Anchete

VIDEO. Procurorii ieseni au reusit sa anihileze o retea de suti care actiona in Iasi si Paris. Avortonii i-au furat pe francezi de 600.000 euro

By Redacția

June 20, 2017

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  Gîndac Aurel, Drugu Gheorghe, Sănătescu Spania, Roman Marius, Bobocel Somna şi Leonte Norica, pentru săvârşirea infracţiunilor  de  constituirea a unui grup infracţional organizat  și trafic de minori.

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2015, pe raza municipiului Iaşi, s-a constituit un  grup infracţional organizat care a  acţionat pe linia traficului de minori constând în exploatarea unor minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, care erau determinaţi să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de către membrii grupului,  propriii părinţi ai minorilor.

Membrii grupului  îşi determinau propriii copii minori, uneori prin violenţă, ca zilnic să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, cu predilecţiei în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani, bunuri de valoare pe care le deţineau victimele în genţile persoanele sau buzunarele hainelor. Minorii acţionau organizat, având fiecare roluri bine stabilite, se înţelegeau între ei prin mimică, coduri şi reuşeau deposedarea victimelor de bunuri sau valori. Bunurile obţinute din furturi erau imediat pasate între autori care le ascundeau în anumite locuri de unde ulterior erau recuperate de către minori, persoane interpuse sau de către părinţii acestora.

În uma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că  minorii exploataţi nu au urmat cursuri şcolare sau în unele cazuri le-au abandonat, având în vedere preocupările infracţionale.  Minorii au fost instruiţi de către părinţi să acţioneze în grup, în unele cazuri chiar cu violenţă pentru a-şi asigura scăparea. În multe cazuri, victimele furturilor au fost elevi, studenţi la unităţile şcolare de pe raza municipiului Iaşi, în timp ce călătoreau în mijloacele de transport în comun sau în staţiile de aşteptare cărora le-au fost sustrase sume de bani, telefoane sau alte bunuri de valoare.

Minorii victimă au fost instruiţi de către părinţi asupra modului în care să comită furturile, să plaseze bunurile sustrase şi să părăsească locul comiterii faptelor pentru a nu fi prinşi, cercetările efectuate au evidenţiat o strănsă legătură între părinţi şi minori. Victimele au perceput în mediul familial ca un fapt normal săvârşirea de furturi şi predarea familiei a bunurilor sustrase. S-a constatat că aceştia au susţinut în unele cazuri faţă de lucrătorii de poliţie, care i-au prins în flangrant sau identificat ca autorii ai faptelor de furt, că sunt trimişi de către părinţii lor să fure şi să aducă acasă bunuri sau bani pentru a întreţine întreaga familie care este compusă din număr mare de membrii, inclusiv majori care nu prestează activităţi legale aducătoare de venituri. Prin neasigurarea condițiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forțeze pe minori să fure, aducându-i practic într-o stare de sclavie.

Membrii grupării infracţionale au acţionat în anii anteriori în state din vestul Europei, respectiv Spania, Franţa, Belgia unde s-au ocupat cu furturile din buzunare, context în care unii dintre ei au făcut obiectul unor proceduri judiciare. Începând din anul 2015 aceştia s-au retras în ţară unde au pus la punct  reţeaua de hoţi din buzunare, compusă din propriii copii minori, speculând faptul că aceştia nu răspund penal şi în acest mod se obţin venituri consistente, în paralel în mod personal au efectuat deplasări în străinătate unde au comis în mod direct sau au coordonat alţi copii ai lor majori în comiterea de furturi din genţi sau buzunare, cu predilecţie Franţa.

Bunurile sustrase, în funcţie de natura lor, erau împărţite sau valorificate pe piaţa neagră, un rol important pe acest segment revenind inculpaţilor ROMAN Marius şi DRUGU Gheorghe.

Investigaţia penală a evidenţiat faptul că pe raza municipiului Iaşi furturile din buzunare sau din genţi au cunoscut în perioada ianuarie 2015 – martie 2017 o creştere alarmantă, zilnic au avut loc furturi din buzunare şi din genţi având ca autori minorii din cadrul familiilor care compun grupul infracţional cât şi alţi minori care au participat în mod direct sau compuneau grupul de hoţi care se deplasau pe raza municipiului Iaşi. În cadrul hoţilor din buzunare existau reguli bine stabilite privind modul de acţiune şi de împărţire a produsului infracţiunii, în cazul de faţă bunurile furate. În evidenţele  Poliţiei Municipiului Iaşi – Biroul de Investigaţii Criminale au fost înregistrate în perioada  sus menţionată  un număr însemnat de dosare penale cu autori necunoscuţi, privind furturi din buzunare sau din genţi, fapt ce a indus în rândul populaţiei  un puternic sentiment de nesiguranţă, insecuritate şi de teamă de a călători cu mijloacele de transport în comun sau de a frecventa zone aglomerate, respectiv căile de acces în incinta complexelor comerciale, în speţă Complexul Palas.

Pe fondul lipsei de răspundere penală pentru cei cu vârsta sub 14 ani, minorii, sub impulsul familiei, au comis un număr mare de furturi din buzunare şi genţi, fiind cei care abordau victimele şi comiteau fapta.

În cadrul cercetărilor s-a reuşit stabilirea legăturilor dintre membrii grupării, legături care se bazau pe relaţiile de rudenie cît şi a interesului de grup. Pentru minorii exploataţi, noţiunea de furt era tratată ca un fapt divers, un mod de a obţine pentru sine şi membrii familiei sale venituri care să le permită un trai decent. Părinţii au reuşit să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viaţă normal. Cu ocazia depistărilor în flagrant sau în cadrul audierilor ulterioare minorii au ajuns să trateze faptele care le comit ca un  mod de a se distra.

Legăturile existente între membrii grupării a rezultat și din faptul că minorii părăseau România însoțiți de membri ai grupării infracționale, în baza unor procuri notariale emise de părinți. De asemenea, minorii participau la furturi alături de alți minori, care făceau parte din alte familii, lucru care denotă legăturile dintre membrii grupării.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, pentru a obţine în continuare  din activităţi infracţionale sume importate de bani sau bunuri de valoare, o parte dintre membrii grupului s-au deplasat  împreună cu minorii exploataţi în Franţa – oraşul  Paris, loc în care au acţionat în perioada anterioară.

Astfel, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că la data de 12.04.2016, inculpata Sănătescu Spania, împreună cu două minore,  s-au îmbarcat de pe Aeroportul Internaţional Bacău cu destinaţia Paris. Persoanele investigate au intensificat activitatea infracţională, în Paris fiind vizaţi turiştii aflaţi în locurile aglomerate din centrul oraşului Paris.

În Paris,  minorii au fost  coordonaţi de către inculpata Sănătescu Spania alias Anglia, cazarea fiind iniţial în barăci,  într-un parc sau teren viran de la periferia oraşului Paris, în imediata apropiere a cartierului Saint Denis, loc în care se regăsesc numeroase familii de rromi din cartierul Păcureţi şi din municipul Roman. La rândul său, inculpata Sănătescu Spania era coordonată de către inculpatul Drugu Gheorghe, care a instruit-o atât pe ea cât şi minorii exploataţi cu privire la comportamentul în relaţia cu autorităţile franceze, modul de comunicare prin intermediul mijloacelor de comunicare telefonică impunând utilizarea unui limbaj codificat, astfel banii erau numiţi „albe”, telefoanele sau portofelele „portocale”, „a mânca” înseamna a fura.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpata Sănătescu Spania a asigurat în Paris cazarea şi coordonarea la furat a fiicelor inculpatei BOBOCEL Somna care, în mod direct sau prin intermediul inculpatului Drugu Gheorghe, era  informată cu privire la activitatea fiicelor sale, bunurile sustrase şi modalitatea în care urma sa primeasca în ţară produsul infracţiunii.

La data de 12.05.2016,  concubina inculpatului Roman Marius, inculpata Răileanu Valentina, căreia i se spune “Bijuteria” s-a deplasat în Franţa – Paris împreună cu un grup de minori de etnie rromă  având ca scop comiterea de furturi din buzunare şi acte de cerşetorie.

Bunurile sustrase si sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin colete, prin intermediul altor persoane  sau prin  sistemul de transfer monetar internaţional. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul  Drugu Gheorghe a coordonat primirea sumelor de bani şi a coletelor în ţară expediate de către inculpata Sănătescu Spania. Atât coletele cât şi sumele de bani erau primite atât pe numele inculpatului  Drugu Gheorghe cât şi pe numele altor persoane interpuse.

Intrucât din actele de urmărire penală rezultau indicii  care au condus la suspiciunea că minorii erau transportaţi în oraşul Paris – Franţa unde erau determinaţi de propriii părinţi să comită furturi în beneficiul lor şi având în vedere că autorităţile judiciare franceze investigau  un grup infracţional format din cetăţeni români, domiciliaţi pe raza municipiilor Iaşi şi Roman, printre care se regăseau şi persoanele care fac obiectul cercetărilor în prezenta cauză penală, urmare a schimbului de mesaje între autorităţile judiciare din România şi Franţa, la data de 22.02.2017  a fost încheiat un Acord pentru crearea unei echipe comune de anchetă.

Din investigaţiile penale efectuate de către autorităţile judiciare franceze a rezultat că  încă din anul 2011 au fost înregistrate  mai multe fapte de furt comise de către tineri majori şi minori, de naţionalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului. Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016  în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum Euro 2016 şi COP21. Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri familiale  din oraşele Iaşi şi Roman iar în  Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denise, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora  acţionau.

În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00,  minorii plecau  din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis  cu bunurile furate care erau predate adulţilor.

Prejudiciul  cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în peroada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 euro din care peste 148.000 au fost transferaţi  din Franţa în Romania.

Astfel, din actele de urmărire penală ale autorităţilor judiciare franceze, coroborate cu datele existente în prezenta cauză penală, a rezultat  faptul că pe raza  oraşelor  Iaşi şi Roman  s-a constituit o grupare  infracţională organizată, compusă din membrii mai multor familii de rromi, pe sistemul relaţiilor de rudenie cât  şi a interesului material  care, în mod coordonat din anul 2011 până în prezent, şi-au determinat propriii copii minori să comită furturi din buzunare şi din genţi atât pe raza municipiului Iaşi cât şi pe teritoriul Franţei, oraşul Paris şi-au exploatat şi exploatează şi în prezent  propriii copii.

În urma constituirii echipei comune de anchetă au fost demarate investigaţii, fiind realizat un schimb de informaţii între autorităţile judiciare din România şi Franţa care au condus la identificarea unor minori care şi-au declinat identităţi false în Franţa, precum şi identificarea persoanelor majore care coordonează minorii la furat.

În cadrul activităţilor comune de anchetă autorităţile judiciare franceze au transmis faptul că membrii grupării şi-au mutat locul de cazare din imobilul situat în cartierul Saint Denis pe care îl ocupau ilegal, fiind  localizaţi într-o tabără ilegală, amplasată în aceeaşi zonă, lângă un complex comercial de la periferia oraşului Paris.

Cercetările efectuate în cauză, atât în faza de  început cât şi după constituirea echipei comune de anchetă româno-franceză, au evidenţiat existenţa unei strânse legături între membrii familiilor din municipiile Roman şi Iaşi, care au acţionat activ pentru realizarea de venituri din exploatarea propriilor copii, pe care i-au exploatat şi îi exploatează şi în prezent.

Cercetările efectuate în prezenta cauză au fost extinse şi cu privire la alte persoane din municipiile Iaşi şi Roman, cu privire la care există suspiciunea că îşi exploatează în mod direct sau prin intrepuşi propriii copii, pe care îi determină să comită furturi din buzunare.

În cursul zilei de astăzi inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Radu SEICARU