Guvernul a adoptat recent, Strategia de incluziune a cetătenilor români apartinând minoritătii rome pentru perioada 2015-2020, document ce include recomandările europene privind incluziunea romilor. Obiectivul principal al Strategiei este incluziunea socio-economică a romilor la un nivel similar celui al populatiei majoritare, situatie ce induce falsa impresie ca tiganii din Romania ar vrea sa puna burta pe carte ori osul la treaba mai ceva ca romanii.
Cheltuielile estimate pentru implementarea actiunilor cuprinse în acest document în perioada 2015-2016 sunt de 430.502 milioane de lei, urmand ca efortul national de finantare să fie completat din Fondul Social European în domeniile educatiei.
În domeniul educatiei, principalele obiective vizează „reducerea discrepantelor dintre copiii romi si cei care nu apartin acestei minorităti în ceea ce priveste participarea scolară, nivelul de performantă scolară, conditii socio-economice si reducerea numărului de cazuri de discriminare din scoli”. Frumos spus, dar unde nu e nici Dumnezeu nu cere, chiar dar UE baga cu forta.
Practic, prin aceasta noua strategie facuta pentru a umple buzunarele unora, caci analfabetismul si infractiunile in randul minoritatii rome vor ramane aceleasi componente majoritare ale etniei, se vrea „cresterea accesului la educatie a copiilor romi, prin acordarea de consiliere parentală si de hrană (!?), ca de, pe stomacul gol nici priranda nu poate sa-si exprime apetitul pentru procreare, extinderea extinderea facilitătilor existente de îngrijire pentru copii (grădinite, crese, centre de îngrijire de zi). De exemplu, se are în vedere initierea unui program national, prin colaborarea între nivelul central si local al administratiei publice, în vederea furnizării de sprijin pentru 10.000 de copii din categorii vulnerabile (inclusiv romi) si în risc de abandon scolar, pentru îmbunătătirea situatiei socio-economice în aspectele care le blochează incluziunea educatională (hrană, haine, conditii de locuire, stare de sănătate). Totodată, se are în vedere încadrarea de mediatori scolari în toate cele 1680 de unităti de învăţământ în care numărul de copii si elevi romi este de minim 15%, dar si continuarea măsurilor de actiune prin care sunt alocate locuri special pentru romi în institutiile de învătământ superior, în scolile profesionale si liceale.
În sectorul ocupării, principalul obiectiv urmăreste îmbunătătirea participării la piata muncii a cetătenilor români apartinând minoritătii rome prin actiuni precum:
- Campanii de informare pe piata muncii pentru asigurarea legăturii dintre angajatori si romii care nu au de lucru (servicii gratuite de informare, mediere si consiliere a celor în căutarea unui loc de muncă);
- Facilitarea mobilitătii fortei de muncă si antreprenorialului pentru romi (prin acordarea unor prime de angajare, oferire de consultantă gratuită întreprinzătorilor începători);
În domeniul sănătătii, se urmăreste angajarea cu prioritate în comunitătile de romi rurale a asistentului medical comunitar rom si a mediatorului sanitar;
- Informarea si consilierea femeilor si fetelor rome privind sănătatea reproducerii, riscurile asociate mariajelor timpurii, sănătatea mamei si copilului, prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane;
- Înfiintarea unei linii verzi de sesizare a discriminării pacientilor romi care accesează serviciile de sănătate, de către fiecare consiliu judetean.
În sectorul locuirii, obiectivul este asigurarea unor conditii decente de viată si asigurarea de servicii publice si de infrastructură. Printre măsurile avute în vedere sunt: