Serviciul de Ambulanta Judetean Iasi a primit 12 apeluri in urma cutremurului din data de 24 octombrie, de la ora 02.11. Solicitarile au fost pentru atac de panica urmate in unele cazuri si de stare lipotimica. Din cele 12 solicitari, 11 au fost pentru persoane de sex feminin cu varste cuprinse intre 19 si 70 de ani, 10 dintre acestea au fost evaluate si dupa asistenta medicala acordata de catre echipajele ambulantei au ramas la domiciliu refuzand deplasarea la spital.
“O femeie de 70 de ani s-a prezentat la sediul Ambulantei cu atac de panica si puseu de hipertensiune. A primit asistenta medicala, refuzand deplasarea la spital. Un barbat de 51 de ani, a suferit un atac de panica urmat de o stare lipotimica si dupa acordarea asistentei medicale de urgenta de catre echipajul Ambulantei a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgente “Sf.Spiridon”din Iasi pentru investigatii de specialitate“, a declarat Nicolai Pralea, purtator de cuvant SAJ Iasi.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, în Unitatea de Primire Urgenţe, după cutremur, au primit îngrijiri medicale încă 10 ieşeni. Şapte dintre aceştia suferiseră atacuri de panică şi ceilalţi trei prezentau traumatisme prin cădere. Cazul cel mai deosebit este al unui tânăr de 25 de ani care într-un atac de panică a sărit de la parter şi şi-a fracturat piciorul.
„Şapte persoane au ajuns în UPU cu atacuri de panică, au fost evaluate şi apoi au mers la domiciliu. În dispecer au fost şi trei apeluri pentru traumatisme prin cădere, dintre care un bărbat de 25 de ani cu fractură deschisă de gleznă stângă, după ce a sărit de la un parter înalt. Pacientul a fost internat în Clinica de Ortopedie a spitalului”, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.
Radu SEICARU