Anchete

Tramvaiul Comunismului revine pe strazile Iasului! Proiectul cultural, condamnat la 10 ani de inchisoare de doi oportunisti din USR

By Redacția

April 02, 2019

Începând de sâmbătă, 6 aprilie 2019, proiectul cultural „Tramvaiul Comunismului” revine la Iași.

În fiecare sâmbătă, începând cu ora 10, vă invităm să parcurgem o scurtă incursiune în timp pentru a vă prezenta influențele regimului comunist asupra orașului Iași, atât din punct de vedere social, cât și arhitectural. Atmosfera este completată de experiența călătoriei cu un tramvai istoric românesc, de tip ITB, fabricat la București în anul 1959.

Pentru înscriere trimiteți prin e-mail numele dvs. și ziua de sâmbătă pentru care optați la adresa tramvaiul.comunismului@gmail.com. La urcare, va fi necesar să prezentați legitimația de călătorie constând într-un abonament nominal de 3 zile CTP Iași, în valoare de 25 de lei, care poate fi achiziționat de la oricare tonetă ce poartă însemnele CTP Iași. Abonamentul vă oferă posibilitatea să circulați nelimitat cu mijloacele de transport public ale CTP timp de trei zile.

Proiectul cultural „Tramvaiul Comunismului este realizat în regim de parteneriat de către Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi, Iasi.Travel, @Compania de Transport Public Iași și Atelier Spre.

Trecutul la puscarie! USR a votat condamnarea la inchisoare a propiilor parinti

Simplul act de a scoate acest tramvai pe strazile Iasului, ar putea fi un act de natura penala? Ei bine, da, daca tinem cont de o initiativa legislativa depusa acum o saptamana de doi dobitoci din USR, pe numele lor Cristian Ghinea și Vlad-Emanuel Duruș, care au auzit despre communism doar la televizor. Nici mai mult, nici mai putin, cei doi parlamentari au depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care să fie interzisa orice forma de propaganda comunista în România. Prin raportare la o valoare sau o realitate a acelei perioade care a subjugate poporul roman mai bine timp de 4 decenii, si acest tramvai al comunismului se subsumeaza unei forme amendabile

Propunerea legislativă a celor doi urmărește interzicerea răspândirii in spatiul public a simbolurilor comuniste.

“Sifonarii” sunt exceptati de la inchisoare

 Printre sanctiunile propuse de cei doi se regasesc urmatoarele:

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel. Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin 1, dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.

-confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspunderii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi.

Tot cu închisoare de la trei luni la zece ani se sancționează utilizarea în public a simbolurilor comuniste.

– distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani

-distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani

-prin simboluri comuniste se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepțiile sau doctrinele comuniste”.

Paradoxul face ca unul dintre cei mai ferventi promotori a insemnelor comuniste in spatiul public iesean sa fie chiar senatorul USR, Dan Lungu care, pe vremea cand era director al Muzeului Literaturii Romane a organizat in mai multe randuri Expozitia “Copilaria parintilor nostri’, prin care propaga in constiinta copiilor, valori ale perioadei comuniste. 

Radu SEICARU