Sapdaru o readuce pe Chirita pe marea scena a Nationalului iesean. Vezi cine a fost distribuit in celebrul travesti

0
102

Pe 11 și 12 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, un eveniment de excepție pe scena Teatrului Național Iași: celebra „Chirița în provinție” de Vasile Alecsandri se întoarce după 20 de ani! După montarea lui Ion Sapdaru a „Chiriței în provinție” din 1997 și la 165 de ani de la premiera comediei care l-a avut pe Matei Millo în rol principal, regizorul spectacolul propune o Chiriță a generației sale.
După mari actori și interpretări magistrale ale acestui rol în travesti:
Matei Millo (1852 – „Chirița în provinție”),
Miluță Gheorghiu (1930 – „Chirița în provinție”),
Teodor Corban (1997 – „Chirița în provinție”)
și Petru Ciubotaru (1990 – „Chirița” 2007 – „Chirița &ceilalți”),
în 2017, Horia Veriveș primește această provocare, devenind cel mai tânăr actor care intră în pielea acestui personaj emblematic pentru Teatrul Național Iași.
“Am primit propunerea de a juca Chirița cu reverență, gândindu-mă la moștenirea înaintașilor care au jucat acest rol pe scena Teatrului Național Iași. Si cu emoția și responsabilitatea de a duce mai departe un rol ce ne reprezintă…”, a spus Horia Veriveș.
Regie și decor: Ion Sapdaru
Costume: Alina Dincă Pușcașu
Muzica originală: Alexandru Flechtenmacher
Aranjament muzical: Marian Stârcea
Coregrafie: Oana Sandu
Pregătire muzicală: Diana Roman
Asistenți regie: Francisc Bucur, Radu Mihoc
Regie tehnică: Ioan Negru
Sufleor: Irina Crețu
Distribuție: Horia Veriveș, Dumitru Năstrușnicu, Gelu Ciobotaru (debut pe scena Sălii Mari), Iuliana Budeanu (debut pe scena Sălii Mari), Irina Răduțu Codreanu, Doru Aftanasiu, Cosmin Maxim, Anne Marie Chertic, Diana Chirilă, Oana Sandu, Tatiana Ionesi, Livia Iorga, Alexandra Bandac, Irina Tocănel, Irina Crețu, Ion Sapdaru, Ionuț Cornilă, Daniel Busuioc, Constantin Avădanei, Adrian Marele, Radu Mihoc, Francisc Bucur, Lucian Valacu, Petre Sapojnic, Gabriel Anton, Ioan Ursulescu, Claudiu Mihalcea. Apariție specială: Calul Cato
„Chirița în provinție” este cel de-al 21-lea spectacol montat la Teatrul Național Iași de Ion Sapdaru, dintre cele 87 de montări din cariera sa, în țară și străinătate (Moscova, Batumi din Georgia, Rezekne din Letonia, Chișinău, Bacău, Botoșani, Suceava, Oradea, Tulcea, Iași). Despre „inepuizabila capodoperă dramatică românească”, regizorul scrie:
Așa cum Dostoievski spunea în celebrul interviu dat lui Eugène-Melchior de Vogüé, că „poporul rus a ieșit de sub poala mantalei lui Gogol” așa putem spune și noi, poporul român, că am ieșit din faldurile rochiei de catifea stacojie a Coanei Chirița. Noi, stră-strănepoții, suntem proiecția perfectă a formidabilei farmazoane din Bârzoieni, ființa gingașă și „sentimetabibilă”, care intenționează să plece la Paris ca să „sparie nemții”. Iar de plecat, trebuie să plece musai, pentru că proaspăta baroana s-a „uscat aici în provinție’’ și s-a „săturat de…Moldova’’. Biata noastră Madam Bârzoi, dacă ar ști ea că majoritatea urmașilor ei rostesc și azi această replică și încă mai abitir.
A te sătura de Moldova! Iată o ocupație nobilă și demnă de laudă a fiecărui moldovean.
– Ce mai faci?
– Uite, mă satur de Moldova!
Coana Chirița este o persoană progresistă, iar intențiile ei sunt numai de salutat. Scrisoarea trebuie adusă pe șervet și talger și să fie „prezantată’’ frumos. Țăranii să facă bine să-și vadă de treabă, să-și păzească jițeii și Măriucile de junele obsedat Guliță. Dulcețurile să le facă cumnățica, oricine, ea nu! Că doar n-o să-și ardă fața ca gospodinile din târg. Ceaiul să bea în ,,luna lui iuli’’ cu „zahar” pe care îl iei frumușel din zaharniță cu cleștele. Nu cu „dejitili’’! Prânzul trebuie servit la orele 5 ca la Paris, totuși înainte de cinci ceasuri se poate „chili” câte un păhărel de rachiu așa, de curaj. Soțul trebuie să se îmbrace frumos, nemțește, nu ca lautarul lui Barbu, ăla cu naiu’. Și multe alte obiceiuri „evropenești’’ care ne arată cât de înfiptă este în realitate celebra noastră moldoveancă. Atât de mult că am putea lesne întocmi după spusele ei, un cod al bunelor maniere ale moldoveanului.
„Chirița în provinție”rămâne inepuizabila capodoperă dramatică românească din care, fie că recunoaștem, fie că nu, ne tragem seva noastră națională. …Și orice român poate să spună în sinea sa: Madame Chirița c’est moi! Dedic acest spectacol orașului Iași“, Ion Sapdaru, târgul Ieșilor, vama Păcurari, 2017, octombrie
Următoarele reprezentații: 21 noiembrie, 1 și 3 decembrie, ora 19:00, Sala Mare.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here