Inaugurat cu doar trei zile înainte de Paști, ca să prindă la timp euforia cadourilor de sărbători, Mall Moldova a produs deocamdată cele mai mari ambuteiaje auto din istoria recentă a Iașului, transformând o bună porțiune din DN 28 într-un epicentru al nervilor și neputinței celor care încă mai speră într-o existență urbană decentă.
Costând uriașa sumă de circa 140 de milioane de euro investită de Prime Kapital, construcția noului mastodont comercial e departe de a impresiona estetic, cel puțin în partea exterioară. De fapt, Mall Moldova este o extindere a fostelor galerii comerciale de la ERA Shopping Mall, iar cu o notă dominantă de gri, edificiul aduce a hală industrială, nevând nici cea mai mică sclipire arhitecturală. Branduri modeste, multe destinate de obicei vânzării mărfurilor de calitate inferioară, sunt afișate pe panouri negre înșirate pe zidurile exterioare, într-o monotonie și întunecime cromatică ce te duce cu gândul la reclamele la firmele de pompe funebre.
Singura găselniță mai acătării o reprezintă amenajarea unei parcări pe acoperișul clădirii, un bun prilej pentru toți șmecherii să-și urce mașinile într-un spațiu de unde pot admira panorama parcării plebei de jos, dar și a splendidului imaș pe care pasc vitele Miroslavei.
Evident, 80% din clientelă e formată din adolescenții care tocmai au luat vacanță de Paști, între o plimbare în Copou sau vizită la bibliotecă și rumegarea unei pizza în noul templu al vieții cool, aleg varianta din urmă.
Un dialog auzit întâmplător într-unul din autobuzele care fac legătura dintre oraș și Mall Moldova e elocvent pentru modul în care astfel de complexuri comerciale au nivelat mintea adolescenților. Aflat într-un grup de tineri, unul dintre ei le spunea celorlalți: „Nu cred că mai vin aici, e prea departe. Și apoi, eu am copilărit în Palas!”. Practic, Palasul i-a modelat întreaga traiectorie a copilăriei și adolescenței, lucru pe care nici o bibliotecă sau școală n-au reușit să o facă.
Dacă joi, 17 aprilie, în ziua inaugurării, afluența publicului a fost surprinzător de moderată, în a doua zi de Paști s-a dat drumul la urgie. Coloana de mașini se întindea pe o distanță de circa 2 kilometri pe ambele sensuri de mers ale rondului ERA. Cu siguranță, duminică, mulți ieșeni au înghițit cu noduri masa de Paști, nerăbdători să meargă în pelerinaj la Mall Moldova, de unde să ia lumina consumerismului dus la apogeu.
În spațiile aseptice și impersonale din interior găsești aceleași haine, aceleași șaorme și aceleași impresii ale obsedaților de shopping ca la orice alt mall din România. Un imens stup care zumzăie, dar nu produce miere decât pentru comercianți, care trebuie să-și scoată cumva chiriile imense. De altfel, investitorii de la Prime Kapital estimează un venit din chirii de circa 12 milioane de euro pe an, prin urmare negustorii trebuie să tragă tare pentru a plăti dările la proprietar, plus să le mai rămână și ceva profit.
Dincolo de fițele și atmosfera luxoasă pe care le degajă noul templu al banilor risipiți, esențial rămâne impactul extrem de negativ adus traficului de pe cea mai importantă cale rutieră a Iașului, DN 28, cea care asigură ieșirea din metropolă către vestul țării.
Din acest punct de vedere, consecințele construirii Mallului Moldova sunt dezastruoase. Pe pasajul rutier aerian care face legătura dintre mall și rondul ERA se circulă bară la bară, același lucru întâmplându-se și pe drumul național. Orele după amiezii devin infernale atât pentru autovehicule, cât și pentru mijloacele de transport în comun. În disperare de cauză, CTP Iași a mărit frecvența curselor de pe traseele 43C și 30B, care duc la mall, dar asta înseamnă o infimă atenuare a situației catastrofale din zonă.
Investitorii de la Prime Kapital s-au angajat să amenajeze decent drumul care face legătura cu Miroslava, prin localitatea Găureni. Ei vor să reabiliteze și un pod peste Bahlui prin care se va ieși, fatalitate!, tot în DN 28, creând o presiune suplimentară pe traficul și-așa apocaliptic.
Prin urmare, perspectivele fluidizării traficului din zonă sunt dintre cele mai pesimiste.
Pe scurt, Mall Moldova rămâne o nucă-n perete, un complex comercial de care nimeni nu ducea lipsă.
Cu excepția unicului beneficiu, de creare de noi locuri de muncă, construirea mallului a fost o eroare greu reparabilă în viitor, dar promovată agresiv, precum un măr putred al consumismului, de carele tik tok de transmisie ale unor iluștri necunoscuți ori artiști fără de scenă, coafați financiar doar de podcasturi unsuroase pe rețelele sociale, armată de influenceri siropoși și infantili, angajați de unul dintre cele mai dezastruoase firme de PR- PR& Influencer Marketing Expert din București, o companie care manipuează cheltuielile consumatorilor minori de mall.
Paul LOVIN