Programul educațional “Traista cu sănătate”, selectat cel mai bun din UE în 2021, a ajuns la peste 50.000 de copii din județul Iași

0
86

În perioada 2012–2022, Fundația Tradiții Sănătoase a derulat 10 ediții ale programului școlar „Traista cu sănătate”. Nestlé România, prin inițiativa Nestlé for Healthier Kids, susține acest program începând cu 2017. Proiectul se defășoară sub forma unui opțional în școlile și grădinițele din județul Iași. De-a lungul celor 10 ani de program, 50.000 de copiii au beneficiat de educație pentru un stil de viață sănătos, dintre care 8.000 anul acesta. Fundația Tradiții Sănătoase a realizat un pachet educațional unic, care cuprinde o carte cu 8 capitole, cu informații utile pentru copii și cadrele didactice, poze și fișe educaționale, 32 de lecții săptămânale, pe parcursul unui an școlar, potrivite pentru copiii cu vârste între 5 și 10 ani.
Conform raportului pe Europa din 2022 a Organizației Mondiale a Sănătății, în România, 24% dintre copiii de vârstă școlară sunt supraponderali, dintre care 13% sunt obezi, iar 55% dintre adulți se confruntă cu excesul de greutate. Pandemia SARS-CoV-2 a adăugat factori de risc și a contribuit la creșterea prevalenței obezității infantile cu un procent în fiecare an de pandemie. În acest context, Fundația Tradiții Sănătoase a organizat la Iași Conferința “Prevenția obezității la vârsta copilăriei”, la care au participat peste 100 de cadre didactice, părinți, specialiști din sănătate și educație. Conferința a fost realizată sub egida Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, în colaborare cu alte instituții din Republica Molodva și s-a bucurat de prezența unui invitat special, Mihai Morar. În cadrul evenimentului s-a lansat pachetul educațional Traista cu sănătate revizuit și adăugit.
Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, inițiatorul proiectului „Traista cu sănătate” spune: „După zece ani de program, suntem foarte bucuroși să observăm o diminuare a obezității infantile în școlile din Iași în care am derulat programull. Obezitatea a scăzut de la 10% la 6% în Municipiul Iași. Nu același lucru putem să spunem despre mediul rural, unde din păcate am constatat o creștere a obezității, ajungând la 12%. Fundația Tradiții Sănătoase a realizat un pachet educațional unic, care cuprinde o carte cu 8 capitole, cu informații utile pentru copii și cadrele diactice, poze și fișe educaționale, 32 de lecții săptămânale, pe parcursul unui an școlar, potrivite pentru copiii cu vârste între 5 și 10 ani”.
Fundația Tradiții Sănătoase a observat în ultimii 10 ani de program că stresul se reflectă atât în alimentația părinților, cât și a copiilor, de aceea încearcă să învețe adulții cum pot gestiona acest stres, pentru că ei sunt modele pentru cei mici. Ceea ce ei gândesc, atitudinea lor față de alimente și responsabilitatea pentru ceea ce cumpără este a părinților și tot ei îi pot influența și învăța pe copiii lor ce este bine și ce nu este bine să facă în relația lor cu mâncarea. Copiii au tendința de a mânca mai multe dulcuri atunci când sunt stresați la școală sau de a mânca mai neordonat atunci când stau până târziu în fața unor dispozitive electronice, jucându-se.
„Sunt avocatul echilibrului în toate și cred că trebuie să le dezvoltăm copiilor o relație proprie cu alimentele. Mai cred că masa în familie trebuie să rămână sacră. A lua masa împreună, a le oferi posibilitatea să aleagă și a ne baza pe bunul simț al copiilor sunt esențiale pentru a cultiva emoțiile copiilor vizavi de alimente. De asemenea, școala joacă un rol deosebit pentru că acolo se formează, în mare parte, relația copiilor cu societatea, la școală se pot deprinde multe obiceuri. De aceea, sunt plăcut surpins că în România, în Iași, avem programe școlare atât de eficiente pentru formarea de obiceiuri sănătoase și care merită să fie extinse la nivel național, să ajungă la toți copiii și părinții”, susține Mihai Morar, invitatul special al evenimentului.
Pachetul educațional Traista cu sănătate conține, pe lângă informațiile despre nutriție și obiceiuri sănătoase și fișe didactice, o serie de activități practice și jocuri pentru cei mici, care pot fi ușor de realizat atât la grădiniță sau școală, cât și acasă, în familie.
Suntem onorați să fim partenerii celui mai bun program de educație nutrițională în școli din Uniunea Europeană. Este dovadă că și în România se pot dezvolta proiecte care să reprezinte exemple de bune practici pentru restul Europei. Această recunoaștere a programului Traista cu sănătate este rezultatul unui efort comun al specialiștilor din domeniul medical, nutrițional și educațional, alături de membrii comunității locale din Iași. Susținerea în România a acestui program educațional unic completează obiectivele noastre globale. Prin intermediul inițiativei globale Nestlé for Healthier Kids ne dorim să ajutăm peste 50 de milioane de copii să ducă vieți mai sănătoase, până în 2030“, spune Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție Nestlé South East Market.
Programul “Traista cu sănătate” a fost lansat la Iași în anul 2012. Este un program educațional, dedicat copiilor și familiilor lor, care promovează un stil de viață sănătos, cu respectarea tradițiilor locale. Este recunoscut la nivel internațional, fiind inclus în rețeaua internațională Youth Health Community (YHC), alături de programe din peste 10 de țări. Programul educațional „Traista cu sănătate” a fost desemnat câștigătorul locului 1 la categoria „Healthy Lifestyle. Cities”, în cadrul EU Health Award, acordat de Comisia Europeană în 2021.
Fundația Tradiții Sănătoase este în discuții cu Ministerul Educației pentru extinderea proiectului la nivel național. Puteți răsfoi o parte din cartea Traista cu sănătate aici: https://online.flippingbook.com/view/766023075/. Pachetul educațional poate fi comandat de pe site-ul https://traditii-sanatoase.ro/ , iar o parte din bani vor fi folosiți de Fundația Tradiții Sănătoase pentru continuarea și extinderea proiectului.
Despre Fundatia Tradiții Sănătoase
Misiunea noastră este de a forma la copii și tineri comportamente sănătoase privind alimentația și stilul de viață promovând tradițiile culturale în realizarea stării de bine și prevenirea obezității și bolilor cronice. Obiectivele organizației sunt să promoveze consumul de alimente sănătoase, să promoveze activitatea fizică, să ofere servicii pentru a ajuta pacienții supraponderali să-și gestioneze greutatea, să ofere educație și instruire în toate aspectele sănătății, să sprijine și să promoveze acțiuni și proiecte de cercetare legate de sănătate, să cultive și să promoveze tradiții culturale care pot duce la formarea unor comportamente sănătoase.
Despre Inițiativa Nestlé for Healthier Kids
Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. În România, aceste eforturi se regăsesc se concretizează prin parteneriatele cu Mișcarea națională ” Și eu trăiesc sănătos! SETS dezvoltată de Fundația PRAIS și programul „Traista cu sănătate”, dezvoltat de Fundația Tradiții Sănătoase și coordonat de Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here