Legea prin care se schimbă modalitatea de calcul a contribuţiilor la sănătate pentru anumite categorii de persoane intră în vigoare mâine. Două modificări sunt esenţiale, iar una dintre ele vizează 3,36 milioane de români, cărora li se oferă posibilitatea să plătească doar când vor să meargă la spital.
Persoanele care obţin doar venituri din investiţii sau din alte surse, iar aceste venituri sunt mai mici decât salariul minim brut pe economie nu vor mai plăti contribuţia la sănătate. Prevederea apare în legea 112, publicată în Monitorul Oficial din 27 august şi modifică art. 178 din Codul Fiscal, iar legea va intra în vigoare la 1 iunie, adică mâine. Pe vechea lege, se datorau contribuţii la sănătate de 5,5% din salariul minim brut pe economie, chiar dacă venitul realizat era mai mic decât salariul minim brut pe economie.
A doua modificare vizează o categorie mai mare de persoane, cele care nu au avut venituri, nu sunt scutite de plata contribuţiei şi nici nu sunt coasigurate, şi care trebuie să plătească o contribuţie de 5,5% din salariul minim brut.
Pe vechea lege, plata se făcea lunar, iar cine nu făcea asta mai mult de şase luni de zile, urma să plătească obligatoriu cele 5,5%, dar aplicat la şapte salarii minime, adică în total 481 de lei. Dacă perioada de nedeclarare era mai scurtă, cele 5,5% se aplicau proporţional, baza de calcul fiind salariul minim înmulţit cu numărul de luni de când nu s-a plătit contribuţie. Măsura ar viza peste 3,3 milioane de români.
Citiți mai multe pe economica.net.