Marian Crețu, un tânăr de 21 de ani, student la Facultatea de Agricultură USV Iași a fost în Africa pentru a ajuta!
La întoarcere, ne-a relatat despre cum a fost experiența aceasta pentru el, dar și despre trăirile și aventurile sale din timpul misiunii din Uganda. Ce înseamnă, de fapt, a fi voluntar, de ce (nu) poate oricine să se dedice unei astfel de cauze și ce satisfacții personale îți pot aduce acțiunile de voluntariat, ne dezvăluie acest tânăr cu o dragoste de viață și de semeni absolut molipsitoare.
𝗔𝗳𝗹𝗮𝘁 𝗹𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗰𝗮 𝘃𝗼𝗹𝘂𝗻𝘁𝗮𝗿, 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗮 𝘀𝘁𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗔𝗳𝗿𝗶𝗰𝗮 𝟯𝟬 𝗱𝗲 𝘇𝗶𝗹𝗲
,,În perioada 13 ianuarie- 10 februarie 2024, am călătorit în zona centrală a Ugandei, aproape de linia Ecuatorului, prin intermediul unui foarte bun prieten, care se ocupă cu ajutorarea persoanelor din medii defavorizate din România, și pe plan extern, din Africa. Experiența a fost una deosebită, având ocazia să experimentez pe propria piele modul de viață al locuitorilor Africii. Privind în urmă la timpul petrecut acolo, pot spune că aș repeta, fără urmă de ezitare această experiență’’, ne mărturisește Marian.
𝗢𝗿𝗲𝘇𝘂𝗹- 𝘂𝗻 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗽𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗰𝘂𝗺𝗽 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗳𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘇𝗶
Luptând să schimbe în bine viețile altora, voluntarii descoperă, adesea, că propriile vieți le-au fost schimbate chiar de către cei pe care îi ajută. Este și cazul tânărului student la Facultatea de Agricultură din Iași. „Au fost câteva aspecte pe care le-am observat și m-au marcat prin faptul că mi-au schimbat modul de gândire și perspectiva asupra vieții. Străbătând câteva dintre satele lor, ne-am apropiat de mai multe familii și am observat cum este traiul lor de zi cu zi. Multe dintre aceste familii nu au posibilități financiare, acces la educație, servicii medicale, curent electric și magazine. Hrana lor principală constă în rădăcini, matoke, cassava (manioc) și cartofi dulci; orezul fiind un aliment prea scump pentru a fi consumat în fiecare zi. Acesta este consumat doar de Paște și Crăciun, de către familiile mai înstărite. Deși în Africa cresc câteva soiuri de fructe, diferite de ale noastre, în România diversitatea fructelor, legumelor și plantelor medicinale este mult mai mare”, mai adaugă voluntarul.
De multe ori „viața bate filmul”. În sprijinul acestei afirmații vine și experiența tânărului Marian Crețu, care a văzut empatie la fiecare pas în rândul africanilor. ,,În toată această perioadă, m-a marcat faptul că foarte mulți dintre africani deși nu au încălțăminte și îmbrăcăminte, totuși ei arată empatie unul față de celălalt, deseori împrumutându-și hainele între ei pentru a merge la școală și biserică. Cu toate că ei trăiesc într-o sărăcie lucie, aceștia continuă să zâmbească. Copiii sunt foarte respectuoși, iar în momentul în care le ofeream o simplă bomboană, aceștia făceau o plecăciune în semn de mulțumire, iar bucuria le radia pe față. Bunul-simț al copiilor putea fi marcat la fiecare pas, dar cel mai reprezentativ moment la care am reflectat a fost când aproximativ 800 de copii își așteptau răbdători rândul, uneori chiar și o oră, pentru a primi o porție de orez cu fasole. Recomand cât mai multor persoane să facă voluntariat în scopuri umanitare, deoarece, pe măsură ce africanii intră mai des în interacțiune directă cu alți oameni, devin tot mai deschiși, arătând iubire față de cei care îi ajută, destrămând ideile greșite care îi prezintă ca fiind niște oameni izolați. Eu am fost foarte entuziasmat și am simțit o împlinire sufletească ajutând oamenii, în ciuda condițiilor precare (țânțari, malarie, lipsa hranei, temperaturi ridicate), recunoștința din ochii lor acoperind toate aceste neajunsuri. Împreună putem contribui la educarea africanilor și facilitarea accesului lor către civilizație. Alegând să fii voluntar te vei schimba tu, dar împreună cu tine și persoanele din jurul tău”, adaugă Marian Crețu, tânărul de 21 de ani, student la Facultatea de Agricultură USV Iași, specializarea Agricultură.
𝗣𝗮𝘀𝗶𝘂𝗻𝗲𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘃𝗼𝗹𝘂𝗻𝘁𝗮𝗿𝗶𝗮𝘁 𝗹-𝗮 𝗱𝘂𝘀 𝗽𝗲 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗱𝗲𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲. 𝗟𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝘂…𝟳𝟬𝟬𝟬 𝗸𝗺 𝗱𝗶𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝘀𝗮̆!
„Călătoria până în Uganda a fost lungă, am făcut-o cu avionul, iar la aeroport am fost așteptați de prietenii noștri care cunosc zona, neavând probleme cu mijloacele de transport”.
Prevenirea bolilor infecțioase în timpul călătoriilor în țări exotice, trebuie să fie o prioritate, mai adaugă tânărul voluntar. ,,Pregătirea pentru plecarea în Africa constă în administrarea dozelor de vaccin obligatorii pentru bolile specifice. De asemene,a este foarte important pentru cei care se deplasează în zonă ecuatorială să se testeze periodic pentru malarie”.
Aida POPA