Scrisorile de dragoste dintre părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși și una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, vor fi scoase la licitație. Corespondența a fost scrisă de-a lungul a două decenii, atât cât a durat impresionanta poveste de iubire, în ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi.
Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută și pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete fotografice actorilor și artiștilor vremii. Apropiată și protejată a lui Man Ray, se căsătorește cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcook.
Prețul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brâncuși (și semnate fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice), va fi de 1.000 de euro, un preț deosebit de accesibil raportat la unicitatea acestor mărturii de viață intimă.
Specialiștii apreciază că datorită conținutului acestora, descriptiv de viață personală, iar nu documentare pentru procesul de creație al artistului, scrisorile nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul național cultural, ceea ce nu înseamnă că nu ar fi atrăgătoare pentru public, drept exponate de muzeu, încurajând instituțiile muzeale să participe la achiziționarea acestora.
Scrisorile au fost expertizate drept autentice de cunoscutul brâncușolog internațional de origine română dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scoției, Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris, al Academiei de Arte și Științe din Salzburg etc.
Licitația Colecției de Hârtii Importante ale unui Scriitor mai cuprinde și o selecție de valoroase hărți vechi, pictate ori acuarelate, despre Dacia, Transilvania, România și spațiul românesc prin excelență, manuscrise vechi ori miniate, carte veche ori bibliofilă, unele exemplare purtând semnătura olografă a autorilor, precum Arghezi, Nichita Stănescu, Labiș, Blaga, Rebreanu sau Eliade.
Sunt puse în vânzare prin licitație și cărți clasate în patrimoniul național cultural, precum cele două provenind din fosta colecție a diplomatului transilvănean Vasile Stoica (parțial expusă, în anii recenți, la Muzeul Satului din București, la Muzeul Național Brukethal din Sibiu și la Muzeul Țării Făgărașului), retrocedată în 2009 de Muzeul Național de Artă al României familiei colecționarului, anume «Antichitățile Pompeiului» de la 1804, respectiv «Teatrul din Ercolano» de la 1783, conținând 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi.
Totodată, «Operele lui Philon Evreul» de Pierre Bellief, din 1588 (având un preț de pornire de 600 de euro), «Eroinele Antichității» de Ovidiu, din 1552, provenind din colecția Mihai Beniuc (având un preț de pornire de doar 500 de euro), sau post-incunabula lui Bartolomeu Platina din 1530 despre arta culinară (pornind de la prețul de pornire de 1.200 de euro), reprezintă câteva dintre bunurile culturale puse în licitație, cu valoare istorico- documentară semnificativă, notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural național.
Licitatia intitulata «O poveste de dragoste», reprezentand corespondența Brâncuși, precum și alte Hârtii Importante din Colecția unui Scriitor, va avea loc miercuri, 4 martie 2020, ora 19:00, la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță.
Aida POPA