Este singurul monument de patrimoniu privat din Iaşi, o bijuterie arhitecturală a secolului trecut, recent restaurantă. Procesul de restaurare, care s-a extins între 2013 şi 2016, a fost realizat după schiţele originale descoperite la Arhivele Naţionale Iaşi. Lucrările, care au necesitat avizul Direcţiei Judeţene de Cultură, instituţie care s-a asigurat că nu se pierde nimic din farmecul epocii, au fost făcute de arhitecţi şi constructori specializaţi în clădiri de patrimoniu. Dorinţa a fost aceea de a păstra în detaliu identitatea arhitecturală a imobilului.
 
3.Transformarea, de la o construcţie degradată de nepăsare şi de vremuri, la o clădire care atrage atenţia trecătorilor prin frumuseţea ei, este un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte respectul pentru patrimoniul cultural românesc. După Al Doilea Război Mondial casa a fost confiscată de comunişti, compartimentată şi transformată în locuinţe sociale. Foştii locatari din acea perioadă nu s-au preocupat de întreţinerea imobilului, iar restaurarea a presupus un efort considerabil. Lucrările au fost realizate din fonduri private.
 
4.Locul are o încărcătură istorică fabuloasă, dar numai această clădire, dintre toate monumentele istorice din zonă, a fost salvată de la degradare. „Casa Joseph Zoller-1912” se află pe un „sit istoric rezidențial”, în imediata vecinătate fiind încă trei monumente istorice: fosta garnizoană germană, în dreapta „Casei Joseph Zoller”, casa cu cerdac din secolul al XVIII-lea, în stânga „Casei Joseph Zoller” și blocul cubist, la capătul străzii Elena Doamna.
 
5.Conservarea elementelor originale este unul dintre aspectele obligatorii, atunci când vorbim de clădiri istorice, de patrimoniu. Semn al lucrurilor care vor dăinui peste timp, dar și al lucrurilor care au rezistat trecerii timpului, bârnele din structura de rezistență a clădirii au fost conservate, bârnele de la 1912, care poartă urmele de cuie și de carii. La etajul casei au fost lăsate la vedere, tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei „mărturii a casei”. De asemenea, gardul din fier forjat lucrat manual, marchiza de la intrare, cişmeaua din curte, mare parte din tâmplărie, sunt elementele care au fost păstrate peste timp şi care au fost restaurate.
 
6. „Casa Joseph Zoller” are un interior care îşi propune să reconstituie, cât se poate, fastul și eleganța micului palat de la 1912. Tapetul de mătase, podelele de travertin, mâna curentă din bronz masiv, lucrată manual de meşteri din Ucraina, draperiile de mătase și catifea, lustrele de cristal, aduse din Franţa şi Italia, toate amintesc de gusturile vechii aristocrații. În „Casa Joseph Zoller” sunt expuse tablouri a trei artiști contemporani care vor rămâne în istoria artei. Vasile Brînzan este cel care a realizat două portrete: al Reginei Maria și al principesei Elena Doamna. Vasile Leondar și Manuel Mănăstireanu au pictat portretele de familiei ale actualului proprietar, Gianina Vera Pooroşnicu.
 
7.Iluminatul arhitectural este spectacolul vizual pe care „Casa Joseph Zoller” îl oferă odată cu lăsarea întunericului. Jocul de lumini pune în valoare imobilul şi reuşeşte să creeze o nouă perspectivă asupra casei, care se distinge astfel în peisajul urban al Iaşului şi pe timpul nopţii. S-a preferat lumina rece pentru impactul discret pe care îl oferă şi pentru că este folosită în mod obişnuit pentru astfel de clădiri fastuoase. Sunt luminate ferestrele, ancadramentele şi intrările principale.
 
8. Unul din punctele de atracție ale „Casei Joseph Zoller” este infochioșcul de la poartă, care spune povestea casei și a străzii în cei peste 100 de ani de existență. Una dintre imaginile cele mai vii și mai frumoase este priveliștea care ți se oferă la orice oră din zi, până noaptea târziu, trecătorii care se opresc și citesc despre Joseph Zoller, despre chiriașul său remarcabil, diplomatul francez Hubert de Belloy, și apoi despre perioada de declin a casei, comunismul și naționalizarea. Infochioșcul oferă un spectacol în aer liber, cu imagini din interiorul și exteriorul casei, cu fotografii ale vremurilor de demult, ale Străzii Albe, astăzi Strada Elena Doamna. În zilele de 1 decembrie și 24 ianuarie la infochioșc răsună Imnul României și Hora Unirii în interpretarea Filarmonicii Moldova din Iași și a Corului Academic „Gavriil Musicescu”.
 
9. Stația de autobuz din apropierea „Casei Joseph Zoller-1912” este decorată cu fotografii de epocă, însoțite de legendă explicativă. Modul în care a fost amenajată stația de autobuz oferă prilejul de a vedea Iașul de altădată, Iașul interbelic și postbelic, Iașul în fotografii de colecție care aparţin unuia dintre cei mai mari colecţionari, ieşeanul Florin Ţugui.
 
10.Efortul de restaurare a fost unanim recunoscut atât de autorităţi cât şi de istorici. Casa a fost inclusă de Primăria Iaşi în albumul cu cele mai frumoase obiective turistice ale Iaşului. De asemenea, istoricul Sorin Iftimi a scris o monografie a zonei istorice şi a casei, aducând la lumină, în urma unei cercetări minuţioase, elemente extraordinare din trecutul acestei mici părţi a Iaşului. Cea mai mare satisfacţie rămâne însă impresia pe care o lasă trecătorilor, fascinaţi de frumuseţea clădirii.
 
Gianina Vera Poroşnicu – restaurator „Casa Joseph Zoller – 1912”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here