Teatrul Național Iași anunță Premiile Festivalului de regie „Cătălina Buzoianu”

0
56

La finalul celor cinci zile de teatru la puterea feminin, după un maraton cu 11 spectacole și o serie generoasă de evenimente conexe, juriul Festivalului de regie „Cătălina Buzoianu”, format din Velica Panduru, scenograf, Ștefana Pop-Curșeu, director artistic al Teatrului Național Cluj-Napoca, actorul Emil Coșeru, societar al Teatrului Național Iași, a desemnat câștigătorii acestei ediții. 

PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN ACTOR se atribuie ex aequo:

Gabi Costin pentru rolul Charlottei von Mahlsdorf din spectacolul Eu sunt propria mea soție de Doug Wright și

Vlad Volf pentru rolul Bujor, Învățătorul, din spectacolul Bujor de Doru Vătavului 

PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ se atribuie ex aequo:

Nicoleta Lefter pentru rolul Bonnie din spectacolul Anatomia unei sinucideri de Alice Birch și

Cristina Juncu pentru rolul Agnes din spectacolul Agnes, aleasa lui Dumnezeu de John Pielmeier  

PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ REGIE se acordă ex aequo:

Leta Popescu pentru spectacolul Bujor, producție a Teatrului „Fani Tardini“ Galați, și

Andrea Gavriliu, pentru spectacolul SF (Super Fragil), producție a Teatrului Excelsior, București 

PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE se acordă ex aequo:

Ioana Pashca pentru concepția dispozitivului scenic al spectacolului Eu sunt propria mea soție de Doug Wright

Valentin Vârlan pentru concepția dispozitivului scenic al spectacolului Agnes, aleasa lui Dumnezeu, de John Pielmeier

Un PREMIU SPECIAL AL JURIULUI PENTRU SPECTACOL-MANIFEST ȘI SPAȚIU SONOR se acordă spectacolului-concert Apocalipsa gospodinelor, producție a Teatrului Tineretului Piatra Neamț.

„Prima ediție a Festivalului de regie „Cătălina Buzoianu“ a adus în fața spectatorilor o selecție a spectacolelor românești puse în scenă de regizoare din toată țara, reprezentativă pentru preocupările artistice feminine contemporane. Ne aflăm în fața unei binevenite deschideri și schimbări de perspectivă, atât de necesară în zilele noastre, care a încurajat astfel, la Teatrul Național din Iași, întâlnirea unor viziuni, estetici scenice, tematici, dispozitive și modalități de lucru foarte diferite, susținute de o sensibilitate feminină aplecată înspre aducerea în discuție a unor probleme de neocolit din societatea românească a secolului XXI. Suferința umană, educația, procesul de dezvoltare emoțională a tinerilor, provocările aduse de viața de adult, relațiile de gen, toleranța și acceptarea diferențelor, eliberarea de clișeele și prejudecățile sociale, grija pentru valorile umane, iată câteva dintre multiplele teme abordate de regizoare prin spectacole de facturi dintre cele mai diverse: teatru dramatic, teatru-dans, teatru documentar, teatru-manifest, spectacol-concert, teatru pentru adolescenți, premiate astăzi de critici de specialitate. Astfel, dată fiind diversitatea esteticilor teatrale prezente în selecția festivalului, juriul a decis să nu acorde Premiul pentru cel mai bun spectacol, celelalte premii recompensând însă talentul mai multor artiști implicați în creațiile prezentate pe scena ieșeană.” (Ștefana Pop-Curșeu, argumentul juriului)

Selecția spectacolelor a fost asigurată de teatrologul Oana Borș, lector univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale București, pe baza unor criterii bine argumentate precum: risc estetic, spirit de avangardă, deschidere spre alte arte, perspective profunde față de realitățile unei lumi care se schimbă sub ochii noștri. 

Teatrul Național Iași îi felicită pe toți participanții Festivalului de regie „Cătălina Buzoianu” și le mulțumește pentru deschiderea cu care au răspuns invitației și pentru extraordinara energie generată pe întreg parcursul evenimentului. 

Festivalul de regie „Cătălina Buzoianu” a fost finanțat de Ministerul Culturii.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here