Național

Unul dintre simbolurile Capitalei e lasat sa devina un focar de infectie. “Casa Hasdeu”, o bijuterie acoperita de mizerie

By Redacția

October 30, 2014

Case simbol ale Bucurestiului de altadata, declarate de Ministerul Culturii drept monumente istorice, se macina sub ochii nostri si nimeni nu face nimic.

In locuri in care stateau altadata adevarate personalitati vietuiesc acum in promiscuitate oameni ai strazii, la un loc cu maidanezii. Se intampla si in cazul resedintei Hasdeu, o bijuterie arhitecturala, transformata intr-un focar de infectie.

Ca o casa a durerii – asa arata acum cladirea de pe Splaiul Independentei, cunoscuta drept “Casa Hasdeu”. Constructia impunatoare aminteste de Bucurestiul glorios. Dar geamurile sparte si mizeria vorbesc despre nepasare crunta.

Constructia a inceput acum mai bine de 100 de ani. Pompiliu Eliade, directorul de atunci al Teatrului National, a ridicat-o dupa planurile realizate de prietenul sau, scriitorul Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Una dintre cele mai importante figuri ale culturii romane, Bogdan Petriceicu Hasdeu este si unul dintre cei mai cunoscuti masoni ai marii loje din Romania. Asa se face ca schita acestui mic castel a fost gandita dupa criterii esoterice. Pentru ca este o bijuterie arhitecturala unica in Bucuresti, cladirea a fost clasata ca monument istoric.

Un monument istoric abandonat in care s-a stabilit cine a vrut. Lucian e unul dintre “locatari”. Traieste de 32 de ani pe strada si spune ca Romania nu i-a oferit sansa la o viata normala.

DISCUTIE REPORTER – LUCIAN:

Reporter: Ati incercat sa va angajati undeva?

Lucian: Da, si stiti ce imi spune? Cazierul.

Reporter: Ce aveti in cazier?

Lucian: Pai am vreo 15 ani de puscarie, domnisoara.

Reporter: De ce?

Lucian: Furturi din astea, ramasaguri.

Pentru ca nu au apa potabila, oamenii de aici cara apa din Cismigiu. Stau la un loc cu cainii, in miros de urina si ploua peste ei.

Trist este ca in tot acest decor traiesc si niste suflete nevinovate. Visurile lor depasesc insa sistemul bolnav.

In prezent cladirea este pe numele unor turci, care si-au inregistrat si sediul firmei, acum 10 ani. Conform legii, acestia sunt obligati sa o intretina. Nu au mai calcat, insa, pe aici, iar primaria nu a putut decat sa lea dea o amenda ridicola de 8000 de lei.

De altfel, autoritatile confima ca NU o data s-a intamplat ca proprietarii unor astfel de imobile de patrimoniu sa le lase de izbeliste, sa se distruga bucata cu bucata, pentru ca mai apoi sa ridice in locul lor cladiri mai inalte si mai profitabile. Asta si pentru ca legea e blanda, iar responsabililor le lipseste respectul pentru istorie.