Economic

Ultimul bastion industrial al Iasului, vandut la fier vechi. A inceput demolarea pavilionului administrativ de la Fortus

By Redacția

March 11, 2018

Utilajele si echipele omului de afaceri Dumitru Constantinescu au inceput lucrarile de dezmembrare a pavilionului administrativ de la Fortus. Cladirea catre care mii de angajati ai Combinatului de Utilaj Greu au privit decenii intregi cu speranta, va fi vanduta la fier vechi. Sediul Fortus a fost cumpărat la inceputul anului trecut de către o firmă controlată de către Dumitru Constantinescu, patronul spitalului Elytis din Iaşi, cu suma de 2,9 milioane de euro. Imobilul a fost cumpărat de către firma Publiconstruct din Gura Humorului, societate ce este controlată de către Constantinescu. Pavilionul administrativ are 9 nivele, iar la subsol mai sunt încă 3-4 nivele. Suprafata construita depaseste 2.000 mp, iar terenul aferent are suprafaţă de circa 16.900 mp şi căi de acces în suprafaţă de 803,44 mp.

Un colos in insolventa, la mana hotilor de fier vechi

În prezent, Fortus are datorii de aproape 474 milioane de lei, societatea ajungand la mana hotilor de fier vechi, in lipsa unor servicii de paza. Momentan, societatea se află în reorganizare şi inventar.Recent, la Tribunalul Târgu Mureş a fost deschis un nou proces de catre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) şi sindicaliştii de la Fortus, prin care contestă măsuri luate de administratorul judiciar. Cele două părţi cer anularea unei decizii de vânzare a unei căi ferate din fostul combinat şi a două hotărâri de dare în plată a unor active în contul unor datorii ale societăţii faţă de creditori. Concret, societăţile Antares Internaţional SR şi Gip Est SRL şi-au acoperit creanţe totale de 3 milioane de lei prin preluarea unor terenuri şi construcţii, fapt contestat de AAAS şi foştii angajaţi. La începutul acestui an, pentru  260 de foşti salariaţi din totalul de 339 au fost incepute demersuri de concediere. Cei mai mulţi dintre angajaţii de la Fortus au de luat salarii restante care ajung şi la 35.000 de lei, bani care ar putea fi recuperaţi doar prin valorificarea activelor societăţii.

Radu SEICARU