Trei etaje ale Corpului C de la Spitalul Clinic de Recuperare vor fi reabilitate. Municipalitatea va face reparații capitale la cele trei etaje care reprezintă un complex multidisciplinar și multifuncțional, ce interacționează cu toate celelalte secții din cadrul unității medicale menționate. Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 12 luni, valoarea totală a lucrărilor fiind estimată la puțin peste un milion de lei, cu TVA, pentru fiecare etaj, adică circa 3,1 milioane de lei, în total.
„Soluția de modernizare aleasă de către conducerea spitalului este de a realiza aceste lucrări pe zone și tronsoane, întrucât lucrări de amploare, la nivelul întregului spital sunt practic imposibil de realizat, deoarece nu este posibilă scoaterea totală din funcție a spitalului, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru etajele 3, 4 și 5 ale Corpului C lucrările constau în refuncționalizarea spațiilor, impusă de necesitatea asigurării grupurilor sanitare pentru persoanele cu handicap, refacerea finisajelor interioare, înlocuirea tâmplăriei interioare, refacerea instalațiilor sanitare, de încălzire, electrice și curenți slabi, cât și de telefonie. Măsurile propuse de expertul tehnic presupun intervenții locale, demolări, refaceri și reparații la elementele nestructurale în vederea modernizării capacităților de spitalizare a pacienților, de sporire a gradului de igienă și confort, de îmbunătățire a cadrului de desfășurare a activității personalului medical, în conformitate cu normele europene actuale”, susțin reprezentanții municipalității ieșene.
Un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea de reparații capitale la cele trei etaje ale spitalului menționat va figura pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 31 octombrie.
Un pot de 4 milioane de euro va fi redirectionat
Totodata, Primăria Iași va organiza o nouă licitație pentru execuția lucrărilor din cadrul proiectului de eficientizare energetică a Spitalului Clinic de Recuperare. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de primarul Mihai Chirica, care a precizat că în scurt timp va fi reluată procedura de achiziție.
„Semnarea contractului cu italienii de la Emmeci nu a fost un succes. Am notificat compania că reziliem contractul. Am primit răspuns că și ei sunt de acord și urmează să revizuim proiectul, după care să organizăm o nouă licitație de execuție a lucrărilor”, a declarat Mihai Chirica.
În urma primei proceduri de achiziție, câștigătoare a fost desemnată asocierea Emmeci Project & Building SRL (lider de proiect) – Jonica 2001 Societa’ Cooperativa, contra unei sume de 14.228.048,88 milioane lei, fără TVA (16.931.421 lei, cu TVA – circa 3,56 milioane de euro). Semnarea contractului de lucrări a avut loc în data de 15 martie.
În ce constau lucrările
Pentru acest proiect municipalitatea a câștigat finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3: „Sprijinirea tranzitului către o economie cu emisii scăzute de carbon” – Prioritatea de investiții 3.1: „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice”. Valoarea totală a proiectului este de 18.973.744,24 lei, iar durata implementării era estimată la 51 de luni.
Lucrările de eficientizare energetică a clădirii includ termoizolarea anvelopei clădirii și repararea trotuarelor, eficientizarea sistemului actual de producere a energiei pentru încălzire/răcire și sisteme energie regenerabilă (geotermal și aerotermal), îmbunătățirea randamentului aferent instalației de încălzire și răcire, înlocuirea instalației de distribuție între punctul termic și tronsonul B, a distribuției principale din subsol și a coloanelor, modernizarea sistemului de acționare și ghidaj ale lifturilor, realizarea de rampe de acces pentru persoane cu dizabilități locomotorii, înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi cu led, înlocuirea generatorului de abur și izolarea conductelor cu vată minerală cu protecție de tablă.
Marius GAVRILESCU