Profesorul Marin Burlea și academicianul Victor Spinei vor primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi

0
90

În şedinţa Consiliului Local de miercuri, 31 octombrie, vor fi supuse dezbaterii propunerile de acordare a titlurilor de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi profesorului universitar doctor Marin Burlea (post mortem) și academicianului Victor Spinei.

“Ca primar, ca reprezentant al comunității, cred că este de datoria mea și a administrației publice să omagiem și în acest fel pe cel care a salvat mii, zeci de mii de copii din Iași și din toată țara. Nimic nu este mai prețios și mai nobil decât să salvezi un copil!”, a declarat primarul Mihai Chirica astăzi, într-o conferinţă de presă.

Profesorul universitar doctor Marin Burlea s-a născut pe 8 ianuarie 1949, la Vidra, judeţul Ilfov. Studiile liceale şi universitare le-a făcut la Iaşi, absolvind Facultatea de Medicină Generală din cadrul IMF.

În perioada 1973 – 1979, lucrează ca medic secundar, specialitatea Pediatrie, la Clinica a II – a Pediatrie, IMF Iaşi, pentru ca între 1980 şi 1985 să fie medic specialist pediatrie la Spitalul Clinic de Copii Sfânta Maria din Iaşi.

În 1991 devine medic primar în pediatrie, în 1994 medic specialist în gastroenterologie, în 2004 medic primar în această specialitate, după ce în 1995 a obţinut titlul de Doctor în ştiinţe medicale.

Din 1999, Marin Burlea a devenit conferenţiar la UMF Iaşi, iar în 2002 profesor la Disciplina de Pediatrie. A fost prorector al UMF Iaşi în anii 2004 – 2006.

De asemenea, în perioada 2001 – 2009, Marin Burlea a fost Directorul General al Spitalului Clinic de Copii Sfânta Maria din Iaşi, iar în 2009 a devenit Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

A publicat 313 titluri de lucrări ştiinţifice de pediatrie generală, dintre care 10 traduse şi publicate în reviste de circulaţie internaţională.

Profesorul universitar doctor Marin Burlea a decedat la Iaşi în data de 26 octombrie 2018, fiind decorat post mortem de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Născut la Lozova, România, în urmă cu 75 de ani, Victor Spinei este vicepreşedintele Academiei Române, având o prodigioasă carieră de profesor universitar, istoric şi arheolog.

A făcut studii liceale şi universitare la Iaşi, absolvind Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza în 1966, pentru ca în 1977 să obţină doctoratul la Universitatea din Bucureşti. A urmat stagii de documentare şi specializare în Austria, China, Franţa, Germania, Israel, Statele Unite ale Americii.

Din 1990, academicianul Victor Spinei este cercetător la Institutul de Arheologie din Iaşi, pe care l-a condus în calitate de director în perioada 2003 – 2011. De asemenea, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii Al. I. Cuza din anul 1990 şi membru corespondent al Academiei Române din 2001. În 2015, a fost ales vicepreşedinte al Academiei Române, devenind şi coordonator al Programului Centenar.

Victor Spinei a publicat peste 100 de studii ştiinţifice, peste 70 de volume îngrijite sau coordonate, remarcându-se prin promovarea unor idei şi viziuni noi în cercetarea istorico – arheologică.

De asemenea, academicianul Victor Spinei a primit numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul Nicolae Iorga al Academiei Române (1982), Marea diplomă de merit Dimitrie Gusti a Consulatului General al României din New York (1995), Doctor Honoris Causa al Universităţii din Chişinău (2012).

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here