Politic

Spitalele regionale de urgente din Romania, deziderat major, prioritate socială si politică

By Redacția

March 01, 2018

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, subliniază  importanța SPITALELOR REGIONALE DE URGENȚE, considerate o prioritate socială și politică. 

 În ultimele zile regăsim insistent și îngrijorător, în spațiul public, o serie de informații  despre starea actuală a spitalelor, despre dotarea precară, management discutabil, ezitări și imperfecțiuni în demersul terapeutic. Dincolo de aceste probleme cunoscute și aflate pe agenda Ministerului Sănătății, se conturează anumite rezerve și îngrijorări în legătură cu realizarea spitalelor regionale de urgențe, rezerve menționate public în urma unor întrevederi între  comisarul european Corina Crețu și premierul Viorica Dancilă la Bruxelles, pe fondul unor întârzieri în evoluția acestor proiecte majore destinate realizării spitalelor regionale de urgențe, proiecte pornite încă din anul 2015, când au fost aprobate. Constatăm, în continuare, o anume lentoare în parcurgerea termenelor de obținere a avizelor, de realizare a studiilor de fezabilitate, a pregătirii proiectării și execuției etc.

În acest sens, deputat PSD de Iași Camelia Gavrilă semnalează urgența unor măsuri   care să  fie în atenția   autorităților naționale și locale, prin asumarea priorității și urgenței imediate de a se finaliza construirea celor trei spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova. Cu toate dificultățile, ezitările, întârzierile,  deputatul Camelia Gavrilă exprimă și  aprecierea față de eforturile realizate până în prezent de consiliile județene, de primării și consilii locale pentru înfăptuirea acestor obiective de maximă urgență și utilitate socială, medicală.

În calitate de reprezentant al ieșenilor, deputat PSD Camelia Gavrilă, afirmă cu fermitate, în Plenul Parlamentului, că necesitatea unui spital regional este mai importantă ca oricând și, odată realizat, cu siguranță va produce efecte benefice atât în județul Iași, cât și în întreaga regiune a Moldovei. Iașul, mai presus de orice, este un centru universitar care excelează în acest domeniu prin Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, prin spitale și clinici universitare, prin cercetarea științifică în domeniu, după cum România însăși este recunoscută la nivel internațional pentru calitatea universităților și a facultăților cu profil medical care reușesc să formeze mii de absolvenți pregătiți temeinic pentru serviciile de sănătate.

  „Construcția spitalului regional de urgențe însemnă, la nivelul Iașului, noi locuri de muncă, implicit pentru absolvenți, o oportunitate pentru formarea lor profesională și dezvoltarea în acest domeniu, dar și un demers social eficient prin care reușim să diminuăm exodul tinerilor specialiști spre alte țări, să oferim șansa unor cariere medicale pentru viitor în spitale moderne, dotate, racordate la cercetare și inovare în domenii medicale variate.   Construcția spitalului, existențe unui context în care studiul, practica, experiența concretă coexistă  – toate acestea ar ajuta și mai mult la consolidarea valorii școlii medicale românești, la internaționalizarea sistemului medical din România. O astfel de unitate medicală rezolvă urgențele județului, ale regiunii, presupune evaluări medicale ample, intervenții rapide și competente, abordări interdisciplinare pentru cazuri dificile, analize și investigații complexe, orientare avizată și de finețe în zona diagnosticelor diferențiale. Se adaugă posibilitatea de a prelua și forma absolvenți, tineri medici în proximitatea mentorilor, a specialiștilor consacrați prin valoare, experiență, rezultate. Alte fațete ale acestor investiții țin de domeniul economic, social, antreprenorial, pentru că un spital regional de amploare este un element de atracție pentru alți investitori,  generează crearea unor noi locuri de muncă pentru servicii terțe”, a declarat deputatul PSD , Camelia Gavrilă.

Guvernul României, prin Programul de guvernare susținut de Partidul Social Democrat, a prezentat o listă a investițiilor în infrastructura de sănătate, care ilustreaza preocuparea pentru   infrastructura medicală considerată  prioritate în România. Argumentele care susțin aceste politici sociale responsabile se referă la: finalizarea Maternității Brașov, reabilitarea secțiilor din cadrul spitalelor județene Brașov și Hunedoara, Spitalul de Pneumoftiziologie Roșiorii de Vede, adoptarea prin memorandum a 5 locații pentru tot atâtea spitale regionale: Timișoara, Târgu Mureș, Brăila-Galați, Brașov și Constanța, adoptarea celor 3 hotărâri de guvern privind aprobarea trecerii în administrarea Ministerului Sănătății a terenurilor destinate construirii viitoarelor trei spitale regionale, din Cluj, Iași și Craiova, din fonduri europene.

Declarația politică susținută la tribuna Camerei Deputaților semnalează și dificultățile proceselor birocratice din România în realizarea documentațiilor, aspecte legislative, adoptarea cu mai multă responsabilitate și celeritate a unor soluții, valorificarea modelelor de bune practici din spețe similare, colaborarea eficientă dintre Guvern și autoritățile locale.

 În concluzie, este evident că  mai multe autorități și instituții ale statului sunt  responsabile pentru demararea, finalizarea și finanțarea adecvată a  acestor proiecte, pentru o asumare responsabilă, clară și implementarea corectă a etapelor pentru desăvârșirea celor trei obiective. Fiecare cetățean așteaptă o aliniere a sistemului medical românesc la standardele europene, sănătatea este una din prioritățile Programului de guvernare, reprezintă un indicator al nivelului de civilizație și al calității vieții într-un stat modern, iar serviciile medicale au nevoie de susținere, finanțare, îmbunătățire semnificativă. Pentru regiunile asociate celor trei spitale de urgențe – Iași, Cluj, Craiova – acest program are valoare socială fundamentală și deschide un orizont de evoluție și calitate a serviciilor medicale mai presus de orice comentariu. De aceea, întârzierile, amânările, lipsa de acțiune pot avea efecte politice și sociale grave și greu de corectat.

 Mai multe informații regăsiți pe www.cameliagavrila.ro.

Marius GAVRILESCU