Știrile zilei

Tango argentinian, superproductie cinematografica, teatru pentru toate varstele si lansari de carte la Ateneul din Iasi

By Redacția

March 04, 2017

La Ateneul din Iasi, primăvara dedicată femeii incepe in ritm de tango argentinian si continuă cu multă distracție, dar și romantism! De asemenea, cei mai mici dintre spectatori vor găsi prilej de distracție, la sfârșitul săptămânii.

Ateneul din Iași vă invită, marți, 7 martie 2017, ora 17.00 în Foaierul Ateneului din Iași, la lansarea cărții de poezii „Mamei”, semnată de Maria Radu. Intrarea liberă.

Ce-i mai frumos, în prag de primavăra, decât să te bucuri de fiică, de soție, de bunică, de soră, de colegă, de orice femeie, dar mai ales de mamă? Prin volumul intitulat “Mamei” doresc să trezesc din “letargie” sensibilitatea umană. Cuvântul “mama” este și trebuie să rămână “cea mai frumoasă vorbă-n lume”. Poeziile mele vorbesc despre mama-ființa ce ne-a dat viață, mama-țară, mama-floare, mama-randunică, mama-pom, mama-învățătoare… Și câte alte gânduri nescrise despre mamă mai sunt!!! Căci doar cu gândul poți zburda când vrei, unde vrei, cât vrei…Și pentru că Dumnezeu nu poate fi tot timpul, peste tot, în același timp…a creat “”MAMA” ființa sacra„ Maria Radu, autoare.

Concert de muzică argentiniană „Primăvara asta se poartă… Piazzola”, formația Tierra Sin Pan, miercuri, 8 martie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 20 de lei

Formația Tierra sin Pan este alcătuită din profesori de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, precum și din membri ai Orchestrei Operei Naționale Române din Iași.

Fondată în urmă cu mai bine de 8 ani, Tierra sin Pan a avut numeroase colaborări cu dieriți muzicieni valoroși, fapt ce avea să îi aducă de fiecare dată succesul dorit. Concertele, recitalurile, aparițiile în emisiuni de radio și televiziune au plasat ansamblul în rândul formațiilor de muzică de cameră de certă valoare. Argumentul solid al formației Tierra sin Paan este repertoriul deosebit de variat, ceea ce definește capacitatea muzicienilor de a se adapta cu ușurință la noi forme de expresie a limbajelor muzicale specifice tangoului, valsului, muzicii de film, prelucrărilor din uzica jazz. În acest concert, muzicienii aduc un tribut compozitorului argentinian Astor Piazzola, oferind publicului exclusiv lucrări din creația marelui artist.

Revoluționând tangoul, Piazzola este creatorul unui limbaj cu totul unic. Ritmul, armona și melodia se contopesc într-o incredibilă frământare a sentimentelor, generând o muzică profund spirituală, o esență a ființei umane.

Componență: Raluca Dobre – vioară, Luminița Ciobanu – violă, Edit Arva – pian, Vlad Titieni – contrabas, Igor Corjan – acodeon, Mihaela Gârlea – voce

Miercuri, 8 martie, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași vom asculta muzică de calitate în acordurile talentaților membri ai formației Tierra sin Pan.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 20 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Proiecție de film „Dacii”, regia Sergiu Nicolaescu, joi, 9 martie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei

„Dacii” este un film istoric româno-francez, regizat în 1967 de Sergiu Nicolaescu și realizat de Studioul Cinematografic București în colaborare cu Franco-London Film (Franța). Filmul a reprezentat debutul în lungmetraj al regizorului Sergiu Nicolaescu. Lungmetrajul „Dacii” se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.  Criticii de film au recunoscut în mare majoritate caracterul său de superproducție, fără precedent în istoria cinematografiei românești. Vorbind despre acest film, criticii Cornel Cristian și Bujor T. Rîpeanu afirmau că el „constituie unul dintre episoadele izbutite ale epopeii cinematografice naționale prin câteva reușite portretizări, prin iscusința realizării scenelor de masă și buna valorificare plastică – în imagine – a peisajului românesc”. Lansarea filmului în Franța a avut loc la 31 mai 1967, adaptarea în limba franceză fiind realizată de Jacques Rémy. Versiunea franceză intitulată „Les Guerriers” conține un supliment de scene de luptă, care nu a fost încorporat în negativul versiunii române.

Acțiunea se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. O armată romană sosește la porțile unei cetăți dacice, iar trimisul roman le cere celor din cetate să deschidă porțile, promițându-le în schimb viața și libertatea. Străjerul de pe cetate îl întreabă cine sunt cei care se află de la porțile cetății, iar solul îi răspunde că ei sunt „stăpânii lumii”. La auzul acestor cuvinte, străjerul îi răspunde astfel: „Veți ajunge dacă noi vom pieri”.

Distribuția:

Amza Pellea – regele Decebal al Daciei

Pierre Brice – generalul Severus

Emil Botta – marele preot dac

György Kovács – împăratul roman Domițian

Georges Marchal – generalul Fuscus

Geo Barton – senatorul roman Attius (Zoltes)

Septimiu Sever – Remaxos

Mircea Albulescu – Oluper

Nicolae Secăreanu – soldat dac

Vasile Cosma – Vezina

Alexandru Herescu – Cotyso, fiul lui Decebal

Marie-José Nat – Meda, fiica lui Decebal

Filmul „Dacii” în regia lui Sergiu Nicolaescu, va fi proiectat joi, 9 martie 2017, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol de teatru „Atenție, aterizăm!”, regia Daniel Onoae, vineri, 10 martie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 șei cu reducere

„Atenție, aterizăm!”, o adaptare a uneia dintre cele mai produse comedii franțuzești de situație din lume, “Boeing Boeing” de Marc Camoletti, aduce în atenția spectatorilor câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase.

Acțiunea este situată în zilele noastre, în Paris, întregile evenimente desfășurându-se în imobilul personajului Bernard. Acesta este un arhitect de succes care duce o viață „împărătească”, fiind logodit în același timp cu trei stewardese superbe care lucrează pe linii aeriene diferite, fără ca vreuna dintre ele să aibă habar despre celelalte. Șirul întâmplărilor neprevăzute și comice începe în momentul în care viața perfectă a lui Bernard este tulburată de apariția un vechi prieten de-al său, Robert, care va rămâne un timp în casa care ascunde atâtea secrete. Ba mai mult, tot planul lui Bernard începe să nu mai dea roade atunci când în aer se produce o situație neobișnuită și toate zborurile se modifică brusc. În curând, toate cele trei stewardese aterizează în Paris simultan, iar timidul Robert, forțat de împrejurimi, încearcă să mențină aparențele pentru fiecare dintre logodnice.

Cum vor face față cei doi prieteni și Berta – jupâneasa – situației deloc liniștite, vă invităm să descoperiți, vineri, 10 martie 2017, ora 19.00, la Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Regia: Daniel Onoae

Distribuția: Daniel Onoae, Dragoș Maftei, Alexandra Paftală, Erica Moldovan, Ana Hegyi, Cezara Fantu

Alegerea de a pune în scenă o adaptare după „Boeing Boeing” după Marc Camoletti a survenit în urma dorinței de a scoate în evidență situații normale din viața unor oameni, expuse într-o manieră comică. Toate cele șase personaje au caractere și moduri de viață diferite, însă aduse în situații mai mult sau mai puțin extreme, încep să reacționeze așa cum se așteaptă spectatorul, sau nu. Am încercat, și îmi place să cred că am reușit, să conturez fiecare personaj într-un mod diferit și surprinzător. Chiar dacă este o comedie bulevardieră, veți descoperi și că fiecare caracter în parte are propriile neajunsuri, propriile frustrări. Îmi doresc ca spectacolul să fie perceput în esența sa și nu în ultimul rând să vă aducă zâmbete pe buze sau hohote de râs! Vă așteptăm cu drag!” Daniel Onoae, regizor

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol pentru copii „Cele trei cuvinte magice”, Compania teatrală  Zum Zum, sâmbătă, 11 martie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei

Piesa de teatru „Cele trei cuvinte magice” tratează tema educației prin puterea celor trei expresii “te rog frumos”, ” mulțumesc ” și ” iartă-mă”. Prin intermediul păpușilor mânuite de actorii teatrului Zum Zum, aceste cuvinte sunt folosite cu rost de către personaje, altfel încât publicul să vadă diferența dintre a face bine sau nu, a cere iertare sau nu, a mulțumi sau nu. Totodată, această poveste aduce un omagiu tuturor mămicilor, personajul principal ajungând să înțeleagă importanța respectului și dragostei față de cea care îl iubeste cel mai mult: mama. Compania teatrală ZUM ZUM vă invită sâmbătă, 11 martie, de la ora 11.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, la spectaacolul pentru copii „Cele trei cuvinte magice”.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol de teatru „Undeva, Aproape”, regia Ovidiu Ivan, sâmbătă, 11 martie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei

Undeva, într-un orășel micuț și izolat, departe de agitația urbană, de claxoane, de sirene de ambulanțe, de alarme, intr-un spațiu liniștit, drept și cu mult cer, oamenii relaționează altfel.

Dinamica afectivă se accelerează, limbajul și fluxul de informații se reduc la ceea ce s-ar putea numi comunicare autentică. De prea multă sinceritate, discursul poate deveni straniu, ușor absurd, dar și câtă simțire ascunde.

Doi actori tineri vor interpreta cu mult umor 11 personaje in 5 povești cu și despre dragoste.

“Undeva, aproape” este un spectacol despre curajul de a lăsa lucrurile să ți se intâmple, de a fi deschis, de a te lăsa cucerit.

Distribuţia: Ancuța Gutui, Theodor Ivan

Regie: Ovidiu Ivan

Adaptare după texte de John Cariani

Traducere Alex Eperjessy

Spectacolul de teatru „Undeva Aproape” va avea loc sâmbătă, 11 martie 2017, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 15 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol pentru copii „Frumoasa și Bestia”, trupa Marionette Show, duminică, 12 martie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei

Belle, prințesa care apreciază sufletele frumoase, care iubește cărțile și care își adoră tatăl, pornește într-o călătorie spre castelul în care a aflat că tatăl său este prizonier. Fire jucăușă, prințesa începe să râdă, să danseze, asta până când servitorii castelului o anunță că în acel castel e interzis să fii binedispus. Întâlnirea cu stăpânul locului care este o bestie reușește să îi schimbe starea de bine, iar ea acceptă să fie luată prizonieră în locul tatălui ei.

Cum reușește Belle să conviețuiască în castel? Va reuși ea să îmblânzească bestia? Ce se va întâmpla în finalul poveștii?

Răspunsurile la aceste întrebări le puteți afla de la Trupa Marionnette Show, duminică, 12 martie, la ora 11:00, la Ateneul din Iași!

Magia și iubirea plutesc în jurul prințesei Belle și în jurul celorlalte personaje savuroase iar concluziile la care dorim să ajungă copiii sunt legate de faptul că sufletul este mult mai importnt decât înfățișarea, că este bine să fim fericiți, jucăuși, și plini de viață, că iubirea învinge orice și că trebuie să îi iubim pe părinți, pe prieteni și pe omul de lângă noi!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol de teatru „Acuzat: femeia (Sincer… Te iubesc?!), regia Viorel Vârlan, duminică, 12 martie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

Publicul iubitor de comedie este chemat duminică, 12 martie 2017 de la ora 19.00 în această instanţă: Sala Mare de Spectacole ”Radu Beligan” a Ateneului din Iaşi, în calitate de jurat, în proces cu „Acuzat: femeia (Sincer… Te iubesc?!)”, regia Viorel Vârlan.

Partea citată are dreptul la un spectacol, parte a marelui spectacol în care femeia îşi înşeală bărbatul, ca răzbunare supremă. Umorul însoţeşte drama bărbatului înşelat în dragoste, transformând-o în comedia neputinţei sale.

Distribuţie: Andrei Ciobanu, Erica Moldovan, Viorel Vârlan, Ionel Apetrei

Durata: 1 h 20 min

Recomandat celor peste 16 ani.

Preţul biletului: 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Aida POPA