Reducerea efectelor negative ale detentiei unui parinte asupra copilului, prevenirea abandonului scolar, depasirea momentelor de criza determinate de neputinta parintelui din libertate de a face fata situatiei familiale, sprijin material – sunt doar cateva dintre serviciile de care vor beneficia cel putin 50 de copii cu parinti inchisi in Penitenciarele Iasi si Vaslui. Acestea vor fi oferite de specialistii Alternative Sociale in cadrul proiectului „Copiii cu parinti detinuti – copii invizibili” care se desfasoara in perioada mai 2015 – mai 2016.
„Proiectul vine în sprijinul acestor copii pentru a diminua efectele negative ale separării de părintele din închisoare printre care stigmatizare, izolare socială, dezvoltarea de comportamente (pre)delincvente. De asemenea, familiile acestor copii vor beneficia de informații și de servicii sociale de suport adaptate nevoilor lor. În urma unei investigații realizate de Alternative Sociale a reieșit faptul că în județul Iași sunt în jur de 1000 de copii cu părinți deținuți. Majoritatea acestor copii sunt de trei ori mai vulnerabili să manifeste comportamente (pre)delincvente, au stimă de sine scăzută deoarece ascund că au un părinte în detenţie, trăiesc sentimente de rușine și de abandon. Cu toate acestea, oficial, ei nu sunt consideraţi ca fiind o categorie de copii vulnerabili şi în România nu există servicii specializate pentru ei”, a declarat Liliana Foca, coordonator proiect.
În cadrul acestui proiect, Alternative Sociale continuă preocupările pentru informarea și conștientizarea opiniei publice cu privire la problemele de natură psihologică, educațională și socială cu care se confruntă copiii cu părinți deținuți. Astfel, în perioada următoare vor avea loc dezbateri la care vor participa reprezentanți ai mai multor instituții cu rol în protecția copilului și a familiei. Ei vor încerca să identifice impreună cele mai bune soluții pentru asigurarea suportului de care au nevoie copiii cu parinți în detenție.
Familiile din județele Iași sau Vaslui care se află în această situație se pot adresa specialiștilor Alternative Sociale pentru a beneficia de servicii de suport gratuite.