Proiectul autostrăzii Chisinău – Iasi – Tg Mures, in valoare de 4,5 miliarde de euro, asumat de Guvernul Ciolos.

0
89

Intalnirea de astazi a premierului Dacian Ciolos cu parlamentarii din Moldova, a adus un nou val de promisiuni guvernamentale peste cea mai saraca zona tarii. Intr-o sinteza a intalnirii de la Iasi, parlamentarul Varujan Vosganian, sustine ca cel mai important lucru privind această întâlnire este aceea că ea a avut loc si că a dus la o asumare clară a executivului privind necesitatea unui Program pentru Dezvoltarea Moldovei.

S-a stabilit că Programul pentru Dezvoltarea Moldovei va fi finalizat în cursul lunii septembrie a.c. Am propus si s-a acceptat ca dialogul dintre Guvern și reprezentanții Moldovei să se instituționalizeze prin crearea unei structuri de monitorizare, alcătuite din reprezentanți ai grupurilor parlamentare, ai mediului economic și academic și ai administrației locale din Moldova. S-a invocat, pe bună dreptate, că problema Moldovei nu este doar de ordin economic ci priveste si nivelul educațional, al mentalităților. Moldova trebuie să iasă din cultura cronică a sărăciei, din starea de resemnare și de victimizare. Între reprezentanții unor județe există încă o stare de rivalitate care împiedică solidarizarea în jurul proiectelor comune. Proiectul autostrăzii Chișinău – Iași – Tg Mureș a fost asumat în mod explicit. Urmează ca în acest an să pornească studiul de fezabilitate și alte proceduri tehnice prealabile. Costul estimat este de 4,5 mld euro. Autostrada nu este suficientă, dacă ea nu va prilejui și schimb de mărfuri și de servicii, nu doar de persoane”, a sustinut Varujan Vosganian.

Totodataa, au fost mentionate si alte proiecte rutiere, legătura Brasov– Bacău, drumul rapid Tg Frumos – Botosani. Nu s-au amintit variantele ocolitoare pentru Iasi si Bacău. Mai mult, a fost evocată de către ministrul transporturilor necesitatea unor soluții paralele, modernizarea căilor feroviare. În total, construirea unor căi de comunicație ori modernizarea celor existente se ridică la cca 12 miliarde de euro.

Guvernul a asumat ca prioritate pornirea lucrărilor la Spitalul de Urgență din Iași, cu fonduri europene. Ministrul agriculturii a amintit despre necesitatea dezvoltării sistemelor de irigații. El, totuși, nu a spus nimic despre necesitatea refacerii canalelor de irigații începute pe Siret și nici nu a explicat motivul pentru care actualul Guvern nu a prevăzut sumele necesare, potrivit legii, pentru sistemele de irigații. Guvernul a vorbit despre necesitatea fructificării avantajelor transfrontaliere, fără, însă, a vorbi despre dezvoltarea podului de la Ungheni sau despre alte inițiative care să valorifice aceasta poziție a Moldovei, de frontieră a UE. S-a vorbit foarte puțin despre modernizarea aeroporturilor și despre dezvoltarea zonelor cargo aferente acestora. Nu a fost atins subiectul orașelor care mor, orașe monoindustriale sau proaspăt transformate în orașe, fără să existe confortul necesar. Nu s-a vorbit mai deloc despre patrimoniul cultural, despre turism și despre unele domenii specifice, cum ar fi horticultura. Programul pentru Dezvoltarea Moldovei ar trebui să fie parte integrantă a programului centenarului Marii Uniri”, a mai spus Varujan Vosganian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here