Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru și reprezentantul unei renumite case de avocatură din Iași.
În ciuda tuturor eforturilor depuse de administrația județeană, autoritățile centrale, în frunte cu ministrul Sănătății se opun operaționalizării Spitalului mobil de la Iași, cu toate că acesta a primit încă de pe data de 18 septembrie, autorizația de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică Iași și ar urma să fie deschis ca secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
”Facem plângere penală împotriva miniștrilor Tătaru și Alexe pentru zădărnicirea combaterii bolilor! Ceea ce se întâmplă acum la Spitalul de la Lețcani este ieșit din comun și confirmă tot ceea ce am spus de trei luni încoace: liberalii sabotează unitatea medicală.
- Mai întâi au zis că nu se face. Am făcut.
- Au zis că e un tun financiar. Nu este. Am avut control de la Curtea de Conturi.
- Au zis că spitalul nu va funcționa niciodată. Spitalul are autorizație de funcționare de la DSP.
- Acum spun că spitalul nu va avea pacienți și au trimis controale de la toate autoritățile statului. Este cea mai controlată investiție din țară.
Deci, vineri, pe 18 septembrie am primit autorizația de la DSP. Duminică, 20 septembrie, a venit ministrul Sănătății, pe furiș, în inspecție, deși nu avea niciun atribut moral să o facă. Pentru că nu ne-au sprijinit deloc. Am construit spitalul singur. Acum, dintr-o dată, vii în verificare. Culmea, azi, avem un alt control de la Inspecția de Stat, cel mai înalt organ de verificare din Ministerul Sănătății. Unde s-a mai pomenit așa ceva? E bătaie de joc de munca tuturor, de viețile și banii ieșenilor. Liberalii nu vor ca spitalul să funcționeze. Nu le pasă de sănătatea oamenilor.
Oameni buni, de câteva luni, nu dorm nopțile pentru că am încercat, alături de colegii mei, să construim și să operaționalizăm cât mai repede acest spital.
După ce au epuizat toate modurile în care ne-au pus piedici la nivel local, liberalii lui Alexe au mutat jocul acum la ministerul Sănătății. Deși ei nu au nicio răspundere. La ce mai avem atunci Direcțiile de Sănătate Publică din teritoriu?
Concluzia mea este foarte clară. Liberalii fac orice să nu intre pacienți la Spitalul mobil. Eu ca administrator mi-am încheiat treaba. Aș putea foarte ușor să pasez lucrurile la Spitalul de Boli Infecțioase. Dar nu vreau. Am construit acest spital modern, cu aparatură și echipamente de ultimă generație, pentru a fi de folos comunității. Nu electoral. Lucrul ăsta ar trebui să îl înțeleagă și PNL-iștii.
Ce vină am eu că acest spital arată mult mai bine decât cele făcute de guvern? Ce vină am eu că acest spital arată mult mai bine decât Spitalul Sf. Spiridon?
Domnule Tătaru, domnule Alexe luați mâinile de pe spital! Terminați cu lupta politică și dați-vă concursul pentru sprijinul comunității ieșene. Nu alegerile sunt cele mai importante, ci viața oamenilor” a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și al PSD Iași.
Prezent la conferința de presă, medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a criticat strategia Guvernului PNL în ceea ce privește gestionarea pandemiei și a subliniat necesitatea deschiderii Spitalului mobil.
”Să spunem lucrurilor pe nume. Strategia autorităților în această pandemie este greșită. De 6 luni strig și nu mă aude nimeni – testați, testați, testați. Acest demers a fost aprobat acum și în Parlamentul European.
În ceea ce privește spitalul mobil voi atenționa și reprezentanții Comisiei de la Bruxelles. Avem singurul Spital ROL-3 NATO din Europa de Est care poate fi deschis chiar și în această secundă pentru tratamentul bolnavilor de coronavirus, dar este blocat politic de PNL. Este incredibil. 100 paturi de terapie intensivă stau nefuncționale. Aceasta înseamnă dublarea capacității de terapie intensivă din Iași. Practic, un spital destinat bolnavilor de Covid-19 stă închis. Nu știu cine poate să pună orgoliile politice, de partid, în fața vieții oamenilor. Operaționalizarea acestui spital înseamnă că ceilalți pacienți cronici pot să primească tratament normal la unitățile medicale ieșene. Spitalul mobil de la Lețcani trebuie să funcționeze. Sper ca măcar acum, în ceasul al XIII-lea, lucrurile să funcționeze.
Totodată, îl întreb pe ministrul Sănătății: Câte ventilatoare ați adus în România? Cele 200 de pe 14 martie încă nu au ajuns. Unde sunt cele 2 milioane de teste de la Unifarm? Unde sunt toate facilitățile medicale pe care le-ați promis. Au fost bani europeni. 3,1 milioane de euro pe care nu le-ați folosit.
În aceste condiții putem alege strategia corectă, bazată pe știință sau haosul pe care îl vedem astăzi în România. Autoritățile are trebui să se treazească cât încă nu este prea târziu” a punctat medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.
Pentru a clarifica din punct de vedere juridic această situație s-a apelat inclusiv la o casă de avocatură.
”Din punct de vedere juridic tot ceea ce înseamnă act material al pesoanelor Nelu Tătaru și Costel Alexe, actuali miniștri ai Guvernului României, reprezintă elemente constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 352 din Codul Penal și anume zădărnicirea combaterii bolilor. În acest moment se lucrează la o plângere penală împotriva celor care se fac răspunzători de punerea acestor bariere în funcționarea spitalului mobil. Constatăm cu tristețe că nu primează interesul și sănătatea cetățeanului, ci miza este una electorală” a menționat avocatul Radu Iulian Rusu, reprezentantul casei de avocatură.