Radiaţiile din jurul centralei de la Cernobîl sunt în creştere, anunţă cercetătorul şi profesorul ieşean, Silviu Gurlui. Acesta spune că în ultimele ore a observat schimbări semnificative ale valorilor din jurul centralei din nordul Ucrainei.
„Nu ştiu ce este acolo. Nu sunt multe hărţi de poluare radioactivă. Dar aceasta arată clar o creştere semnificativă a radiaţiei în jurul centralei Cernobîl. Judecând după poziţia senzorilor, ar putea fi o zonă mai fierbinte, de aproximativ 30 km în diametru. Sper să fie un accident minor, să nu mai crească şi toţi cei implicaţi în acel areal să fie foarte atenţi. Suntem pe un butoi de pulbere dacă stârnim iadul. Deşi, din 2000, toate cele trei reactoare sunt oprite, iar reactorul 4 e izolat, combustibilului radioactiv există. Ar fi un dezastru ce se poate vedea doar în filmele cele mai înfricoşătoare. Anumie incendii stârnite în vecinătatea reactorului 4, ar produce de asemenea foarte mari probleme prin răspândirea în atmosferă a materialului radioactiv”, a declarat Silviu Gurlui.
Forțele rusești au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl din nordul Ucrainei, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în prima zi a invaziei multiple a Rusiei în Ucraina, iar personalul centralei a fost luat ostatec.
Marius GAVRILESCU