Spectacol de operă „Dido și Aeneas”, de H. Purcell în regia lui Victor Zaharia cu participarea artiștilor Filarmonicii „Moldova”Iași și ai Operei Naționale Române Iași, luni, 5 iunie și joi, 08 iunie, ora 18.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
O poveste de dragoste sfâșietoare, veche de peste 2000 de ani, dintre un prinț războinic (Aeneas), fugit din propria cetate distrusă și o regină nefericită (Dido), lăsată văduvă de către propriul ei frate.
Teribil de actuală prin întrebările puse: „de ce suferim? de ce ne îndrăgostim? de ce suferim din nou?”, povestea scrisă de Vergiliu a fost tălmacită în cuvintele lui Nahum Tate, sub influență shakespeariană, și pusă pe o muzică fascinant de seducătoare, scrisă acum mai bine de 300 de ani, de către compozitorul curții regale din Marea Britanie, Henry Purcell.
Spectacolul de la Ateneul Iași se inspiră din realitatea contextului în care a fost realizat : un grup de prieteni pun în scenă un spectacol de operă prin forțe și mijloace proprii. O provocare și o oportunitate în același timp de a ilustra povestea într-un mod curat, puternic, debarasat de colorituri temporale și spațiale, îmbogățit astfel (în mod paradoxal) prin iluminarea și punerea în valoare a personajelor, a relațiilor dintre ele și a acțiunii pe care acestea o desfășoară.
Cele două reprezentații ale spectacolului Dido și Aeneas vor avea loc pe datele de 5 și 8 iunie 2017, la orele 18.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Concert de muzică lăutărească veche „De când ne-a aflat mulțimea”, Ansamblul „T. Burada” al UNAGE Iași, dirijor Ciprian Chițu, marți, 06 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
Ansamblul „Teodor Burada” al UNAGE are în proiect promovarea şi tezaurizarea valorilor naţionale perene, valorificarea în practică a culegerilor folclorice şi promovarea folclorului apropiat de filonul autentic. Pe langă latura spectaculară a concertelor, „Teodor Burada” susţine prin intermediul concertelor sale şi factorul educaţional al tinerilor, al studenţilor din cadrul Universităţii şi nu numai.
De-a lungul timpului au fost puse în practică elemente de sintaxă folclorică incluzând repertoriul neocazional dar și ocazional, țărănesc vs lăutăresc, arhaic vs modern. Adiacent ansamblului avem și un Cerc de folclor sub aceeași titulatură, ”Teodor T. Burada”, ce realizează anchete de folclor în localități rurale din România în scopul valorificării elementelor de folclor.
Fiul Boierului Tudorache Burada, Teodor T. Burada a pus bazele unei etnomuzicologii serioase și conștiente, iar noi ieșenii ne mândrim cu prezența lui în capitala Moldavă și încercăm să îi păstrăm viu numele în mijloc de secol XXI grație dăruirii sale pentru valorile inestimabile ale satului. Acest aspect justifică și titulatura ansamblului.
Ansamblul a fost înfiinţat în anul 2006 şi implică trei formaţiuni distincte în scopul surprinderii complexului sincretic folcloric: diferite forme de taraf cu specific zonal, orchestra de muzică populară, soliști vocali și grupul vocal-tradiţional. Afiliat grupului studențesc este o pepinieră -Ansamblul „Teodor Burada” junior format din copii ai cercului de muzică ce aparține Școlii de Televiziune „Just smile” din Iași.
Dirijorul ansamblului este lect. univ dr. Ciprian Chiţu în cadrul U.N.A.G.E. la disciplinele Folclor muzical şi Teorie, solfegiu şi dicteu. Ansamblul îşi susţine în mod curent concertele și spectacolele pe scena Ateneului Ieșean dar s-a afirmat și pe plan național și internațional, concertând pe scene de prestigiu precum Filarmonica din Cernăuți, Ucraina sau Filarmonica „Moldova” Iași, festivaluri de folclor internaționale precum „Arcanul” din Rădăuți sau Cătălina din Iași. Ansamblul a apărut și în nenumărate emisiuni la Televiziunea Națională sau pe calea undelor La Radio Iași sau Radio Trinitas.
Referitor la repertoriu abordat astăzi, formează un experiment și pentru noi, deoarece nu se pliază în profunzime pe profilul ansamblului și fac referire aici la muzica minorităților rrome sau la foclorul lăutăresc de sorginte orășenească. Am abordat folclorul rromilor deoarece majoritatea lăutarilor din ţara noastră au fost de origine rromă şi acest lucru nu miră pe nimeni.
De ce diacronism?! Deoarece vom prezenta cronologic unele numărători, ghicitori din folclorul copiilor rromi, celebrul cântec „Loly phabay” („Mărul roșu”), melodii preluate din folclorul de mahala a lui Anton Pann din culegerea „Spitalul amorului” vom continua pergrinajul nostru prin minerul brut al folclorului lăutăresc moldovenesc sau transilvănean al incipitului de secol XX ce l-a inspirat ulterior pe compozitorul George Enescu cu celebra melodie „Am un leu și vreau să-l beu”.
Urmează Bucureștiul din prima jumătate a secolului XX cu celebrii lăutari Cristian Vasile sau Zavaidoc. Ambii amorezați de frumoasa Zaraza, dragoste ce duce către un destin tragic pentru toți trei. Marin Teodorescu alias Zavaidoc a fost cu siguranţă cel mai mare cântăreţ interbelic. A fost fiul altui cunoscut lăutar, Tănase Teodorescu, apreciat viorist şi ţambalagiu. Talentul şi virtuozitatea lui Marin Teodorescu au fost recunoscute chiar în timpul vieţii sale de însuşi George Enescu, cei doi prezentând pe front, în timpul Primului Război Mondial, spectacole muzicale menite să ridice moralul soldaţilor şi ofiţerilor români. Multe din cântecele lui Marin Teodorescu au devenit şlagăre ale muzicii lăutăreşti, ele fiind ascultate şi în prezent cu deosebită plăcere şi nostalgie.
„De când ne-a aflat mulțimea” este la origine o horă nemțească, boierească, un șlagăr cântat printre tango-urile revitalizate în stil românesc din perioada interbelică.
A doua jumătate a secolului XX aduce lăutăria „veche” acompaniată în stil tradițional de taraf mic promovată deja și de mass-media din vremea respectivă (radio, televiziune și Casa de discuri Electrecord). Aici avem o întreagă pleadă de lăutari și cântăreți celebri precum Gabi Lunca, Dona Dumitru Siminică, Ion Onoriu, Toni Iordache etc. Ușor am ajuns la contemporaneitate unde vom vedea forme melodice mai evoluate din punct de vedere timbral dar și structural- armonic, vom trece prin repertoriul Clejaniului de astăzi (localitate de tradiție lăutărească cercetată cu lux de amănunt de etnomuzicologul Gheorghe Ciobanu) ajungând până la genuri quasi-simfonizate ale Lăutarilor din Chișinau.
Din punct de vedere sintactic repertoriul include cântece propriu-zise de stil vechi, interpretate de solişti şi grup vocal, melodii vechi instrumentale lăutărești dar și cântece propriu-zise de factură modernă cu înveșmântări tonal-funcționale. Din punct de vedere al repartiției zonale predomină (cum e și firesc) zona de nord a Dunării având drept graniță sudul Carpaților Meridionali. Nu puteam eluda Oltenia –zonă cu influențe preponderent lăutărești.
„Nu exista petrecere fără lăutari, iar aceştia proveneau din rândul ţiganilor şi nu era nicio ruşine, era ceva normal. De-a lungul anilor, unii dintre aceşti interpreţi de muzică populară şi-au câştigat o reputaţie de neegalat, asemănătoare chiar cu cea a unor vedete ale teatrului de atunci şi nu numai. Unii dintre aceşti interpreţi au intrat şi chiar au reuşit să rămână în istoria muzicii populare, fiind acum văzuţi şi daţi ca exemple” Dumitru Pop.
Ansamblul „Teodor Burada” al UNAGE vă încântă marți, 6 iunie 2017, pe scena sălii mari de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Recital de pian susținut de cursanții profesoarei Alina Gălușcă, Școala de Muzică Ina Cristea, miercuri, 07 iunie, ora 16.30 în Sala Mică, intrarea liberă
Proiecție de gală „25 o istorie călătoare”, TVR Iași, vineri, 09 iunie, ora 18.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă
Filmul TVR Iaşi “25, o istorie călătoare” a fost recompensat de juriul internaţional CIRCOM- Asociaţia Televiziunilor Regionale din Europa, cu menţiune la categoria “originalitate”.
Producţia realizată în 2016 de Violeta Gorgos şi Raluca Aftene, producători Carmen Olaru şi Horia Gumeni este de fapt filmul unei istorii de 25 de ani pe care Studioul din Iasi al Televiziunii Române i-a împlinit pe 3 noiembrie. Filmul este un itinerar printre ani în cele 8 judeţe ale Moldovei, împreună cu echipa TVR Iaşi formată din Vasile Arhire, Gabriela Baiardi, Răzvan Cojocariu, Maria Florea, Horia Gumeni, Grigore Ilisei, Oana Lazăr, Laura Lucescu, Carmen Olaru, Dan Trofin, Liviu Tudorache şi Alex Vasiliu, jurnalişti care au revenit în locurile unde au găsit poveşti de viaţă transformate în reportaje în urmă cu 5, 10, 20 de ani…. Au semnat imaginea filmului, directorii de imagine Adrian Butnaru şi Cristian Sbîngu, iar montajul Marian Bucur. Dar, in spatele acestora s-a aflat o echipă devotată de tehnicieni şi şoferi care au dat viaţă ecranului călător.
În vara anului trecut, oameni din întreaga Moldovă s-au întâlnit cu istoria TVR Iaşi în locuri inedite: în muzee, în şcoli, în fabrici, la biserică, pe aerodrom, în pieţele oraşelor, lângă moara din sat sau la cetate. Caravana a dus în cele opt judeţe ale Moldovei filme, reportaje, imagini-document, evenimente din viaţa comunităţii care au rămas în memoria telespectatorilor, dar şi în arhiva TVR Iaşi. Aşa s-a născut filmul caravanei, un film al ECHIPEI TVR Iaşi: “25, o istorie călătoare”, documentar prezentat în premieră în luna noiembrie, atunci când postul TVR Iaşi a împlinit 25 de ani de la prima emisie.
Premiile CIRCOM au fost anunţate marţi, 11 aprilie 2017. Premiul câştigat de echipa TVR Iaşi este singurul obţinut de România în acest an, la importanta competiţie internaţională de televiziune. Juriul Circom a vizionat peste 160 de producţii şi a acordat în total 10 premii ale secţiunilor şi 10 menţiuni.
Vă invităm vineri, 09 iunie, începînd cu ora 18.00 la o seară de gală să vizionați un film distins cu Mențiunea Prix CIRCOM 2017, un film de echipă care a impresionat un juriu international foarte exigent, în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.
Ateneu în Oraș – Spectacol de teatru „Un tramvai numit Dorință”, regia Andrei Ciobanu la Depou CTP Gară, intrarea liberă
„Spectacolul – eveniment “Un tramvai numit Dorință” este o dramă cu puternice accente comice sau o comedie a Destinului. Este un spectacol cu și despre oameni cu ochii larg deschişi, pentru care fericirea e doar un cuvânt ca toate celelalte, pentru că nu există fericire deplină, ci doar drumul către ea!
Piesa urmărește evoluția personajelor, pe care Destinul le aduce în aceeași arenă a vieții cu titlul unui destin comun: ratarea! Veți face cunoștință cu America anilor 40’, unde se va desfășura povestea febrilă a decesului mental și emoțional patetic al unei doamne din sudul Americii, determinată, fragilă și delicată (Blanche), născută într-o familie înstărită. Sărăcia aduce decăderea ei dramatică într-un apartament inchiriat, din New Orleans, mizer și înghesuit, unde locuiesc sora ei (Stella) și cumnatul ei cu apucături animalice (Stanley). Blanche se prinde în mrejele forțelor sălbatice și brutale din societatea modernă. În căutarea refugiului, ea constată că sora ei trăiește cu beție, violență, poftă și ignoranță și nu-i va aduce deloc liniștea mult căutată. Această femeie a luat, pentru a ajunge în casa surorii ei, un tramvai numit Dorinţă, care la finalul destinaţiei i-a materializat visul şi a dus-o într-un loc pe care l-a idealizat toată viaţa. Finalul este unul neașteptat și, cu siguranță, va stârni emoție in rândul publicului. Împreună cu multe momentele de comedie, am creat o poveste de care nu vă veți mai putea despărți!
Dorinţe, visuri, speranţe. Unde duc ele? Câte se împlinesc şi cu ce preţ? De câte ori nu ați căutat fericirea, iubirea? Dacă alegeți să urcați în tramvaiul nostru, veți descoperi noi valențe ale acestor dorințe după care alergăm toată viața.” Andrei Ciobanu, regizor
Regia și versiunea scenică: Andrei Ciobanu
Scenografia: Cătălin Târziu
Light design: Lucian Țurcanu
Distribuție: Ramona Dorneanu- Blanche, Daniel Onoae- Stanley, Irina Frunză- Stella, Codrin Dănilă- Mitch, Ana Hegyi –Eunice, Ionut Gînju – Steve, Dragoș Maftei – Vatmanul, Luca Afrisinei – Stanley Jr.
Muzica:
Răzvan Boroda – pian
Nicu Luceanu- saxofon
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani.
Durata spectacolului – 2h
Vineri, 9 iunie 2017, ora 20.00, la spectacolul-eveniment „Un tramvai numit Dorință”, în regia lui Andrei Ciobanu, în spațiul Depoului CTP Gară, Iași, în cadrul programului Ateneu în oraș.
Intrarea liberă.
Spectacol pentru copii „Rapunzel”, Marionnete Show, sâmbătă, 10 iunie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei
Pe prințesa cu cel mai lung și frumos păr o știe toată lumea! Rapunzel, după numele ei, trăiește o aventură încă de când era bebeluș iar falsa ei mamă dorește să o țină captivă pentru tot restul vieții în turn. Vrăjitoarea nu este deloc una înfricoșătoare, din contră, este foarte comică și foarte vorbăreață! Dacă prințesa Rapunzel va reuși să scape din turn sau nu, dacă vrăjitoarea va deveni mai bună și dacă prințesa își va cunoaște adevărații părinți și se va întâlni cu prințul, puteți vedea sâmbătă 10 iunie, la ora 11:00, în sala mare de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași!
La sfârșitul spectacolului copiii își vor da seama că o minciună duce la alte minciuni și că nu este bine să fim mincinoși, că nu este bine să fim egoiști, că nu trebuie să impunem celui de lângă noi cum să fie și ce să facă, că adevărul mereu iese la iveală, că iubirea poate schimba orice situație nefavorabilă și că fericirea ta construită pe tristețea și necazul altei persoane nu duce niciodată la o fericire de durată.
Trupa Marionnette Show vă invită la spectacolul „Rapunzel”, ce va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, sâmbătă 10 iunie 2017, ora 11.00
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Recital vocal – instrumental Asociația ArtMelody, sâmbătă, 10 iunie, ora 13.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă
Lansare de disc „Vieți desenate” în memoriam Liviu Nechita – invitat special Nicu Alifantis, sâmbătă, 10 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei
“Iubirea strălucește ȋn gȃndul bun, ȋn gestul generos, ȋn respectul și onoarea de a fi ! ” – Liviu Nechita
Liviu Nechita a început să cânte la chitară la varsta de 10 ani, iar la 13 ani deja debuta pe scena Cenaclului Columna, cea mai importantă manifestare a folk-ului ieșean din anii ’80. Evoluează în cadrul cenaclului, alături de alți reprezentanți ai genului din orașul Iași – Radu Ștefan, Grupul Estudiantina, Cristi Ionescu și alții. Câțiva ani mai târziu se alătura Cenaclului ABC, înființat de poetul Andrei Maftei, alături de care petrece de-a lungul anilor clipe de prietenie, inspirație și frumos.
În anul 1994 devine promotorul grupului folk Prefix 032, cu intenția de a participa la Festivalul Național de Muzică Folk Om Bun. În scurt timp, i se alatură Eduard Brînca și, mai apoi, Cătălin Ungureanu. În această formulă, debutează pe scena festivalului Om Bun, unde obțin Premiul Special al Juriului după doar două săptămâni de existență. Un an mai târziu, Prefix 032 participă și câștigă Marele Premiu la Festivalul de Muzică Country din România, Lasoul de aur, la Slobozia. Grupul susține recitaluri prin țară și la Chișinău, iar în toamna anului 1997 apare primul și singurul album Prefix 032, intitulat Spectacol sfârșit. În același an, Liviu Nechita se stabilește definitiv în Italia.
In 2006, la invitația lui Victor Socaciu, cei trei membri Prefix 032 revin pe scena Festivalului Om Bun. La numai un an distanță, Liviu Nechita își începe cariera solo și lansează în Italia albumul Doar eu. Acest al doilea album Dor de-acasă include 10 piese, dintre care două sunt în limba italiană, Liviu semnând atât muzica, cât și versurile. La el au mai contribuit Alberto Schiro (chitară acustică, chitara bass, claviaturi) și Massimo Baruffaldi (contrabas).
Lansarea In Memoriam a celui de-al treilea album semnat de Liviu Nechita, intitulat “Vieți desenate”, pe versurile poetului Andrei Maftei, va avea loc sâmbătă 10 iunie 2017, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași. Albumul conține 7 piese, a fost finalizat în decembrie 2016, și editat în luna mai 2017, la 3 luni de la dispariția îndrăgitului cantautor. La realizarea acestuia au mai contribuit Jul Baldovin (chitară acustică, chitară bass, aranjament orchestral), Gelu Ionescu (programare, mix),Victor Panfilov (master), Armando Sacca (grafică).
Spectacolul organizat ȋn memoria cantautorului Liviu Nechita îl are ca invitat special pe Nicu Alifantis, alături de care vor participa Marius Matache , Cezar Popescu și poetul Andrei Maftei!
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 15 lei, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de teatru pentru copii „Peștișorul de aur”, Marionnette Show, duminică, 11 iunie, ora 12.00 în Sala Mare de specctacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei
Se spune că peștișorul fermecat îndeplinește dorințele cele mai aprinse ale oricui, dar în spectacolul nostru vom descoperi dacă într-adevăr ceea ce credem noi că avem nevoie pentru a fi fericiți, chiar ne este de folos. Moșul din această poveste nu se mai înțelege aproape deloc cu baba lui.
Aceasta are palat, servitori…însă nu îi sunt de ajuns! Oare ce va face moșul ca să îndrepte situația? Vă invităm să aflați alături de noi duminică, 11 iunie, la ora 12:00, la Ateneul din Iași!
Așadar, copiii vor învăța de la peștișor și de la celelalte personaje mult îndrăgite câteva lucruri de care este bine să țină cont, cum ar fi să nu ne plângem de ceea ce avem, să nu ne dorim lucruri mărețe deoarece ele nu ne aduc întotdeauna fericire, să ne mulțumim cu ceea ce deținem, să nu dorim să schimbăm persoanele de lângă noi ci să învățăm să le acceptăm așa cum sunt și să muncim pentru bunurile pe care le vrem, nu să le cerem fără a depune nici un efort.
Trupa Marionnette Show vă invită la spectacolul „Peștișorul de aur” ce va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, duminică 11 iunie 2017, ora 11.00
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Ateneu în oraș – spectacol de teatru „1+1=3”, regia Andrei Ciobanu, duminică, 11 iunie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere
“Mai întâi s-au întâlnit pe peronul gării, apoi s-au căsătorit şi mai apoi s-au cunoscut. Ce poate să mai urmeze după o „Casatorie in…doi”? Viaţa de zi cu zi poate fi uneori plictisitoare şi monotonă, dar pentru Petronela şi Frosinel nu e deloc aşa. Cei doi protagonişti găsesc mereu câte ceva amuzant de făcut, mai ales că acum un eveniment special le va schimba viaţa”.
Toate acestea în comedia „1+1=3” în regia lui Andrei Ciobanu
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Aida POPA