Rezultatele provizorii după numărarea voturilor din 18.612 secţii din ţară, reprezentând 99.31% din totalul de 18.740 sectii deschise sunt: PNL – 26,83% (2,3 milioane de voturi), PSD – 23.42% (2,01 milioane de voturi), Alianţa 2020 USR -Plus – 21.29% (1,83 milioane de voturii), Pro România – 6,61%, PMP – 5.65%, UDMR – 5.47, ALDE – 4.24%. În cazul votului din străinătate, s-au numărat voturile din 236 de secţii din cele 441, reprezentând 53.5%, rezultatele provizorii indicând un scor de 37,4% pentru Alianţa 2020 USR-Plus, urmată de PNL – 31.9%, PMP – 11.9%, PSD – 4.1%, Pro Romania – 3.2%. Votul din străinătate se încheie astăzi, la ora 7:00.
USR-PLUS, pe primul loc in judetul Iasi
Cu o victorie clară în municipiul Iași, USR-PLUS câștigă alegerile europarlamentare și în județul Iași, urmat de PNL și PSD. Rezultatele de mai jos sunt provizorii, după numărarea a 98,1% dintre voturi, fiind prelucrate în baza datelor oficiale publicate de Biroul Electoral Central.
EXIT-POLL: PSD și PNL la egalitate: 25,8%, USR-PLUS: 23,9%
PSD: 25,8% PNL: 25,8% Alianța 2020 USR-PLUS: 23,9% Pro România: 5,7% UDMR: 5,4% PMP: 5,2% ALDE: 4,9% Alții: 3,3% – formatiuni politice de genul “baloanelor de sapun” precum UNPR, Partidul Socialist Roman, Partidul Social Independent, Prodemo, Partidul Romania Unita, Blocul Unitatii Nationale sau cei trei independenti.
UPDATE ORA 20:30. Prezența la europarlamentare pe municipiul Iași a depășit pragul de 50%, ieșind la vot 160.000 de ieșeni. La nivelul judetului Iasi, procentul ajunge la aproape 43%. La vot au ieșit masiv și locuitorii din comunele limitrofe municipiului Iași. În fiecare dintre comunele Aroneanu, Valea Lupului, Bârnova, Miroslava, Țuțora, Lețcani sau Ciurea, prezența trece de 50%.
UPDATE. 17.00. Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare, la nivel national, la ora 17:00, este de 35,01%, iar la referendum de 29,11%.
Conform datelor BEC, pentru alegerea europarlamentarilor români, la secţiile de vot din ţară şi-au exprimat votul 6.396.379 de alegători, in timp ce la referendumul pe justiţie şi-au exprimat opţiunea 5.319.539 de persoane. Cea mai bună prezenţă la europarlamentare este în Ilfov, cu 42,67%, urmat de Cluj cu 42,13% şi de Sibiu cu 40,26 %. Prezenţă slabă se înregistrează în Vaslui – 25,21%. La secţiile din străinătate, pentru europarlamentare au votat 205.519 persoane, iar pentru referendum 202.912, însă la foarte multe secţii de votare din Europa este aglomeraţie, ceea ce a determinat solicitări de prelungire a programului de vot.
UPDATE ORA 16.00 Au votat la alegerile europarlamentare – 229.935 de ieseni, reprezentand 32,77 % din numarul total de cetateni cu drept de vot. Iasul se afla pe locul trei ca numar de votanti, dar la mijlocul clasamentului ca procentaj, cu un procent sub media nationala de 30,59 %
UPDATE ORA 12:45. Prezenta la vot la europarlamentare este de17,6% , in timp ce la referendum nu a depasit 15% dintre alegătorii din județul Iași.
Prezenta la vot la nivel national poate fi urmarita pe AICI
UPDATE ORA 11:00. Prezenţa la vot la Iasi, la alegerile europarlamentare este la ora 11:00 : europarlamentare – 5,99% iar la referendum de 8,84%.
UPDATE 10.30 Unei tinere i s-a refuzat dreptul de vot. Femeia, domiciliata, in localitatea Ciurea, nu a fost lasata sa voteze de catre presedintele sectiei de votare nr.30. care a indemnat-o sa foloseasca autobuzul si sa se deplaseze in Ciurea. Tanara s-a adresat Biroului Electoral Judetean si, in urma unei interventii a BEJ a reusit sa voteze.
UPDATE ORA 10.00. Incident la o sectie de votare din Iasi. Delegatul USR a atenționat președintele de secție asupra faptului ca stampila de control a fost aplicata gresit, respectiv pe prima pagina si nu pe ultima asa cum este stipulat in lege, dar acesta a zis că e în regulă așa.
Delegatul USR a sunat la Biroul Electoral Județean explicând situația, iar aceștia au spus că toate voturile trebuie anulate. Președintele de secție a vorbit la randu-i cu cei de la BEJ, i-a fost comunicat faptul ca trebuie anulate toate buletinele de vot, dar el a comunicat celor din comisie că totul e în regulă și că se va continua așa.
„Am sunat de 2 ori la BEJ, mi-au spus că au anunțat din nou președintele secției să anuleze buletinele și să pregăteasca altele noi, dar el continuă fără să țină cont de cei de la BEJ sau de cei din comisie”, a spus Filip Havarneanu, presedinte USR Iasi.
„Se lasa la interpretarea fiecărui șef de secție de votare care voturi sa fie anulate și care nu. In ghidul AEP scrie ca ștampila de control se aplica pe ultima pagina a buletinului de vot, iar la capitolul dedicat voturilor nule, scrie ca se anulează buletinele de vot care nu prezintă ștampila de control. Prin cumularea celor doua prevederi, se pot anula toate buletinele de vot ștampilate aiurea de câte vreun marlan cu calitatea de președinte de secție de vot”, sustine un alt iesean.
UPDATE In judetul Iasi au votat, la referendum, pana la ora 9.00, 2.69% dintre cetatenii cu drept de vot
In schimb, la alegerile europarlamentare, la Iasi, au votat 3.27% dintre cetatenii cu drept de vot
UPDATE ORA 9.00. Liderul PNL Iași, Costel Alexe, a venit fără cartea de identitate la secția de votare unde este arondat. Cam asta este nivelul de reprezentare
UPDATE: Primarul muncipiului Iasi, Mihai Chirica, a fost primul politician care si-a exprimat dreptul la vot. Acesta a venit insotit de candidatul independent George Simion, cel care si-a abandonat colegii de campanie in Valea Uzului din Bacau si a fugit ca un las.
7.00: S-au deschis urnele de votare!
18.968.840 de persoane sunt inscrise in Registrul Electoral si au drept de vot la alegerile europarlamentare de duminica si la referendum. Autoritatea Electorala Permanenta a transmis sambata un comunicat de presa in acest sens.
Alegeri europarlamentare Iasi
Saptamana trecuta, aproximativ 45.000 de ieseni cu drept de vot nu aveau carte de identitate, sau aveau cartea de identitate expirata. Alegatorii care sunt din afara localitatii pot vota in orice sectie de votare, in schimb, cei care sunt din aceeasi localitate, nu pot vota decat la sectia de votare la care este arondat.
Până la ora 21,00 în judeţul Iaşi, sunt aşteptaţi la urne aproape 774 de mii de cetăţeni. Dintre aceştia puţin peste 727 de mii au cărţi de identitate valabile. În municipiul Iaşi, la urne sunt aşteptaţi aproape 317 mii de cetăţeni, dar doar 303 mii de alegători au cărţile de identitate valabile.
În tot judeţul sunt organizate 746 de secţii de votare, cu 10 mai multe faţă de alegerile anterioare. În municipiul Iaşi sunt 247 de secţii, la Paşcani 29, la Podu Iloaie 11, la Târgu Frumos 8, iar la Hârlău sunt 7 secţii de votare.
Dintre comune, Miroslava are cele mai multe secţii de votare organizate – 13. Comunele cu cele mai puţine secţii sunt Tansa şi Roşcani, doar câte două. În tot judeţul Iaşi au fost distribuite 2,55 milioane de buletine de vot. Pentru Parlamentul European s-au înscris în cursă reprezentanţi de la 13 partide şi 3 candidaţi independenţi
Romania voteaza!
Duminică, 26 mai, românii îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European şi în aceeaşi zi are loc şi referendumul pe teme legate de justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, pe trei buletine de vot.
Secţiile de votare din România se deschid duminică, la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. Pentru cei 18.9 milioane de alegători au fost organizate 18.730 de secţii de votare în ţară şi 441 de secţii de votare peste hotare.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840 de persoane, din care un număr de 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.
Totodată, pentru românii din Diaspora, Ministerul de Externe a organizat un număr de 441 de secţii de votare, precizând că numărul secţiilor este unul record comparativ cu scrutinele de la europenele din 2007, 2009 şi 2014 când au fost organizate 190 de secţii.
Alegeri europarlamentare 2019. Referendum pe justiţie. Votanţii trebuie să ştie că:
– Votarea începe la ora 7.00 şi se termină la 21.00.
– Veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secţiei de votare.
– După scanarea actului de identitatea şi validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu se încadrează în condiţiile legale, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia o decizie în acest sens.
– Aveţi opţiunea de a vota doar la europarlamentare sau doar la referendum. Dacă nu doriţi să votaţi la referendum, membrii biroului electoral al secţiei de votare vor trage o linie în dreptul spaţiului pentru semnătură pentru referendum de pe listele permanente şi viceversa la alegerile europarlamentare .
După semnarea sau înscrierea şi semnarea pe lista electorală suplimentară veţi primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum.
Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Dacă aceasta lipseşte, votul va fi declarat nul!
Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opţiunii de la referendum. Citeşte aici GHIDUL COMPLET al alegătorului.
Unde puteţi vota dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu
La alegerile europarlamentare 2019 pot vota toţi cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
De asemenea, pot vota cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, având domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Românii care votează la secţiile organizate în străinătate vor fi înscrişi pe listele electorale suplimentare.
Dacă sunteţi omis din lista permanentă, veţi fi înscris pe o listă suplimentară. Bucureştenii trebuie să voteze la secţia unde sunt arondaţi, ei neputând vota pe listă suplimentară în alt sector. Ambele voturi (pentru europarlamentare şi referendum) vor fi date în aceleaşi secţii de votare.
Dacă nu sunteţi în localitatea de domiciliu, în afară de Bucureşti unde nu se poate vota între sectoare, oriunde aţi fi în ţară puteţi vota la orice secţie de vot, pe lista suplimentară.
România va avea în total 32 de europarlamentari la Bruxelles. (VEZI LISTA CANDIDATILOR). Numărul total de euroaleşi, din toate cele 28 de state membre, este de 751.
La alegerile europarlamentare din 2019 participă toate partidele mari de pe scena politică românească, dar şi unele mici, precum şi candidaţi independenţi, conform BEC.
Referendum 2019 | Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot
Românii sunt chemaţi la urne pe 26 mai, unde îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European şi vor vota pentru referendumul pe teme legate de justiţie, convocat de şeful statului, Klaus Iohannis.
Cele două întrebări care vor fi incluse pe buletinele de vot
- „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
- „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”