Proiectul CENTENAR, joaca de-a alba-neagra pentru PSD

0
99
 Membrii comisiei de Cultură, Culte şi Minorităţi a PNL s-au întâlnit, la Iaşi, sâmbătă, 18 noiembrie, cu reprezentanţii operatorilor culturali independenţi, în continuarea demersului de a organiza la nivelul întregii ţări dezbateri privind cele mai importante teme legislative şi de finanţare, care privesc activitatea sectorului cultural. 
In cadrul dezbaterii „Cultura independentă, motorul dezvoltării comunităţilor dinamice – Rolul operatorilor culturali independenţi în contextul lui 2018”, găzduită de Muzeul Unirii, au fost prezentate proiectele culturale demarate la nivel local. În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, autorităţile locale nu tratează acest subiect cu atenţie, lipsa de transparenţă fiind una dintre cele mai grave critici aduse de către cei prezenţi la eveniment. Ca o măsură imediată, consilierii judeţeni şi locali ai PNL Iaşi au hotărât să preia punctele dezbătute pentru a modifica regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local acordate în baza Legii nr. 350/2005. 
Totodată, la nivel central, asistăm la un joc de-a alba-neagra marca Guvernului PSD. Haosul produs prin introducerea noilor măsuri fiscale, care se răsfrâng şi asupra sectorului cultural, este foarte asemănător celui produs în jurul proiectului Centenar. Un ultim exemplu: într-o şedinţă recentă a Executivului s-a aprobat, într-o atmosferă de maximă secretomanie, Memorandumul prin care Secretariatul General al Guvernului, în calitate de membru fondator, înfiinţează Fundaţia CENTENAR.
„După ce a fost desfiinţat Departamentul Centenar din subordinea Secretariatului General al Guvernului, mutat apoi în curtea Ministerului Culturii, asistăm acum la o totală lipsă de transparenţă. Le solicit public prim-ministrului, domnului Mihai Tudose, şi ministrului Culturii, domnului Lucian Romaşcanu, să ofere toate detaliile din spatele acestor decizii. Pe ce bază a fost înfiinţată această fundaţie, cine sunt membrii fondatori, care vor fi sursele de finanţare şi persoanele desemnate pentru a coordona activitatea acesteia?”, întreabă Liviu Brătescu, coordonatorul Comisiei de Cultură a PNL, prim-vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean Iaşi şi consilier judeţean.
În acelaşi timp, interesul PSD pentru cultură reiese şi din deciziile privind rectificările bugetare negative operate recent. 
„Dacă prima rectificare negativă din septembrie nu a fost una substanţială, acum, la final de an, au mai fost tăiate aproape 28 milioane de lei din bugetul unuia dintre cele mai sărace ministere! E adevărat, rectificări negative s-au mai făcut în ultimii ani, însă ceea ce atrage acum atenţia asupra modului în care Ministerul Culturii administrează bugetul este tocmai faptul că, la începutul anului, PSD a solicitat şi a şi primit mai mulţi bani pentru minister, pe care acum e clar că nu au fost capabili să îi cheltuiască, proiectele fiind în continuare blocate!”, adaugă Liviu Brătescu. 
5,69% reprezintă proporţia execuţiei plăţilor în 2017 pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă de la UE, din exerciţiul financiar 2014-2020. Plăţi blocate rămân şi în cazul proiectelor din exerciţiul postaderare, doar 60% fiind operate la nivelul Ministerului Culturii în acest an.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here