Strada cu cea mai mare densitate de monumente istorice și clădiri de patrimoniu, este în ruina. Arar, cate un monument de clasa A, mai face obiectul unei salvari miraculoase înainte de dispariție sau declansare. În rest, ultimele bijuterii de arhitectura sunt lăsate la cheremul unor chiriași mizerabili, al căror mod de habitat grăbesc sfârșitul acestor vechi zidiri. Desi sta in putinta administratiei Chirica sa evacueze aceste scursuri umane care au demonstrat de-a lungul anilor ca nu pot fi chiriasi de buna credinta, angajatii Primariei se fac ca nu observa dezastrul in care dependentii de servicii sociale au adus cladirile locuite altadata de elita sociala a Iasului.
“Cu 25 de milioane de euro şi lucrări întinse pe cel mult 3 ani am putea oferi Iaşului turistic una dintre cele mai spectaculoase străzi istorice din România: Cuza Vodă! Această stradă de aproximativ 800 de metri este emblema delăsării administrative şi a decăderii Iaşului istoric sub privirile noastre. Şi asta se întâmplă de decenii. Primăria a eşuat să impună un proiect unitar de refacere a faţadelor acestor clădiri. Nu poate, nu ştie, nu vrea. La Cluj-Napoca sau la Oradea s-au refăcut sute de faţade de clădiri istorice din banii Primăriei, bani europeni sau din suprataxarea proprietarilor de clădiri istorice care nu îşi fac datoria faţă de moştenirea culturală a oraşelor. Acolo s-a vrut, s-a putut, s-a ştiut cum. În film analizez cazul şi casei Ghica – Callimachi de pe Cuza Vodă, o clădire-monument pe care Primăria a cumpărat-o în 2017 şi în legătură cu care până ieri n-a făcut ABSOLUT NIMIC! Va fi cam maximum pe care îl va şi face dacă rămâne la Palatul Roznovanu în continuare această administraţie demnă de un birt comunal, nu de un oraş cu pretenţiile Iaşului“, a declarat senatorul Marius Bodea.
Ruinele strazii Cuza Voda, acoperite de vorbe mincinoase
In vara anului trecut, Mihai Chirica si administratorii patrimoniului din Primarie, de la serviciile Patrimoniu si Fond Locativ, “au trecut în revistă toate clădirile de pe strada Cuza Vodă, în vederea demarării unui program intensiv de reparare a fațadelor principale, dar și a celor secundare”.
“Astăzi am trecut în revistă toate clădirile de pe strada Cuza-Vodă. Atât cele de la vedere, cât și cele din spate. Mai avem 52 de chiriași în cele câteva sute de apartamente și case și vom demara un program intensiv de reparare a fațadelor principale, dar și a celor secundare. Deja am început cu gangurile, evaluăm fiecare imobil și pornim. De asemenea, vom repara și toate curțile interioare și gurile de preluare a apelor pluviale”, a declarat Mihai Chirica.
De la acel moment de verbalizare a unei situatii de mare jale, nu s-a mai intampat nimic. Nu s.a adus vorba nicio secunda de sursa de finantare, de vreo intentie de refunctionalizare a zonei, care sa aduca o justificare in plus unei posibile investitii, sau de vreo relocare a infractorilor pe care primaria ii are in chirie, care au distrus bătrânele clădiri de patrimoniu si carora vrea sa le puna sub nas o noua investiție buna de sacrificat pe altarul prostiei.
Ultima oara cand s-a vorbit de strada Cuza Voda a fost prin 2017, atunci cand se discuta despre un proiect de reabilitare a strazii Cuza Voda, aflat nelimitat pe o anume lista de rezerva.
Radu SEICARU
Home Deschidere VIDEO. Strada Cuza Vodă, kilometrul 0 al nepasarii. Patrimoniu distrus de chiriasii...