Deschidere

Sediul Fortus SA a fost vândut cu 3 milioane de euro unui afacerist controversat care detine un spital ilegal in Iasi

By Redacția

February 18, 2017

Imobilul a fost cumpărat de către o firmă controlată de către afaceristul Dumitru Constantinescu, patronul spitalului Elytis din Iaşi, sustin ziaristii de la cotidianul Ziarul de Iasi. Deocamdată el a plătit doar o garanţie de 10% din preţ. Surse din combinat susţin că tranzacţia ar urma să se facă în rate, pe o perioadă de doi ani. Vânzarea a stârnit nemulţumire în rândul micilor acţionari, care o consideră ca fiind nelegală deoarece nu are avizul adunării creditorilor.

Sediul Fortus SA a fost dat pentru 2,9 milioane de euro. Imobilul a fost cumpărat de către o firmă din Gura Humorului, societate ce este controlată de către Dumitru Constantinescu, patronul spitalului Elytis din Iaşi. Informaţia a fost confirmată prin telefon de practicianul în insolvenţă, Todor Ignaţie, reprezentantul Mureş Insolvency, care administrează judiciar combinatul ieşean.

„Ieri (n.r. alaltăieri) a fost adjudecat pavilionul cu suma de 2.960.000 de euro, firma Publiconstruct plătind o garanţie de 10%”, a precizat acesta.

Prin urmare, firma lui Dumitru Constantinescu a plătit o garanţie de circa 290.000 de euro. Surse apropiate tranzacţiei susţin că vânzarea s-a făcut în rate, pe o perioadă de doi ani.

Sediul Fortus SA este unul dintre cele mai bune active deţinute de firma ieşeană.

Platforma şi pavilionul trebuie luate odată, nu ai ce să faci cu ele separat. Pavilionul are 9 nivele, iar la subsol mai sunt încă 3-4 nivele. N-ai ce să faci cu o astfel de clădire fără platformă, iar dacă se vinde clădirea, cu platforma după aia ce faci?”, a declarat Adrian Flondor, liderul sindicatului Fortus.

Pavilionul central are o suprafaţă de peste 2.000 mp şi are o platformă betonată de 10.628,57 mp. Terenul aferent are suprafaţă de circa 16.900 mp şi căi de acces în suprafaţă de 803,44 mp.

Conform Buletinului Procedurilor de Insolvenţă din 10 februarie 2017, o altă ofertă a fost făcută de către omul de afaceri Gheorghe Achiţei, un alt individ ale carui afaceri au intrat in contradictie cu legea si cu vecinii din zonele in care isi derula investitiile.

Alaturi de acesti doi speculanti imobiliari, interesat de paviolonul Fortus a fost si retailer-ul LIDL, care  ar fi dorit să-şi mute biroul central pe Europa de Est la Iaşi, însă oferea  suma de 2.600.000 de euro.

În prezent, Fortus are datorii de aproape 474 milioane de lei  de lei, iar numărul de angajaţi a ajuns la puţin peste 200, dintr-un număr de 11.000, cât avea în 1989. Deoarece are datorii şi la E-ON, societatea nu mai are electricitate şi gaz de doi ani de zile. Totodată, Fortus a ajuns mină de aur a centrelor de colectare a fierului din Iaşi, deoarece nu mai are nici servicii de pază. Momentan, societatea se află în reorganizare şi invent