În perioada 26 – 28 iunie 2015, în parcul Copou din Iași, are loc cea de a XXXIII-a ediție a Târgului național de ceramică „Cucuteni 5000”. Meşteri olari din toate colţurile ţării, alături de cei din Republica Moldova şi din Cernăuţi vin pentru a prezenta ieşenilor produsele create din lut, respectând cu sfinţenie tradiţia acestui meşteşug. Sub auspiciile Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale– Iași, a Consiliului Județean şi a Primăriei, în aceste zile vor fi prezenţi în oraş peste 120 de meşteri olari din 22 de localităţi, centre importante de olărit din ţară şi din Republica Moldova.
La ediția din acest an se vor prezenta meșteri din: Bistrița; Cătămărăști Deal Dorohoi – Botoșani, Codlea – Brașov; Braniștea – Galați; Cârța, Corund și Miercurea Ciuc – Harghita; Schitu Stavnic – Voinești, Iași; Baia Mare – Maramureș; Româna – Balș și Vadastra – Olt; Marginea- Suceava; Horezu, Lungești, Vlădești – Vâlcea; din Chișinău, Nisiporeni, Hognești – Călărași, Drochia – Republica Moldova și din regiunea Cernăuți – Ucraina.
Meşterii olari cu cele mai reuşite produse vor fi selectaţi şi premiaţi de un juriu format din specialişti. Vor fi distincţii pentru ceramică utilitară şi pentru ceramică artistică, la care se adaugă premiile speciale ale juriului acordate pentru păstrarea tradiţiei, folosirea ornamentelor sau calitatea smalţului. „Pe lângă olari care vin la Iaşi încă de la prima ediţie, avem în acest an mulţi meşteri tineri care au moştenit acest meşteşug din familie, duc tradiţia mai departe şi s-au impus pe plan naţional. Ne întâlnim astfel cu a doua generaţie de meşteri care vin la târgul de la Iaşi, care participă alături de părinţi”, a prezentat evenimentul Adrian Ardeleanu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Iași.
În Parcul Expoziţiei este organizat în acelaşi timp Târgul Meşteşugarilor care reuneşte 70 de producători de obiecte şi artă tradiţională. Organizat de Primărie, târgul este deschis în perioada 26 – 28 iunie, publicul fiind aşteptat de meşteri din toată ţara. La această ediţie se remarcă prezenţa numeroasă, 20 de meşteşugari, din Corund, judeţul Harghita. Corturile expozanţilor sunt montate pe aleea principală a parcului şi aleea secundară spre stadion. În cadrul acestui târg vor fi prezenţi meşteşugari care expun spre comercializare produse de artizanat, pictură pe sticlă şi lemn, icoane, sculpturi, piese utilitare şi decorative din fier forjat, împletituri de nuiele sau papură, obiecte de vestimentaţie cu specific tradiţional. Târgul va avea şi o componentă de alimentaţie publică, aceste standuri fiind găzduite pe sectorul parcării din laterala stadionului „Emil Alexandrescu”.