Conest SA Iasi in asociere cu Construcţii Erbaşu, companie deţinută de familia Erbaşu, au câştigat un contract de aproximativ 421,1 mil. lei (84,6 mil. euro), fără TVA, cu Consiliul Judeţean Iaşi, pentru construirea şi dotarea noului spital clinic intregrat de boli respiratorii din Iaşi.
Spitalul de Boli Respiratorii este primul spital pe care Consiliul Judeţean Iaşi îl va construi de la zero, iar finanţarea a fost solicitată prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti – PNIIUS, potrivit unui anunţ al CJ Iaşi.
„Viitorul Spital de Boli Respiratorii va fi construit în zona Bucium, pe o suprafaţă de peste 42.000 de metri pătraţi. Va avea o capacitate totală de 350 de paturi, din care 320 pentru spitalizare continuă, 10 spitalizare de zi şi 20 pentru terapie intensivă“, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliul Judeţean Iaşi.
Conest și contractele cu statul – o poveste de milioane…de euro
Firma Conest, cunoscută în România ca un jucător important în sectorul construcțiilor, a atras atenția nu doar prin lucrările sale de infrastructură, dar și prin legăturile sale strânse cu statul român. De-a lungul anilor, compania a obținut o serie de contracte semnificative cu instituții publice, ridicând întrebări legate de transparență, competitivitate și corectitudine.
Printre contractele de valoare mare incheiate de Conest cu diverse instituții ale statului, se numără lucrări de construcție pentru infrastructura rutieră și feroviară, dar și proiecte în domeniul sănătății și educației. Sumele alocate pentru aceste proiecte sunt impresionante, ridicând întrebări cu privire la corectitudinea licitațiilor și transparența procesului de selecție a câștigătorilor.
Conest a fost asociată cu oameni influenți din partide politice de la nivel central și local. Aceste conexiuni ar putea explica rapiditatea cu care firma a obținut unele contracte, dar și faptul că proiectele sale nu au fost niciodată contestate de autoritățile competente.
Deși Conest a reușit să își construiască o reputație solidă pe piata construcțiilor, nu a fost lipsită de controverse. În anumite cazuri, contractele cu statul au fost însoțite de acuzații de corupție, favoritisme și nereguli în derularea licitațiilor. De-a lungul timpului, au existat mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor în care Conest a fost implicată, fiind acuzată de fapte de corupție legate de obținerea unor contracte publice.
Succesul Conest în fața statului român este un exemplu al complexității relațiilor dintre afaceri și guvernarea locală sau centrală.
Radu ȘEICARU