Imaginați-vă un Consiliu de Administrație al unei firme în care președintele și membrii consiliului își stabilesc ținte de vânzări mai mici decât în urmă cu un an, dar în același timp își cresc salariile. Adică hotărăsc împreună că vor munci mai puțin, dar vor câștiga mai mult. Iar adunarea generală a acționarilor aprobă entuziast această foarte eficientă măsură de management.
Exemplul e real și a fost aplicat la studioul teritorial Radio Iași, postul care se remarcă doar prin dedicații de muzică populară și reportaje obosite prin sate prăfuite.
Astfel, în 2023, directoarea Radio Iași, Claudia Crăcăleanu și-a asumat în fața șefilor Societății Române de Radiodifuziune de la București că ea și echipa ei nu vor fi în stare să facă o audiență medie anuală mai mare de 200.000 de ascultători unici pe zi. Cifrele din 2023 erau în vertiginoasă scădere față de cele din 2022 (300.000 de ascultători) și 2021 (350.000 de ascultători).
Te-ai fi gândit că, în condițiile astea, urmau să scadă și veniturile doamnei manager, că doar unde s-a mai pomenit să scadă producția, dar să crească leafa?
In imagine, Claudia Cracaleanu (centru) alaturi de pesonalul TESA de la Radio Iasi si de profesorul Bogdan Neculau (primul dreapta), acuzat anului acesta de viol, care spune, referindu-se la directoarea Radio Iasi, ca „este un mare privilegiu sa stai in umbra unui mentor”
Iată că la Radio Iași funcționează o filosofie de management specifică bandelor de hoți, așa că în pofida scăderii calității programelor și în consecință a audiențelor, directoarea Claudia Crăcăleanu încasează în acest moment un salariu lunar de 15.300 de lei net, față de 12.310 de lei în 2019. Scade performanța, dar crește salariul! Curată lecție de economie predată la radioul public ieșean de șefa Crăcăleanu, personaj obscur, necunoscut în branșa jurnalistică, secondată la cârma acestui radio fantomă de un redactor șef pe măsură, în persoana lui Nicolae Tomescu, un moșneag care postează pe site-ul postului de radio, clipuri cu el cum aleargă gâfâind,cu limba pe afara, prin pădurile din jurul Iașului.
În timp ce această reală profitoare a poziției pe care o ocupă și care-i oferă posibilitatea de a se ghiftui din bani publici se lăfăie prin concedii cu costuri pipărate, angajații de la Radio Iași fac grevă după grevă, strângând din dinți cu salarii de maxim 3.000 de lei net.
Dar această situație nu o echivalează ca umilință și gravitate pe cea petrecută în luna mai 2016, când directoarea Crăcăleanu a încasat de ziua ei o primă în valoare de 4.000 de euro, bani plătiți tot din seiful public prin decizie directă a președintelui de atunci al Radiodifuziunii Române, Ovidiu Miculescu.
Contrazicând vorba românului: “Nu băga seu în carne grasă”, iată că, după ce că Crăcăleanu încasa deja un salariu baban de 12.000 de lei net, șeful Radiodifuziunii i-a mai injectat în cont încă 18.000 de lei.
Să curgă banii, că doar statul are de unde, că doar nu dă de la el, ci de la fraierul contribuabil!
Din păcate, asistăm la o piesă de teatru radiofonic de proastă factură, cu “vedetele” care se fac că muncesc, își trag salarii și sporuri nesimțite, în timp ce figuranții privesc cu jind la masa bogaților.
Bogați care, după ce că sunt îmbuibați cu un tupeu nemaiîntâlnit, sunt și submediocri profesional, fiind total necunoscuți în zona mass-media.
Așa că, sub conducerea maestrei combinațiilor financiare Claudia Crăcăleanu, să nu ne mai mirăm că Radio Iași a devenit un post de un provincialism jenant, înțepenit în aceleași emisiuni terne, pe alocuri de un amatorism hilar.
Radu SEICARU