Soţia lui Mihai Chirica a intrat în afaceri cu „căpuşele” Primăriei: este asociată în Lactate Han Prod cu Dragoș Gafița, partenerul de vacanțe al primarului. După anchetele echipei REPORTER DE IAȘI, din martie-aprilie 2016, Dragoș Gafița a oprit livrările către Servicii Publice, unde directorul general și directoarea economică îi sunt naș și soacră. În iunie-iulie 2016, Gafița se asociază cu Cristina Popa (Chirica) în altă firmă și brusc redevine furnizorul de casă al SPI, cu 21 de atribuiri directe, plus altele către Salubris și Ateneul Tătărași. Asociat în Vivai Guagno, Gafița a livrat inclusiv teii de pe Ștefan cel Mare. Firma soției lui Chirica are același sediu social cu celelelte firme ale lui Gafița, în Tomești.
Omul cu care edilul Iaşului îşi împarte prosopul de baie în concediile petrecute la mare, continuă să căpuşeze bugetele publice ale societăţilor din subordinea Primăriei. Dragoş Gafiţa este asociat, de anul trecut, cu soţia lui Mihai Chirica, într-o societate cu sediul în Tomeşti, care nu şi-a depus bilanţul contabil şi nu a plătit un leu către stat. Edilul a omis să treacă această firmă în declaraţia sa de interese, ceea ce contravine normelor Agenției Naționale de Integritate. De la momentul asocierii cu soţia primarului, Gafiţa a jucat pe degete peste 30 de contracte cu societăţile primăriei, întietate având SPI, societatea condusă de naşul şi soacra sa.
Asociați: Gafița și soția primarului
După ce şi-a petrecut mai multe concedii comune cu edilul Iaşului, în cursul anului trecut Dragoş Iulian Gafiţa s-a asociat cu Cristina Elena Popa, soţia primarului Mihai Chirica. Firma celor doi, Lactate Han SRL, o prelungire a firmei Lacta Han Prod din Urecheni, Piatra Neamţ, societate ce aparţine soacrei edilului, care a fost înfiinţată cu sediul social la Tomeşti, nu are depus nici acum bilanţul contabil, iar în baza de date a Serviciului Taxe şi Impozite al comunei Tomeşti această firmă nu figurează ca plătitoare de dări.
Sediul social este la aceeași adresă la care Dragoș Gafița are înregistrate și alte firme, inclusiv o pepinieră.
Furnizorul de casă revine în forță
După anchetele echipei REPORTER DE IAȘI, din 2015-2016, firmele lui Gafița au dispărut brusc de pe radarul achizițiilor directe de la Servicii Publice Iași. Mai ofertase câteva comenzi prin intermediul fostei sale secretare, care, de altfel, se afla în concediu de maternitate.
Din iunie 2016, momentul în care Gafița se asociază cu Cristina Popa (Chirica), acesta reia spectaculos relațiile comerciale cu SPI. El decide peste noapte să redevină oficial acționar majoritar la Infra Data Design, printr-o majorare de capital, și redevine furnizorul de casă al Serviciilor Publice, acolo unde director economic este soacra lui, Maria Zahariuc, iar directorul general Laurențiu Ivan este chiar nașul său.
Afacere făcută prin telefon
Din iulie 2016 până în prezent, Infra Data Design are 21 de atribuiri directe la SPI, alte două la Salubris și una la Ateneul Iași. Infra Data livrează coșuri de gunoi, șampon stradal, semințe de flori, ghivece și jardiniere. Multe achiziții aveau loc la aceeași dată sau în zile succesive, aceleași repere fiind împărțite în sume mai mici. Totalul livrărilor făcute de firma lui Dragoș Gafița depășește 200.000 de lei, fiind în general o afacere de câteva mii de euro/lună. Dar la acești bani s-au adăugat alte sute de mii de lei printr-o altă firmă, afacere descrisă mai jos.
Schema se reduce la un telefon și un laptop, Infra Data fiind un intermediar între producători sau importatori și clientul final: Servicii Publice, punându-și un adaos, fără niciun alt cost operațional, transportul produselor comandate prin telefon de Dragoș Gafița fiind suportat de societatea Primăriei.
„Au fost achiziţii directe, în mai multe etape pentru lucrări diferite. Precizăm că toate produsele au fost achiziţionate din catalogul SEAP”, a declarat Cristian Tudusciuc, şeful Serviciului Achiziţii din cadrul SPI.
Gafița a adus teii de pe Pietonal
Contractele între Gafiţa şi SPI nu s-au derulat numai prin intermediul acestei firme care a aparţinut, la un moment dat, soției sale, adică chiar fiicei directoarei economice de la SPI, ci şi prin SC Vivai Guagno Romania SRL.
În cursul acestui an, SPI a achiziţionat de la această firmă controlată de Gafiţa, plante ornamentale pentru amenajarea oraşului cu ocazia sărbătorilor pascale, în valoare de 170.912,61 lei, prin procedura simplificată (cerere de oferte) pe două loturi, şi arbori în valoare de 41.084 lei. Prin intermediul acestei firme, deschise în asociere cu nişte italieni, Gafiţa a furnizat teii care i-au înlocuit pe cei de b-dul Ştefan cel Mare. În noiembrie 2015, Gafiţa furnizează Primăriei conduse de Chirica, 110 tei argintii (Tilia tomentosa), în valoare de 116.000 lei, care sunt plantaţi în locul salcâmilor japonezi pitici, iar în noiembrie 2016 furnizează un pachet de plante ornamentale în valoare de 95.000 lei.
Tot clanul în vacanță
Dragoș Gafița s-a retras din Vivai Guagno, în mod inexplicabil, pe 12 octombrie 2016, la un an după ce fuseseră livrați teii de pe Ștefan cel Mare. În firmă erau trei acționari: Ricardo Guagno, Donatella Ferro și Dragoș Gafița. Ultimii doi își cedează acțiunile și Guagno devine acționar unic al firmei înregistrate tot la Tomești, ca și firma soției primarului. Până la retragerea din octombrie, Dragoș Gafița fusese administratorul firmei Vivai Guagno.
În ciuda insistențelor, Dragoș Gafița nu a putut fi contactat, fiind plecat în vacanță. De această dată, fără Mihai Chirica, dar acesta nu a dorit să comenteze informațiile prezentate de REPORTER DE IAȘI, în ciuda mesajelor repetate.
De asemenea, Maria Zahariuc, directoarea economică de la SPI și soacra lui Gafița, este în concediu, ca și directorul general Laurențiu Ivan, nașul aceluiași Gafița.
Soacra, pensie și salariu la SPI
Prins în plasa relațiilor personale cu firmele care căpușează Servicii Publice, Mihai Chirica nu ia nicio decizie în privința înlocuirii soacrei lui Gafița din funcția de director economic, deși are depășită de doi ani vârsta de pensionare.
În acest moment, Maria Zahariuc este de neclintit și cumulează atât pensia de peste 3.000 de lei, cât și salariul de 5.000 de lei, încasând lunar, de la Servicii Publice Iași, 8.166 lei net, sumă înregistrată în ultimul an de activitate. Menționăm că directorul general și directoarea economică, nașul și soacra lui Dragoș Gafița, sunt cei care fac dispozițiile de plată către firma acestuia.
Aflată la post, Luminița Sălceanu, director adjunct SPI, aflată de asemenea, peste vârsta pensionării, a declarat că situația Mariei Zahariuc este legală: „Doamna are contract de mandat de 4 ani. Legea prevede că poate să facă cumul de pensie și de funcție și de aceea este în continuare director economic”.
Practic, este situația care o revolta zilele trecute pe Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: Zahariuc s-a pensionat și în aceeași zi s-a reangajat cu contract la SPI, luând și salariu, și pensie.
Cronologia unui cinism de zile mari
În iunie 2016, Gafiţa preia SC Infra Data Design, firma-cheie în legătura Popa-Chirica-Gafița, de la cumnata sa, Dana Stoica. Înainte de schimbarea acţionariatului, această firmă mai avusese contracte cu serviciile Primăriei.
Astfel, în octombrie 2014 a luat 50.000 lei de la Primărie, în mai şi noiembrie 2015 a avut contracte cu SPI de aproximativ 150.000 lei pentru brazi şi europubele, iar în ianuarie 2016 a livrat, tot către SPI, recipienţi metalici de 77.650 lei.
În iunie-iulie 2016, Gafiţa şi Cristina Popa fac firma Lactate Han. Brusc, în august 2016, Infra Data Design revine în prim plan la Servicii Publice, dar şi la Ateneu şi Salubris. Într-un an de zile, din cele 32 de atribuiri directe câştigate, 27 sunt încheiate cu cele trei entităţi, în majoritate cu SPI.
Diferența majoră între livrările din 2014-2016 și cele din ultimul an este că înainte SPI publica pe SEAP doar anunțurile de atribuire, achizițiile făcându-se offline. După anchetele realizate de echipa REPORTER DE IAȘI, Infra Data Design își urcă ofertele pe SEAP de unde sunt selectate de către SPI.
Firma soacrei, în prim-plan
În timp ce firma Lactate Han, a Cristinei Popa şi a lui Dragoş Gafiţa, nu a avut încă activitate, firma Lacta Han Prod a Mariei Popa, soacra lui Chirica, ocupă poziții strategice în pieţele agroalimentare din Iaşi. În anul 2012, aceasta şi-a cumpărat două spaţii în Piaţa Nicolina, iar în anul 2015 şi-a extins activitatea şi în Piaţa Alexandru cel Bun, acolo unde deţine un chioşc de desfacere a produselor lactate.
În condiţiile în care cumpărarea unor spaţii comerciale în pieţele ieşene este aproape imposibilă, soacra lui Chirica a obţinut nu unul, ci trei spaţii în cele mai bune pieţe.
„Spaţiile comerciale din pieţe se scot la licitaţie, dar mai sunt şi cazuri în care se licitează pentru teren şi concesionarii îşi construiesc ei spaţiul de desfacere. Ultimul teren concesionat a fost atunci când am renovat pieţele, prin 2000. Atât timp cât nu sunt spaţiile noastre, noi aflăm de schimbări când deja sunt vândute spaţiile respective, când vine noul proprietar cu factura de vânzare-cumpărare şi solicită trecerea contractului pe noua firmă. Noi doar mutăm contractul de închiriere a terenului”, a declarat Liviu Murăraşu, directorul economic al EcoPiaţa.
În acest moment, spaţii libere în pieţele ieşene mai sunt doar la Hala Centrală, un spaţiu de 60 mp în Tărăraşi Sud şi la Piaţa Independenţei. În Piaţa Alexandru cel Bun şi la Nicolina nu mai sunt spaţii libere de 17 ani.
Sancţiune pentru firma Mariei Popa
În luna martie 2017, comisarii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, parțial sau integral deshidratat şi a laptelui pentru cafea. Firma soacrei lui Chirica, Lacta Han din Urecheni, a fost descoperită cu nereguli. Printre acestea, declaraţii nutriţionale incomplete.
Sursa: Reporter de Iasi