Primăria Municipiului Iași se va asocia cu Consiliul Județean Iași și Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA în vederea realizării proiectului trenului metropolitan. Decizia va trebui aprobată și de Consiliul Local, cel mai probabil în cadrul ședinței ordinare din luna septembrie.
Conform acordului menționat, printre responsabilitățile municipalității se numără elaborarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate, a documentației necesare obținerii avizului de mediu, a documentațiilor pentru exproprierea terenurilor (dacă este cazul) și a documentației tehnico-economice. Tot municipalitatea trebuie să identifice soluția de finanțare a proiectului. Toate obligațiile menționate au un termen de realizare de 36 de luni de la data intrării în vigoare a protocolului. După finalizarea de către Primărie a studiilor și documentațiilor menționate, CFR are obligația să le avizeze în maximum o lună de la predare.
„Avem formată o echipă de lucru, constituită pe lângă Primăria Municipiului Iași, sub coordonarea mea. Am avut întâlniri repetate cu CFR și Consiliul Județean. Vream să facem un protocol de lucru, foarte important pentru noi, cu comunele Ciurea, Miroslava, Lețcani, Holboca și Tomești, unde vrem să extindem transportul public de călători și prin trenul metropolitan. Noi am alocat o anumită sumă de bani pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, dar vizăm și aceste localități”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Traseul trenului metropolitan va fi gândit în funcție de liniile de tramvai extinse spre Holboca și Tomești, dar și de liniile de transport public de călători către alte localități învecinate Iașului.
„Plecând dinspre vest, o primă stație intermodală va fi în zona fabricii Antibiotice. Se va continua mai departe, cu accesul spre cartierul Canta, cu o stație intermodală în apropiere de strada Rampei. Va urma traversarea orașului, cu stații în zona Gării de Nord, pe partea dinspre piața Alexandru cel Bun, apoi în zona Gării Internaționale, cu relații directe spre oraș. Aici va fi organizat un punct intermodal, care să permită preluarea de către autobuze a călătorilor din trenul metropolitan. Va urma zona Socola, cu un punct intermodal major în Frumoasa, unde vor ajunge și călătorii dinspre Ciurea. Gara Socola va deveni un punct intermodal cu parcare de tip park & ride. Trenul va ieși din Iași prin halta Holboca, spre Cristești”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Marius GAVRILESCU