Protocol transfrontalier intre Veolia Energie Iasi si Termoelectrica Chisinau. Proiectul contorizarii individuale trece Prutul

0
84

La trei luni de la conferinta nationala „Termoficarea centralizata – pasi spre viitor”, eveniment organizat de Veolia Energie Iasi in luna martie 2016, ce a reunit peste 160 de participanti din 15 orase: asociatii de proprietari, autoritati locale si nationale, operatori de termoficare, efectele pozitive incep sa se faca simtite.

Iata ca, la doar 3 luni de la conferinta, a inceput sa se concretizeze propunerea pe care am facut-o atunci: aceea de a lansa o dezbatere publica reala, cu acoperire nationala si chiar transfrontaliera, in cadrul careia cetatenii sa decida care este solutia optima pentru alimentarea cu apa calda si caldura a marilor orase”, a declarat Ana Maria Icatoiu, directorul comercial si de comunicare al Veolia Energie Iasi.

In acest sens, Veolia Energie Iasi a semnat miercuri, 29 iunie, un protocol cu operatorul de termoficare al capitalei Republicii Moldova, Termoelectrica S.A. Chisinau. Acesta prevede colaborarea dintre cele doua companii in vederea punerii in comun a bunelor practici utilizate la Iasi si Chisinau ce tin atat de partea tehnica a activitatii, cat si de cea privitoare la clienti si la parteneriatul cu acestia.

veolia protocol cu termoelectrica-1000

Vizita realizata de data aceasta de echipa Veolia la Chisinau a cuprins discutii aplicate ce nu au ocolit problemele mostenite la preluarea termoficarii centralizate din capitala Republicii Moldova de catre Termoelectrica S.A., cauzate de o functionare interna greoaie dar si de o comunicare opaca si ineficienta cu clientii sistemului de termoficare (peste 200 000 de apartamente). La fel ca la Iasi, noua echipa de la Chisinau si-a asumat curajos trecutul si, pe baza unor obiective individuale si comune clar stabilite, a stabilit un plan de actiuni ale carui rezultate pozitive se vad deja la doar un an de activitate.

Actiunile de comunicare pe care le-am realizat in ultimele luni au fost dublate permanent de îmbunatatirea parteneriatului cu clientii, iar solutiile tehnice pe care le-am implementat au un obiectiv major: furnizarea de energie termica la un inalt grad de calitate si continuitate si la un pret corect. Adica exact ce isi propun si cei de la Veolia. Sunt convins de beneficiile colaborarii cu colegii de la Iasi atat pentru noi, cat si pentru clientii pe care ii servim in fiecare zi”, a precizat Veaceslav Eni, directorul general al Termoelectrica S.A. Chisinau.termoelectrica si veolia-1000

Ne dorim sa implementam toate actiunile necesare pe plan tehnic, financiar, comercial si de comunicare in asa fel incat clientii nostri – cei existenti si cei potentiali – sa decida care este cea mai buna solutie de alimentare cu energie termica. Sa decida in deplina cunostinta de cauza, analizand toate aspectele ce tin de economiile de consum si de costuri, siguranta noastra si a familiilor noastre, sanatatea comunitatii din care facem parte, eficienta energetica, protectia mediului inconjurator”, a spus Alexandru Teleru, directorul general al Veolia Energie Iasi.

De asemenea, echipele Veolia Energie Iasi si Termoelectrica S.A. Chisinau au avut o reuniune de lucru cu domnul Valeriu Triboi, viceministru al economiei in cadrul Guvernului Republicii Moldova, responsabil cu Energia. Acesta a tinut sa remarce in mod pozitiv activitatea operatorului de termoficare din Iasi, considerata ca model de catre cei din Chisinau, dar si sa aprecieze determinarea celor doi parteneri de a avea o colaborare ai carei castigatori sa fie clientii sistemelor centralizate de termoficare din Iasi si Chisinau.contorizare individuala Veolia (51)

Un subiect deosebit de important in discutia purtata cu reprezentantul guvernului tarii vecine a fost reprezentat de solutia contorizarii individuale a consumului de apa calda si caldura cu configurarea pe orizontala a instalatiilor de energie termica din apartamente. Cele doua parti au stabilit sa realizeze actiuni comune cu scopul ca aceasta solutie tehnica sa devina generalizata la nivel national, in cadrul unor programe guvernamentale care sa sprijine realizarea lucrarilor: „Este proiectul de suflet al echipei noastre, prin care dorim sa raspundem provocarii majore a domeniului in care ne desfasuram activitatea: aceea de a oferi clientilor nostri posibilitatea de a fi independenti in sistem centralizat, intr-un sistem considerat pe timpuri colectivist, care insa poate fi eficient si modern. Speram ca acest protocol de colaborare intre Iasi si Chisinau sa reprezinte in continuare un spatiu al dialogului, al propunerilor eficiente si al initiativelor care vor duce la renasterea termoficarii in Romania si Republica Moldova cu ajutorul si in interesul clientilor sistemelor centralizate”, a declarat Ana-Maria Icatoiu, director comercial si de comunicare al Veolia Energie Iasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here