Deschidere

Strigat de ajutor pentru doi ingeri. In prag de Anul Nou, parintii se pregatesc sa-si opereze fetele la ochi, maini si picioare

By Redacția

December 26, 2015

Doi parinti din Iasi nu-si doresc nimic altceva, in acest sfarsit de an, decat sanatate pentru cele doua fete ale lor si, implicit, sa faca rost de banii necesari  cu care sa poata plati operatiile necesare singurilor lor copii. Alexandra, fiica cea mica, de doar 6 ani, are atrofiate degetele de la maini si picioare, iar Andreea, fiica cea mare, din cauza miopiei in stare avansata, nu mai vede cu un ochi.

“I-a crescut foarte tare miopia in ultima jumatate de an. I-am facut ochelari, i-am comandat lentile speciale si, cu toate astea, in urma controalelor pe care i le facem din 6 in 6 luni, s-a ajuns la o dioptrie de la -4 la -0,005,  in doar jumate de an. Cu un ochi aproape ca nici nu mai vede. Oftalmologii mi-au spus ca pana la 18 ani nu o pot opera. Trebuie ca sa se stabilizeze ca sa o poata opera atunci. A trebuit sa cumpar o pereche de lentile speciale pe care trebuie sa le puna doar noaptea”, povesteste Daniela Bibirig, mama celor doua fetite care au nevoie de o minune din partea lui Dumnezeu, a medicilor si a comunitatii, pentru a se face sanatoase.

Familia Bibirig este compusă din 4 persoane şi locuieşte într-un apartament cu două camere, proprietate personală. Soţii Bibirig au în întreţinere două fiice minore, Bibirig Andreea în vârstă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a şi Bibirig Alexandra-Denisa, în vârstă de 6 ani, elevă în clasa pregătitoare, diagnosticată cu epidermioliză buloasă care necesită tratament lunar şi materiale sanitare speciale de aproximativ 3000 lei pe luna, încadrată în grad de handicap grav, fiind recomandată şi necesară intervenţia chirurgicală pentru ambele mâini şi degetele de la picioare. Venitul familiei, în cuantum de 2446 lei (salariu soţ, indemnizaţie însoţitor, buget personal complementar, alocaţii de stat, indemnizaţie creştere copil cu handicap), este insuficient pentru procurarea medicamentelor, unguentelor şi materialelor sanitare, plata facturilor lunare şi pentru achiziţionarea produselor alimentare necesare traiului zilnic.

Colac peste pupaza…”Anul trecut au venit asistentii sociali la noi si au facut ancheta si o doamna a spus ca noi nu suntem caz social, ca la noi e curat. Toata ziua fac curat pentru ca nu pot risca ca fata cea mica sa-mi faca septicemie”, ne spune mama celor doua fete.

Fetita cu degete de sticla 

Alexandra, fiica cea mica, urmeaza sa suporte in acest inceput de an, prima operatie. “Operatia o sa fie in vara, la Brasov si, din cate stiu, o sa fie in jur de o mie de euro. Depinde de ligamente, de cat de afectate sunt oasele. Daca nu se poate aici, o sansa ar mai fi la Viena”, ne spune mama Alexandrei.

Fetita este in clasa pregatitoare la o scoala din Galata. “Se descurca cu dificultate, de aceea ii da caietele acasa, de cele mai multe ori, pentru ca nu poate tine ritmul cu ceilalti copii, din cauza manutelor. Isi baga pixul printre monturi dar nu este aceeasi dexteritate ca in cazul unui copil normal”, spune Daniela Bibirig.

Intr-un colt al camerei, proaspat desfacuta, femeia ne arata o cutie cu colagen pur, livrata din Germania, pe care se mai vede inca factura cu pretul de o mie de euro.

Ii fac albumina si ii face perfuzie pentru ca ea pierde foarte multe proteine si saruri. Lunar, doar pentru Alexandra, se cheltuie si 3 mii de lei. Parintii m-au ajutat mult. Au vandut pamantul, animalele, tot ce au crescut prin curte, au vandut tot, dar acum au ajuns si ei la fundul sacului. Tata s-a imbolnavit de leucemie iar noi nu mai avem de ce sa ne agatam pentru a ne ajuta fetele, decat de o minune”, spune Daniela Bibirig.

Cei care pot contribui in vreun fel la ajutorarea acestor copii pot trimite mesaje pe adresa redactia@agorapress.ro. Pentru ajutoare in bani exista deschis un cont la OPT Bank pe numele mamei celor doua fetite, Daniela Birig – RO22OTPV140000288942R001.

Acest caz face parte din campania umanitara de Craciun demarata de   AgoraPress   si Fundatia Link Romania Moldavia   – “Craciun in casa ta”.