Luna mai este luna Ateneului, luna în care institutia de cultura a pregătit evenimente culturale diverse, menite să acopere dorințele publicului:
Expoziție de pictură „Poezii vizuale”, anul II Universitatea Națională de Arte Iași, miercuri, 03 mai, ora 17.00 în Sala Galeriile de Artă, intrarea liberă.
Spectacol de teatru „Rinocerul roșu”, Trupa Domino a Liceului Waldorf Iași, miercuri, 03 mai, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.
„RINOCERUL ROȘU” – adaptare de Olimpia Popescu după „Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre” de Matei Vișniec
Spectacolul propune o incursiune în universul comunist, lume de un absurd comparabil cu cel din piesele lui Eugene Ionesco.
Acțiunea este cuprinsă cu aproximație între 1959-1965. Eroul este un poet ce refuză compromisul de a-și pune talentul în slujba regimului, preferând să aibă „un singur stăpân: POEZIA”. În plus, Sergiu Penegaru, profesor de limba franceză, traducător al operelor unor scriitori inacceptabili în Republica Populară Română, este, mai ales, un mare admirator și traducător al lui Eugene Ionesco, al cărui teatru absurd este categoric interzis pentru publicare. Acestea, precum și faptul că spune bancuri politice, fac din personaj un „reacționar înrăit” ce trebuie „reeducat prin pușcărie”. Cum va rezista Penegaru în detenție, cum își va păstra demnitatea, luciditatea, sensul vieții, identitatea? Rămâne de văzut!
Într-un interviu, Matei Vișniec spunea, referindu-se la personajul principal, Sergiu Penegaru, că prototipul acestuia este Constant Tonegaru, „poet al generaţiei pierdute, cu un destin tragic el însuşi.” În același interviu afirma: „Despre senzaţia de elasticitate… e o piesă despre România şi despre dictatură, despre cum reacţionează un intelectual în situaţii-limită, cu cîtă putere, cît curaj, cîtă laşitate, cît oportunism…” (ziarul „Adevărul”, 28 iunie 2015)
Trupa DOMINO de la Liceul Teoretic Waldorf Iași, coordonată de profesoarele Olimpia Popescu și Liliana Anton, a câștigat mai multe premii la festivaluri de teatru pentru elevi, anul acesta obținând, prin Rinocerul roșu, Marele Premiu al Festivalului „Hai la teatru!”, organizat de Teatrul Luceafărul Iași , precum și două Premii de interpretare: Emil Badarnih (Directorul închisorii) și Bianca Preda (Directorul teatrului). Durata spectacolului: 75 de minute.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 10 lei/ 8 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Proiecție de film „Moonlight” – În lumina lunii, regia Barry Jenkins, joi, 04 mai, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
„În lumina lunii/ Moonlight”, a câștigat anul trecut premiul Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor într-un rol secundar. Având deja peste 150 de premii în toată lumea, filmul regizat de Barry Jenkins abordează un subiect delicat – parcursul unui tânăr american de culoare, din copilărie și până la maturitate, în timp ce se străduiește să-și găsească sensul în lume. „De la primul și până la ultimul cadru, În lumina lunii este unul dintre cele mai frumoase filme pe care le poți vedea”, scrie The New York Times.
Cu: Shariff Earp, Naomie Harris, Mahershala Ali, Janelle Monáe, Alex R. Hibbert. Durata: 111 minute. Premiera in Romania: 10.03.2017
Vă invităm joi, 04 mai 2017, ora 19.00, în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan” la proiecția filmului ce a cucerit Oscarul la categoria „Cel mai bun film”, „Moonlight/În lumina lunii”.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de teatru „Atenție: aterizăm”, regia Daniel Onoae, vineri, 05 mai, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.
„Atenție, aterizăm!”, o adaptare a uneia dintre cele mai produse comedii franțuzești de situație din lume, “Boeing Boeing” de Marc Camoletti, aduce în atenția spectatorilor câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase.
Acțiunea este situată în zilele noastre, în Paris, întregile evenimente desfășurându-se în imobilul personajului Bernard. Acesta este un arhitect de succes care duce o viață „împărătească”, fiind logodit în același timp cu trei stewardese superbe care lucrează pe linii aeriene diferite, fără ca vreuna dintre ele să aibă habar despre celelalte. Șirul întâmplărilor neprevăzute și comice începe în momentul în care viața perfectă a lui Bernard este tulburată de apariția un vechi prieten de-al său, Robert, care va rămâne un timp în casa care ascunde atâtea secrete. Ba mai mult, tot planul lui Bernard începe să nu mai dea roade atunci când în aer se produce o situație neobișnuită și toate zborurile se modifică brusc. În curând, toate cele trei stewardese aterizează în Paris simultan, iar timidul Robert, forțat de împrejurimi, încearcă să mențină aparențele pentru fiecare dintre logodnice.
Cum vor face față cei doi prieteni și Berta – jupâneasa – situației deloc liniștite, vă invităm să descoperiți, vineri 5 mai 2017, ora 19.00, la Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Regia: Daniel Onoae
Distribuția:
Daniel Onoae
Dragoș Maftei
Alexandra Paftală
Erica Moldovan
Ana Hegyi
Cezara Fantu
„Alegerea de a pune în scenă o adaptare după „Boeing Boeing” după Marc Camoletti a survenit în urma dorinței de a scoate în evidență situații normale din viața unor oameni, expuse într-o manieră comică. Toate cele șase personaje au caractere și moduri de viață diferite, însă aduse în situații mai mult sau mai puțin extreme, încep să reacționeze așa cum se așteaptă spectatorul, sau nu.
Am încercat, și îmi place să cred că am reușit, să conturez fiecare personaj într-un mod diferit și surprinzător. Chiar dacă este o comedie bulevardieră, veți descoperi și că fiecare caracter în parte are propriile neajunsuri, propriile frustrări.
Îmi doresc ca spectacolul să fie perceput în esența sa și nu în ultimul rând să vă aducă zâmbete pe buze sau hohote de râs! Vă așteptăm cu drag!” Daniel Onoae, regizor
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de teatru pentru copii „În căutarea anotimpurilor”, Compania teatrală Zum Zum, sâmbătă, 06 mai, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.
Spectacolul de teatru pentru copii ”În căutarea anotimpurilor”, aduce în scenă povestea unui pui de barză ce își caută familia și ajunge să călătoarească un an de zile, timp în care trece prin transformari majore.
Acest pui de barză descoperă evoluția naturii, a plantelor și animalelor. El ajunge să înțeleagă ciclul prin care păsările călătoare vin și pleacă, și binențeles înțelege că și el este o pasăre călătoare. Copii descoperă și învață împreună cu micuțul pui cele patru anotimpuri, însușirile fiecăruia, bucurându-se de înmugurirea copacilor de primavară, simțind pe pielea lui soarele arzător de vară apoi ploile reci de toamnă, dar și gerul iernii.
”In căutarea anotimpurilor” este o poveste complexă și educativă, pusă în scenă de actorii teatrului de păpuși Zum Zum, Anca Huțanu și Andreea Gheorghe, sâmbătă, 6 mai 2017, ora 11.00, pe scena Sălii Mari de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Concert folk si lansare album „Jumătatea aceea din mine”, Cezar Popescu, sâmbătă, 07 mai, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.
Cu participarea cantautorilor folk: Adrian Bezna, Cristi Corcioveanu, Ștefania Iacob, Adrian Grădinaru și a poeților Andrei Maftei și Sorin Poclitaru. Prezintă- Emil Răducanu
„Jumătatea aceea din mine” este o culegere de compoziții proprii, mai vechi și mai noi, alese din jumătatea caldă a sufletului, croite pe versurile unor cunoscuți poeți ai zilelor noastre.
Sâmbătă, 6 mai 2017, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, Cezar Popescu vă dă întâlnire pentru a împărtăşi alături de invitații săi, o experiență emoționantă, într-un decor cu muzică folk și poezie!
Cu rădacini solide în muzica rock, din prisma pasionatului ascultător, a neobositului colecţionar de muzica ori din cea a experienţelor de scenă din perioada anilor ’90 ca basist-vocalist şi membru fondator al trupelor studenţeşti Cronos şi Destine (Premiul I la Festivalul stud. de rock şi folk, Craiova 1996), Cezar Popescu revine în 2013, după o lungă absenţă din activitatea muzicală, într-o ipostază nouă, cea a artistului ajuns la maturitate, ‚dezbracat’ de inhibiţii şi vanitate, aflat onest în faţa publicului, acum doar cu o chitara, vocea şi o inima larg deschisă. Dar, cum creaţia artistică nu înseamnă gustul cultivat ci cultivarea gustului, Cezar Popescu se intoarce cu dorinţa a împartăşi o experienţă emoţională noua, bazată pe sinceritate şi căldură, într-o exprimare… folk.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețul unic de 10 lei, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Premieră spectacol de teatru pentru copii „Bubico”, regia Nucu Ionescu, duminică, 07 mai, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere
„Fiecare popor are în cultura sa câte un maestru al râsului, care să ne amintească în fiecare clipă că putem fi mai buni și mai înțelepți. Un maestru care nu se demonetizează niciodata și pe care cititorii sau spectatorii, indiferent de vârsta îl înțeleg întotdeauna în cele mai subtile sensuri. Marele maestru al acestor meleaguri, mereu viu și plin de contemporaneitate, va rămâne probabil Caragiale.
În spectacolul nostru de Momente și Schițe, tinerii se joacă de-a ironia, de-a ascunselea cu farsele și o fac cu zâmbetul pe buze. Pentru ca noi românii, de la mic la mare suntem un popor de actori și ne place să facem haz de necaz ori de câte ori situația o cere. Vă așteptam așadar la Ateneul din Iași cu nepoți, cu parinți și bunici, să revedem, în spiritul elanului tinereții, cele mai îndrăgite fragmente: Bubico, Five’ o clock, Amici, Bacalaureat, CFR…și câte altele încă. Și să râdem împreună.” Nucu Ionescu, regizor.
Duminică, 7 mai 2017, ora 11.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași va avea loc Premiera Spectacolului pentru copii „Bubico”, de I.L. Caragiale, în regia lui Nucu Ionescu.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Aida POPA