Salvați Copiii a dotat Maternitatea Cuza-Vodă din Iași cu un ventilator de suport respirator de înaltă performanță

0
98

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă din Iași va avea, de miercuri, un ventilator de suport respirator de înaltă performanță, în valoare de 57.000 de euro, care le va veni în ajutor medicilor, în lupta acestora pentru a salva viața copiilor născuți prematur. Este cea de-a doua donație pe care Salvați Copiii României o face maternității ieșene, unde ajung toate cazurile grave de prematuritate din regiune. Numai în 2016, aici s-au născut 6.333 de copii, dintre care 823 (12,53%) înainte de termen.

Rata mortalității infantile se menține îngrijorătoare în regiunea Nord-Est, de 7,9 la mia de copii născuți vii, în 2016, mai ridicată decât media pe țară (7,3 la mie). Este motivul pentru care Salvați Copiii România a acordat o atenție deosebită dotării maternităților din zonă, organizația donând în perioada 2013-2016 echipamente în valoare totală de 160.000 de euro în județul Iași, către Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă Iași, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie ”Elena-Doamna” Iași, Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” Iași, Spitalul Municipal Hârlău și Spitalul Municipal de Urgență Pașcani.

Prof. Dr. Maria Stamatin, șeful secție de Neonatologie a Maternității Cuza-Vodă, a vorbit despre importanța unei dotări eficiente a maternităților:Ventilatorul pe care l-am primit de la Organizația Salvați Copiii este cel mai performant pe care îl avem și înalta tehnologie ne permite să ajustăm parametrii ventilatorului în funcție de dinamica respiratorie proprie fiecărui prematur. Aveam nevoie de acest aparat, așa cum orice maternitate care tratează prematuri are nevoie de aparatură medicală performantă”.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a subliniat nevoia de politici publice coerente în domeniul neonatalității, care să vină în sprijinul medicilor și nou-născuților: ”Combaterea mortalității infantile este un proiect pe care Salvați Copiii și l-a asumat pe termen lung, prin dotarea maternităților, dar și prin acțiuni de persuadare a decidenților politici, astfel încât aceștia să și-l asume pe agenda priorităților guvernamentale. Este crucial să continuăm, pentru că numai așa îi putem ajuta pe medici să salveze viața micuților care vin pe lume înainte de termen”.

Donația este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012. Numai în 2017, Salvați Copiii a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă. Progresul este încurajator: în cei șase ani, rata mortalității infantile a ajuns la 7,3 la mie, în 2016, față de 10,1 la mia de nou-născuți vii, cât era în 2010.

Amalia Năstase, ambasador al campaniei de reducere a mortalității infantile: “Imaginea cea mai puternică din maternitățile în care am fost în ultimii ani cu Salvați Copiii este cea a unui medic punând în brațele mamei un copil care stătuse aproape trei luni într-un incubator. Erau lacrimi de bucurie în ochii lui. Incubatorul fusese donat de Salvați Copiii, dar mai e nevoie încă de mult sprijin din partea noastra, în multe maternități din țară. Solidaritatea este cea care ne salvează, de fapt, ca societate, și suntem recunoscători pentru orice sprijin. E crucial să continuăm dotarea maternităților, iar companiile ne pot ajuta, prin simpla redirecționare a 20% din impozitul pe profit..

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here