Creștin ortodocșii sărbătoresc, pe 9 martie, pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, care au fost uciși pentru credința lor, după ce au refuzat să se închine zeilor.
Ziua de 9 martie este cunoscută drept Ziua de Mucenici sau Ziua de Măcinici, care este o sărbătoare ce se suprapune cu începutul de An Agrar, care este sărbătorit la hotarul dintre iarnă și vară, dintre zilele friguroase ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor, potrivit Agerpres.
Astfel, în această zi, gospodinele din Moldova pregătesc colaci, copţi sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă. În Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii, de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, nu sunt copţi, ci fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Mucenicii sunt consumaţi după ce au fost duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi.
Sfintii 40 de mucenici, traditii si obiceiuri
Tradiția populară spune că astăzi bărbații consumă 40 sau 44 de pahare de vin. Tot astăzi, vor fi aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp.
Pentru a avea spor la bani, bărbaţii mănâncă seminţe, iar unitatea de măsură este lingura: la un pahar de vin se consumă o lingură de semniţe de floarea-soarelui sau de dovleac.
În ziua Sfinţilor Mucenici, cu excepţia bucatelor care se împart în memoria rudelor decedate, pentru bună-sporire în familie nu se dau bani cu împrumut.