Sonorități de vară în cadrul Concertelor la Palat

0
194

Ateneul Național din Iași continuă seria evenimentelor cu muzică de calitate în Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iași. Astfel, publicul este așteptat pe 25 iunie și 9 iulie, de la ora 20.00, la două recitaluri extraordinare în inima orașului nostru.

Pe 25 iunie, două tinere interprete, violonista Ioana Maria Tudor și pianista Teodora Chircă, vor prezenta un recital cameral de excepție. În program veți asculta Sonata pentru vioara și pian de Cesar Franck,  Sonata nr. 1 în Fa major pentru vioara și pian de Edvard Grieg și Ciaccona în sol minor pentru vioara și pian de Tomaso Vitali.

Ioana Maria Tudor a început studiul viorii de la o vârstă fragedă. Până în prezent violonista a câștigat premii la concursuri naționale, internaționale și activează în calitate de șef de partidă vioara I în Orchestra Națională Radio. A concertat pe marile scene ale lumii, de exemplu Elbphilarmonie Hamburg, Jazz at Lincoln Center New York, Konzerthaus Berlin, Paris Philharmonie etc.

Teodora Chircă a început studiul pianului la vârsta de 7 ani. A urmat studiile la Colegiul Național de Arte „Ion Vidu” din Timișoara apoi cursurile Universității Naționale de Muzică București. De-a lungul anilor a participat și a fost laureată la numeroase concursuri naționale și internaționale, a susținut concerte și recitaluri în calitate de solistă, dar și în diverse formații camerale în România și în Germania. În prezent activează în calitate de profesor acompaniator la Școala Gimnazială de Arte nr. 2 București, este pianist acompaniator al Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești și își aprofundează studiile muzicale în cadrul Școlii doctorale „Constantin Brăiloiu” – Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ionuț-Bogdan Ștefănescu.

Pe 9 iulie, Holul de Onoare al Palatului Culturii va fi învălui în armonii preclasice, invitații speciali ai serii fiind mezzosoprana Magda-Eliza Maftei și lăutistul Carles Dorador i Jové. De la sa crearea sa, în 2019, ansamblul Suspiratio are ca misiune aducerea în prim plan a repertoriilor mai puțin cunoscute din secolul al XVII-lea și transmiterea lor publicului contemporan.

Mezzosoprana Magda-Eliza Maftei este profesor de canto și cercetătoare, specializată în muzica barocă. A absolvit studiile de Licență și Master în Interpretare, secția canto clasic, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În urma unui stagiu Erasmus, a fost admisă la clasa de operă barocă a dirijorului Stéphane Fuget din cadrul Conservatoire à Rayonnement Régional din Paris, unde a studiat cântul baroc, arta teatrală barocă, gestualitatea și pronunția restituită. Obține Masterul de Interpretare a Muzicii Vechi, un master dublu – cercetare și interpretare, la Sorbonne Université din Paris. De asemenea, a obținut Bursa „George Enescu” a Institutului Cultural Român, cu un proiect cu tema personajelor feminine negative în opera barocă franceză. În anul 2023 obține titlul de Doctor în Muzică, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Carles Dorador i Jové este lăutist, percuționist și muzicolog, specializat în muzica veche occidentală și orientală. Și-a început studiile muzicale la conservatorul municipal din Barcelona, unde a studiat chitara clasică și percuția tradițională și istorică. A absolvit studiile de Licență în Interpretare, secția lăută, teorbă și bas continuu la Conservatorul Național Superior din Paris, precum și cele de Master la Haute École de Musique din Geneva. În paralel, urmează cursuri de oud (lăută arabă) la Conservatorul de Muzică Orientală din Paris și este licențiat în Muzicologie la Universitatea Sorbona. În calitate de interpret, a cântat alături de ansambluri precum Cappella Mediterranea, Orchestra din Picardie, Le Concert d’Astrée, Les Musiciens du Paradis, O tempora, Labyrinth, etc. În prezent, participă la numeroase proiecte de cercetare etnomuzicologică, centrate pe sincretismele dintre diferite culturi muzicale. De asemenea, este activ ca interpret, în diferite ansambluri din Europa.

Proiectul Concert la Palat a apărut din dorința de a pune în valoare spațiul mirific al Palatului Culturii, nedespărțit de sonoritățile muzicii clasice interpretate la nivel sublim.

Întregul program al Ateneului ieșean și achiziționarea biletelor pot fi accesate pe site-ul oficial https://www.ateneuiasi.ro/ sau la casieria instituției.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here