Lăcrămioara Ivănescu, profesoară la Facultatea de Biologie de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost aleasă recent membru în Senatul și Consiliul celor două instituții pentru următorii patru ani, chiar dacă e plagiatoare.
Lăcrămioara Ivănescu este încă decan al facultății, deși anul trecut și-a dat demisia în urma scandalurilor legate de faptul că a plagiat. Revenirea în funcție s-a făcut prin decizia rectorului Tudorel Toader, sustin jurnalistii de la Libertatea. Sancțiunea pentru plagiat a fost dată în urmă cu doi ani de Comisia de Etică a Universității, care a găsit-o vinovată de plagiat în două articole publicate în reviste de specialitate internaționale. Profesoarei i-a fost tăiat 10% din salariu pentru o perioadă de trei luni. Lăcrămioara Ivănescu Decizia a fost confirmată de rectorul Universității, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNESCDTI), precum și de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU). Lăcrămioara Ivănescu a contestat sancțiunea pe mai multe fronturi, ajungând și în instanță. Dosarul este încă pe rol la Tribunalul Iași, Secția II Civilă, după ce a trecut pe la alte două instanțe care au declinat cazul.
Repusă în funcție de Tudorel Toader
Faptul că instanța încă nu a dat o decizie ar fi fost și un argument pentru profesoară ca să-și apere demersul de a candida, susține un cadru didactic din facultate. Deși mai mulți membri din comunitatea academică i-au cerut demisia din funcția de decan de la Facultatea de Biologie, potrivit unor surse Libertatea, profesoara a amânat decizia mai bine de un an și jumătate. Pe 22 aprilie 2019, Lăcrămioara Ivănescu și-a dat demisia din cauza unor “motive personale”, conform presei locale. Totuși, Ivănescu activează și în prezent ca decan.
“După ce și-a dat demisia, au avut loc două concursuri: la primul s-au prezentat doi candidați, dar nu a luat niciunul, iar la al doilea nu s-a prezentat nimeni. Așa că rectorul care se întorsese din primăvară, Tudorel Toader, a numit-o pe ea interimar“, a explicat pentru Libertatea un membru al comunității academice.