Ediția din acest an Programului Rabla a debutat oficial, la 1 aprilie, odată cu aprobarea Ghidului de finanțare și lansarea sesiunii de înscriere a producătorilor. În acest an, beneficiarii au la dispoziție mai multe tichete decât la edițiile precedent, iar prima pe care o încasează pentru achiziționarea unei mașini noi se poate apropia de 10.000 de lei.
Producătorii se pot înscrie în Program, în vederea validării, până pe 10 aprilie, potrivit dispoziției președintelui Administrației Fondului pentru Mediu. Abia după această dată se va afla ce mașini pot fi cumpărate cu prima de casare și de unde. În acest timp, beneficiarii, persoane fizice sau juridice, au răgaz să studieze Ghidul de finanțare valabil în acest an, care aduce o serie de elemente de noutate. Este vorba, în primul rând, despre cuantumul sprijinului financiar de care poate beneficia un solicitant, la achiziția unei mașini noi. Pe lângă prima de casare au fost introduce trei categorii de eco-bonusuri. Astfel, în afară de cei 6.500 de lei acordați ca primă de casare, mai poate fi obținut un eco-bonus în valoare de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt, potrivit menţiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou. Un alt eco-bonus, de 1.500 de lei, este acordat la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid. Cel de-al treilea eco-bonus prevăzut de actualul ghid este în valoare de 2.500 lei și se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid.
Actualele prevederi mai stabilesc și că, pe lângă prima de casare, eco-bonusul de 750 de lei poate fi cumulat cu oricare dintre celelalte două. Asta înseamnă că, la casarea unui autovehicul uzat, pentru cumpărarea unei mașini noi care îndeplinește două dintre condițiile “eco” impuse, prima poate ajunge la 9.750 de lei. Valoarea poate fi folosită, ca reducere, la achiziționarea unui autoturism, de la producătorii înscriși în program.
În acest an se acordă și un număr mai mare de tichete, ceea ce înseamnă că vor exista mai mulți beneficiari ai Programului “Rabla 2015”. Au fost anunțate 20.000 de tichete pentru persoane fizice și 5.000 de tichete pentru persoane juridice, față de 17.000, respective 3.000 în 2014. Suma alocată sesiunii de finanțare este, conform AFM, 200.000.000 de lei, din care 162.500.000 de lei pentru persoane fizice.
Pentru a beneficia de prima de casare în cadrul programului, solicitantul persoană fizică trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România, să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local, să se înscrie la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere, să predea autovehiculul uzat unui colector autorizat şi să obţină certificatul de distrugere, să radieze evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi să obţină certificatul de radiere, să prezinte producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat și, evident, să achiziţioneze autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Toate aceste etape trebuie parcurse, actele doveditoare în acest sens regăsindu-se în dosarul beneficiarului.