Om de afaceri cu o experiență prodigioasă și o avere pe măsură, Vasile Pușcașu este candidatul AUR la Consiliul Local Iași. Mizând mereu pe muncă, inteligență și seriozitate, dar mai ales pe corectitudinea oamenilor, antreprenorul ieșean și-a construit o carieră de succes, respectată în mediul de afaceri. Recunoscător Iașului pentru tot ceea ce i-a oferit, Vasile Pușcașu este hotărât să contribuie substanțial la bunăstarea comunității prin proiectele pe care le va promova în Consiliul Local. Mereu încrezător în ceea ce îi rezervă viitorul, candidatul AUR este sigur că va reuși. Despre afaceri, pasiuni necunoscute, proiecte de viitor, dificultățile mediului de afaceri, familie și soluții pentru Iași, citiți în acest inedit interviu cu candidatul, omul și antreprenorul de succes Vasile Pușcașu
Aveți o bogată carieră de afaceri, deținând două importante branduri ale turismului ieșean, Motelul Bucium și Hotelul Traian. În ce măsură credeți că această experiență antreprenorială vă va ajuta în activitatea de consilier local?
V. P – Lucrez în mediul privat de aproximativ 33 de ani. Am desfășurat activități în multe domenii, de la comerț, construcții, rețele de televiziune prin cablu, transport, studio de televiziune, radio, turism și chiar producție de energie electrică. În acest interval de 33 de ani, nu am avut niciodată mai puțin de 100 de angajați, ajungând chiar și la 800. Pe toată perioada în care am lucrat în mediul privat am stat în mijlocul oamenilor și am lucrat alături de ei, toți împreună să atingem cele mai mari performanțe în toate domeniile de activitate. Sunt de părere că nu poate fi implicată o persoană și impusă pe o funcție de conducere, fiind ea chiar și politică, fără să fi condus în viața ei cel puțin o echipă de oameni. Cu alte cuvinte, experiența pe care am acumulat-o până acum în mediul privat mă ajută foarte mult în viitoarea activitate de consilier local.
Care a fost și când s-a produs acel moment în care ați realizat că sunteți cu adevărat bogat? C ând ați făcut primul milion de euro și la cât se ridică averea candidatului Vasile Pușcașu la acest moment?
– Știți, eu nu alerg neapărat după bogăție. Am considerat de fiecare dată că înainte de toate, trebuie să faci lucrurile bine și atunci vin și banii ca un bonus. Nu am urmărit neapărat să câștig banul ușor, am clădit încet, cărămidă cu cărămidă. Întotdeauna m-am simțit împlinit atunci când am avut și o bogăție interioară pe lângă cea materială. Primul milion de euro l-am făcut în aproximativ 5 ani, iar averea pe care o am este evaluată de alții, nu de mine, la 35-40 de milioare de euro. Și da, îmi aduc aminte cum am început activitatea mea antrepenorială: cu o roabă și doi oameni.
Cât de dificilă este viața unui om de afaceri în Iași? Întâmpinați obstacole de natură administrativă?
– Dificultatea în viața unui om de afaceri vine din cadrul legal și lipsa unui mediu propice. Vedeți, noi proiectăm, de fiecare dată, afacerile pe termen lung, ceea ce nu este în concordanță cu legislația românească. Și atunci aceste schimbări ale legilor făcute peste noapte, pe repede înainte, aceste măriri de taxe și impozite, nu fac altceva decât să ne dea peste cap planurile de afaceri și de viitor. Prin urmare, fără să vrei, te afli într-un vârtej din care te chinui constant să găsești soluții să supraviețuiești economic. Ținând cont că instituțiile statului, primăria, consiliul județean, consiliul local, nu vin cu soluții și nu ne sprijină suficient, mediul de afaceri se află în dificultate în Iași și chiar în România.
Care credeți că sunt primele 3 probleme cu care se confruntă ieșeanul de rând? Ne puteți spune câteva soluții la acestea?
– Sunt multe probleme în Iași, dar una dintre cele mai importante dintre ele este traficul. Aceasta se poate rezolva prin crearea de sensuri unice pe mai multe străzi acolo unde se poate, care să ne permită fluidizarea traficului și în paralel, lărgirea șoselelor la 3-4 benzi de circulație pe sens. Zonele cele mai aglomerate sunt de obicei intrările în munincipiul Iași, și nu numai. Mă refer acum la zona Bucium, unde printr-o expertiză de rezistență podul ar putea fi lărgit cu cel puțin o bandă pe sens prin renunțarea la trotuar și totodată anexarea unei pasarele pietonale pentru a deservi traficul oamenilor. O altă soluție de degrevare ar fi urgentarea construcției centurii ocolitoare a Iașului. Totodată, poate că ar trebui să începem să ne gândim serios la construirea de pasaje subterane în zonele Podu Roșu, Păcurari, CUG.
O altă mare problemă este cea legată de urabanism. În ultimii ani, Iașul s-a dezvoltat foarte mult, dar haotic. S-au făcut construcții fără a fi integrate într-un cadru arhitectural și urbanistic. În zone unde n-au existat utilități s-au dat autorizații pentru construirea unor cartiere de blocuri, ba mai mult decât atât, nici calea de acces nu era asigurată, fiind situații când s-a cerut drept de servitute pentru a ajunge în cartierul respectiv.
Analizând toată activitatea urbanistică la nivelul Iașului, consider că cel mai important ar fi să se urgenteze finalizarea planului urbanistic general care tergiversează de cel puțin 12 ani.
O altă problemă mare a Iașului este lipsa locurilor de parcare. Cred că la ora actuală, în centrul orașului, sunt asigurate doar 20% din necesar. Una din soluții ar fi dezvoltarea unor parcări pe verticală care lipsesc cu desăvârșire în Iași, și a doua, crearea locurilor de parcare pe malurile râului Bahlui de la Metalurgie până în Dacia pe o parte si de alta a râului, acolo unde ne permite spațiul. N-am renunțat niciun moment la ideea Bahluiului navigabil, consider că un asemenea proiect s-ar putea realiza prin constuirea unui baraj în aval care să asigure necesarul de apă pentru menținerea unui nivel constant. În aceeași măsură, menținând acest nivel constant ne putem gândi că amenajarea acestor parcări pe malul râului ar fi una cu adevărat benefică și sigură.
De ce ați ales partidul AUR pentru a vă împlini politic?
De fapt nu am vrut să fac politică niciodată. Dar văzând că la ora actuală clasa politică este necalificată și slab pregătită, aflându-se într-o lipsă totală de idei, și neavând reprezentativitate la nivel central, am considerat că este momentul să vin în sprijinul ieșenilor și să-mi ofer expertiza. Am ales partidul Alianța pentru Unirea Românilor fiindcă aici mă regăsesc și îmbrățișez doctrina după care se ghidează. De când mă știu am simțit și am trăit românește, m-am simțit un iubitor de patrie și de istorie, îmi place mult libertatea, sunt crescut și educat creștinește, am sădită în suflet credința strămoșească, moștenită din familie, și mă consider un familist convins. Nu concep viața decât în familia tradițională, cu mamă și tată, bărbat și femeie.
Care va fi primul lucru pe care îl veți face în calitate de consilier local?
Primul lucru pe care aș dori să îl fac în calitate de consilier ar fi să depun toate eforturile pentru a finaliza planul urbanistic general.
Ați crescut în Iași, v-ați făcut o familie și o carieră în acest oraș. Care sunt locurile de care vă leagă amintiri și care sunt cele în care preferați să vă petreceți timpul liber?
Am crescut în Iași, unde am absolvit și liceul și facultatea, și am investit în Iași, orașul meu de suflet. Să știți că cei mai mulți bani nu i-am facut în Iași, ci în alte județe, dar i-am dirijat ca investiții pentru a dezvolta orașul acesta. De toate locurile Iașului mă leagă amintiri, dar cel mai mult mă simt legat de dealul Copoului, unde mi-am petrecut anii de școală și facultate. Actualmente locuiesc în Copou și prefer să-mi petrec timpul liber în parcurile acestuia și într-o altă zonă dragă mie, zona Bucium.
Ce anume vă relaxează? Aveți pasiuni, diverse activități care vă binedispun?
Mă relaxează mult poezia și sportul. Cu poezia cochetez din facultate, iar cu sportul din anii de liceu, și continui și acum de fiecare dată când am timp, merg la mișcare la sfârșit de săptămână cu prietenii mei. Pe lângă acestea, consider un loc de relaxare, unde îmi petrec anumite ore din weekend, microferma mea aflată în coasta Iașului, în localitate Poeni.
Dacă ar fi să-l prezentați unui vizitator, cum ați defini Iașul în câteva cuvinte?
Iașul este centrul ortodoxiei românești și sufletul culturii românești. Citându-l pe Nicolae Iorga, pot spune cu tărie că “Iașul este prin sine însuși un muzeu național”.
Paul LOVIN