Spitalul Veterinar de la USV Iași, lagărul de exterminare „universitară” a animalelor de companie

0
149

O tânără ieșeancă a trecut recent printr-o experiență traumatizantă, care ridică serioase semne de întrebare asupra calității actului medical practicat la Spitalul Veterinar al Universității de Științele Vieții din Iași.

Sorina Diaconeasa a trăit clipe de groază, văzându-și câinele murind în urma tratamentelor greșit aplicate la clinica veterinară cu pretenții universitare din Copou.

Recent, am trecut printr-o experiență extrem de dureroasă și dezamăgitoare la serviciul de urgențe al Facultății de Medicină Veterinară din Iași. Într-un moment critic, când animalul nostru avea nevoie disperată de ajutor, am constatat lipsa specialiștilor și a unor condiții adecvate pentru intervenții de urgență. Pe timp de noapte nu este prezent niciun medic specialist cu experiență, doar studenți care își desfășoară activitatea după cum știu și ei. Deși ni s-au perceput taxe semnificative, nu am primit îngrijirea necesară, iar rezultatul a fost tragic”, mărturisește Sorina pe un grup de discuții de pe Facebook.

Tănăra face un apel la toți iubitorii de animale aflați în situații similare să nu repete greșeala ei de a solicita serviciile Spitalului Veterinar al USV, cerând totodată conducerii unității spitalicești să ia măsurile necesare pentru responsabilizarea și profesionalizarea personalului medical.

Această situație nu este un caz izolat. Mulți alți iubitori de animale din Iași au trecut prin experiențe similare. Este revoltător să vedem că, în lipsa unor opțiuni mai bune pe timp de noapte, suntem obligați să apelăm la un serviciu care nu oferă siguranța și competența de care avem nevoie. Fac apel la cei responsabili să își asume răspunderea pentru standardele actuale și să ia măsuri pentru îmbunătățirea acestui sistem. Animalele noastre merită mai mult, iar noi, ca proprietari, merităm să avem încredere că facem tot posibilul pentru a le salva atunci când au nevoie. Dacă ați avut experiențe similare, vă încurajez să vă gândiți de două ori înainte de a lua o decizie cu privire la aceasta instituție. Nu vom lăsa adevărul să fie redus la tăcere!”, a scris Sorina Diaconeasa pe aceeași rețea de socializare.

Cazul relatat de tânăra ieșeancă a stârnit numeroase reacții în rândul cititorilor, mulți dintre ei împărtășindu-i durerea și mărturisind experiențe asemănătoare trăite la clinica universitară.

„Am fost de 2 ori acolo și în ambele situații a fost rău…a doua oară chiar îngrozitor. Inițial mi-au fost date niște informații legate de o problemă pe care ar putea-o avea motanul meu, iar a doua zi au spus ca medicul de aseară a greșit și ca de fapt e altceva (dar nu știau exact ce), iar după 2 ore am fost anunțată ca motanul a murit. Asta în condițiile în care motanul a rămas peste noapte internat. L-au aruncat într-o cutie cu oxigen și nu i-au mai făcut nimic probabil până dimineață. De asemenea, modul în care acești medici comunică este de nedescris. Au 0 empatie și multă aroganță. Din păcate e un fenomen care se tot perpetuează, având în vedere ca acolo sunt educate și noile generații de medici veterinari. E trist!”, și a exprimat indignarea Ana – Maria Țibu.

O experiență similară am avut-o acum doi ani, cand am prins și zile consecutive de libere de la stat, nu am găsit medic de gardă, câinele era într-o stare destul de rea (defeca sânge foarte mult) mi-au propus o taxă de urgență, dar fără siguranța că se va rezolva ceva pentru că nu exista medic. Din pacate, din propria experiență, nu recomand urgențele de la Facultatea de Medicină Veterinară, pe lângă prețurile destul de mari, nu ai siguranța că poți rezolva situațiile de urgență ale animăluțelor”, a scris Gina Halacu.

„După ce am plătit operația, mi l-a dat acasă spunându-mi că totul este ok și că într-o oră se va trezi, dar din păcate nu s-a mai trezit!”, a împărtășit Dumitru Ionașcu o altă tragedie petrecută din cauza personalului de la Spitalul Veterinar al USV.

Fără îndoială, pierderea animăluțului iubit reprezintă un șoc pentru posesorul său. Relațiile care se formează între om și animal au o dimensiune sentimentală aparte, cei doi legându-se sufletește pe viață.

Înființat în martie 2021, Spital Veterinar de Urgenţă din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară era descris la acea vreme de către conducerea Universității de Științele Vieții din Iași ca fiind unic prin diversitatea dotărilor și specializărilor. „Asistenţa medicală înalt specializată se asigură şapte zile din şapte, 24 de ore din 24, inclusiv în regim de urgenţă, aspect foarte important pentru proprietarii de animale”, declara atunci Gerard Jităreanu, rectorul USV.

Din păcate, „asistența medicală înalt specializată” a fost doar o vorbă în vânt, cazurile animalelor care-și pierd viața în urma tratamentelor greșite sau a indiferenței personalului medical devenind tot mai numeroase și provocând răni ireparabile în sufletul celor care le-au crescut și iubit.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here