Angajații Studioul Teritorial de Radio Iași protestează împotriva condițiilor de lucru și au adresat o SCRISOARE deschisă forurilor europene care monitorizează modul în care se asigură libertatea presei. Ei au reclamat salariile mici și lipsa siguranței că nu intervine nimeni în politica editorială. Mai jos, scrisoarea deschisă:
În atenția,
Doamnei Vicepreședinte Věra Jourová, Comisar european pentru valori şi transparenţă,
Comisiei de Cultură și Educație a Parlamentului European,
Reprezentantului pentru libertatea presei din cadrul OSCE,
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF),
European Broadcasting Union (EBU),
SCRISOARE DESCHISĂ
Prin această scrisoare deschisă, semnatarii acestui document, care reprezintă majoritatea angajaților Societății Române de Radiodifuziune – Studioul Teritorial de Radio Iași, reiterează necesitatea aplicării unor măsuri urgente pentru respectarea demnității salariaților Radioului Public din România, a actului jurnalistic și a misiunii acestui Serviciu public de mass-media, prin soluționarea favorabilă a solicitărilor cuprinse într-o scrisoare oficială anterioară, transmisă către autoritățile naționale în data de 14 decembrie 2023, cu prilejul primului protest spontan inițiat de peste 50% dintre angajații Radio Iași. Pe fondul lipsei de reacție instituțională, până la această dată, au urmat alte runde de proteste spontane, atât ale salariaților Radio Iași, cât și ale colegilor de la studiourile publice de Radio din țară (Timișoara, București, Constanța, Tg. Mureș, Cluj, Craiova, Brașov, Reșița), aflați în aceeași situație.
Deși am atras atenția în repetate rânduri, în ultimii ani, asupra problemelor cu care ne confruntăm, semnalele fiind accentuate prin cele patru acțiuni de protest derulate pe parcursul lunii decembrie 2023, răspunsurile întârzie să apară la nivel instituțional, iar măsurile actuale ale Guvernului și ale Parlamentului României introduc noi vulnerabilități pentru Radioul Public din țara noastră.
● În plan financiar – în contextul în care jurnaliștii și personalul tehnic din Radioul Public sunt plătiți lunar cu sume cuprinse între 3200 și 3500 RON net (640-750 euro), salariile personalului administrativ și auxiliar sunt cu minimum 25 % mai mici, iar pentru Conducere retribuția lunară minimă pornește de la o sumă netă de aproximativ 20000 RON net (4000 euro), am solicitat creșterea salariilor personalului de execuție cu cel puțin 50% și o limitare a salariilor personalului de conducere. De asemenea, am solicitat adoptarea unei forme legislative care să securizeze bonurile de masă pentru angajații SRR-Radio Iași, prin creșterea indicilor specifici fiecărei funcții din organigrama personalului de execuție, inclusiv precizarea expresă a acestor indici în contractele individuale de muncă. În schimb, actele normative adoptate recent, precum Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 și Bugetul pentru 2024, au prevăzut micșorarea veniturilor noastre deja jenant de mici, prin diminuarea valorii bonurilor de masă, impozitarea lor, precum și prin eliminarea voucherelor de vacanță. Totodată, prin noua legislație, s-a introdus incertitudinea cu privire la posibilitatea plății pentru munca în zilele de weekend, în condițiile în care numeroase evenimente de interes public sunt organizate la final de săptămână. Nu în ultimul rând, salariații Radioului Public ocupă, în continuare, ultima treaptă din perspectiva salarizării din fonduri publice, în vreme ce mai multe categorii de bugetari au primit creșteri salariale de la 1 ianuarie 2024.
● În plan legislativ – nu avem un răspuns cu privire la solicitarea de actualizare după 30 de ani a legii de funcționare a SOCIETĂȚII ROMÂNE DE RADIODIFUZIUNE (Legea 41/1994) și a statutului nostru, astfel încât să ieșim de sub umbrela interpretărilor nocive și a riscului de interferență politică. Pentru a funcționa într-un cadru adecvat și durabil, independenți din punct de vedere editorial și funcțional, avem nevoie de un act normativ riguros întocmit. O astfel de solicitare este în deplin acord și cu dezbaterile europene recente care au consfințit un acord politic cu privire la European Media Freedom Act , unde rolul instituțiilor media publice, finanțarea acestora, precum și garanțiile pentru funcționarea independentă sunt evidențiate în consecință.
● În plan profesional – nu avem un calendar precis și nicio inițiativă cu privire la perspectivele de avansare profesională, indiferent de specificul muncii prestate, fie că vorbim despre jurnaliști, personal tehnic, de suport sau auxiliar. Practic, experiența și performanțele profesionale sunt sinonime cu o uniformizare din perspectiva remunerației (situate la un nivel corespunzător treptei de debutant), iar atractivitatea unui loc de muncă la Radioul Public din România are de suferit serios. Mai mult, deși Uniunea Europeană acordă regiunilor o importanță deosebită, inclusiv din perspectiva investițiilor, Radioul Public Regional este desconsiderat la nivelul Societății Române de Radiodifuziune. În lipsa tragerii la răspundere, obiectivele managementului de prăbușire a audienței Radio Iași (cifre asumate sub formă scrisă, în documente oficiale), nu fac decât să sporească îngrijorările cu privire la viitorul profesiei și al funcționării acestei instituții reper pentru România.
În acest an, în România vor fi patru runde de alegeri care nu vor putea fi reflectate în mod constant și profesionist, din cauza constrângerilor menționate anterior. În condițiile desfășurării unui război de durată în proximitatea granițelor României, rolul Radioului Public Regional este crucial, iar subfinanțarea și lipsa unei direcții clare nu fac altceva decât să adâncească o stare de fapt deloc benefică pentru sănătatea democrației actuale.
În virtutatea libertății de exprimare și cu încrederea că veți acționa în spiritul soluționării problemelor din cadrul SRR, considerăm că este datoria noastră să aducem în atenția dumneavoastră aceste aspecte și ne rezervăm dreptul a iniția și alte forme de protest, în deplin acord cu legislația actuală, până la soluționarea favorabilă a solicitărilor noastre.