Sefii Politiei Locale Iasi recruteaza voluntari. Cat de legala va fi activitatea acestora?

0
122

Politia Locala Iasi cauta ieseni disponibili pentru a incheia contracte de voluntariat, incepand cu data de 7 noiembrie.
Institutia noastra isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu voluntari, de aceea, persoanele care doresc sa colaboreze cu Politia Locala in calitate de voluntari, sunt asteptate sa depuna o cerere scrisa la secretariatul institutiei din str. Bucium nr. 30, incepand cu data de 7 noiembrie, in intervalul orar 9-15. Cererea va fi insotita de fisa medicala, care sa ateste starea de sanatate, si de cazierul judiciar. Relatii suplimentare la telefon 0232.231.608, int. 122”, se precizeaza in anuntul sec al Politiei Locale.
Reporterii AgoraPress au incercat sa ia legatura cu responsabilul delegat sa ofere relatii despre activitatea pe care ar urma sa o desfasoare acesti voluntari, dar acesta, in persoana lui Aurel Harabula, seful Serviciului Politie Locala 2, si-a luat concediu chiar in prima zi de recrutari.
Potrivit unei hotarari de Consiliu Local adoptata in cursul anului 2021, voluntarii îşi vor desfăşura activitatea în domeniile comunicare, ordine și siguranță publică, trafic rutier şi protecția mediului, aceştia urmând să participe la acțiuni de patrulare în echipe mixte formate dintr-un polițist local și un voluntar. Cei care vor alege primul domeniu vor participa la crearea de campanii de comunicare (informare, educare, conștientizare etc.), la elaborarea materialelor pentru campaniile de comunicare, realizarea graficii digitale, realizarea de fotografii, videoclipuri, editarea și montarea acestora şi redactarea de articole pe diverse teme.
Pe zona de ordine şi siguranță publică, voluntarii vor identifica problemele la nivelul comunității. Una dintre acestea se referă la prezența în locurile publice a persoanelor care practică cerșetoria. De asemenea, vor avea ca sarcină monitorizarea circulației vehiculelor destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule ale căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric. De asemenea, vor trebuie să raporteze prezenţa animalelor lăsate libere la pășunat pe domeniul public sau prezente pe carosabil sau în imediata vecinătate a carosabilului sau aleilor pietonale sau plimbarea animalelor de companie în alte locuri decât cele amenajate. Nu în ultimul rând, activitatea lor va avea în vedere prezența găștilor de cartier, distrugerile de pe domeniul public, parcări neregulamentare, identificarea obstacolelor care îngreunează traficul rutier şi pietonal în zonele aglomerate, indicatoare rutiere deteriorate/lipsă, marcaje şterse.
De asemenea, voluntarii din zona activității comerciale vor trebui să informeze compartimentul de specialitate cu privire la: desfășurarea de activități comerciale în alte locuri decât cele autorizate (pe stradă), curățenia în piețe şi în alte locuri publice destinate activităților comerciale, afișajul neautorizat şi expunerea suplimentară de mărfuri față de perimetrul autorizat. La rândul lor, voluntarii din urbanism identifică locații unde se edifică sau demolează construcții sau zone unde sunt amplasate afișe/panouri publicitare/totem-uri care afectează siguranța circulației pietonilor și rutiere.
Selecția şi recrutarea voluntarilor se va face de către coordonatorul voluntarilor desemnat la nivelul Poliției Locale Iași, având la bază cererea scrisă a acestora şi verificarea îndeplinirii cumulative a mai multor condiţii.
Nu am stabilit un număr maxim de voluntari, dar ne dorim să se înscrie cât mai mulţi cetăţeni. Aceştia vor urma un curs de pregătire, axat pe cunoaşterea instituţiei noastre, pe competenţele Poliţiei Locale Iaşi şi pe atribuţiile voluntarilor, aşa cum sunt acestea prevăzute în lege”, a precizat Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliţiei Locale Iaşi.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here