Ca la orice mare sărbătoare, prima zi a anului este plină de semnificații și ritualuri care, conform credinței populare, ar decide pentru fiecare dintre noi, în funcție de ce facem în aceste ore, cum vor fi lunile ce urmează. Site-ul crestinortodox.ro a adunat câteva dintre superstițiile de care românii țin cont pe 1 Ianuarie, în speranța că astfel Anul Nou le va aduce noroc și belșug.
Se spune, așadar, că acel obiect pe care îl ții în mână de Anul Nou, la 12 noaptea sau cel pe care pui mâna imediat după ora 12.00 va fi cel mai important plan al vieții tale în care a început. Dacă ții bani în mână, îți va merge bine din punct de vedere financiar. Dacă Anul Nou te-a prins cu paharul în mână, vei avea un an vesel. Dacă la miezul nopții îți țineai iubita de mână, relația voastră va merge bine în anul care vine.
Tot la miezul nopții este bine să-ți pui o dorință, pentru că se spune că aceasta se va împlini. Aceasta nu trebuie rostită, însă, cu voce tare, ci în gând şi păstrată secretă.
Dacă ați intrat în anul nou voioși, fără datorii, cu bani în buzunar și cu gânduri bune, nu înseamnă, cel puțin conform credinței populare, că ați făcut deja tot ce se putea pentru a atrage norocul în noul an. Și pe parcursul primei zile din 2016 mai aveți de respectat câteva obiceiuri și interdicții. Așadar, țineți cont că:
– primul om care vă trece pragul în prima zi din noul an va influența tot anul. Persoanele blonde sau roșcate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc.
– prima persoană care vă bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită. Dacă prima persoană care vă intră în casa e femeie – va fi un an prost, dacă e bărbat – va fi un an norocos.
– nu aruncaţi nimic din casă în prima zi de an nou, nici măcar gunoiul! E bine să vă intre cineva în casă în prima zi din an, nu să iasă!
– faceți ceva – cât de mic – care are legătură directă cu munca dumneavoastră în prima zi a noului an, pentru a vă merge bine la serviciu tot anul.
– nu spălaţi nimic în prima zi a noului an.
– prima zi din noul an trebuie să vă găsească în curăţenie deplină, deci e bine ca înaintea anului nou să faceţi curăţenie şi în cele mai ascunse unghere.
– îmbrăcați ceva nou pe 1 Ianuarie.
– nu spargeţi nimic în prima zi a noului an.
– țineți o crenguță de vâsc pe masă.
– nu plângeţi în prima zi a noului an.
– nu împrumutaţi bani şi nu faceţi datorii pe 1 ianuarie.
– nu strănutați
– mănâncați carne de porc sau linte de Anul Nou.
– țineți o candelă, o lampă sau o lumânare aprinsă.
– în dimineaţa de Anul Nou, spălați-vă pe față cu apă în care ați pus bănuți de argint.