Soluțiile de amenajare a zonei Palatului Culturii au rămas în dezbatere publică, trei variante fiind avansate, una dintre ele referindu-se și la construirea unei parcări subterane.
„Am solicitat Comisiei de Cultură, dar și investitorului de la Palas să elaborăm împreună un proiect integrat, care să includă și punerea în valoare a vestigiilor istorice din flancul stâng al Palatului Culturii (n.r. vestigiile vechii Curti Domnesti), alături de celelalte obiective care sunt deja în funcțiune. Intenția noastră este ca acolo să putem construi o parcare subterană, în măsura în care se va putea și dacă Direcția de Cultură va permite acest lucru. Asta se va petrece după elaborarea studiului istoric pe care l-am demarat deja. Nu o să forțăm lucrurile, tocmai pentru a proteja vestigiile istorice din zonă”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul-șef a mai spus că s-au trimis câteva observații realizatorilor Strategiei de Turism a Municipiului Iași pentru a integra și alte puncte de vedere apărute în cadrul dezbaterilor. În curând va fi lansată în dezbatere publică și Strategia de Turism, una dintre componente vizând Zona Centrală, între Piața Unirii, Palatul Culturii și Filarmonică.
„Din acest document vor rezulta mai multe decizii, precum limitarea accesibilității în zona centrală a mijloacelor de transport sau scoaterea unor magazine de tip second hand din zona centrală turistică, lucruri deja implementate în alte țări europene. Recent am avut o discuție pentru introducerea unei roviniete speciale: cine va dori să acceseze cu mașina zona istorică va trebui să cumpere o rovinietă. Astfel, se va limita accesibilitatea și factorul poluator, inclusiv fonic, în zona centrală”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
Radu SEICARU