Politic

Primii studenti admisi la Școala Politică Iași 21, proiect de burse și internship coordonat de Camelia Gavrilă

By Redacția

October 16, 2017

Opt studenți de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Facultatea de Drept și de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași au fost selectați în urma unui interviu și pe baza unei candidaturi ce a inclus o scrisoare de intenție și o propunere legislativă, deși inițial au fost anunțate numai 4 locuri disponibile în cadrul acestei prime ediții.

Am pornit de la ideea că viața politică trebuie cunoscută și din interior, eliminând prejudecăți, clișee și generalizări pe care le întâlnim deseori în spațiul public. Vreau să ofer studenților șansa de a înțelege modul în care se fundamentează și se iau decizii, cum se conturează inițiativele legislative, care este rolul consiliilor locale și județene, al instituțiilor deconcentrate, ce înseamnă practic activitatea unui politician, viața politică locală sau națională. Ca profesor, cred că am și responsabilitatea de a forma și modela, într-o anume măsură, pe acei tineri care sunt interesați de lumea politică, fie pentru a o analiza și înțelege, fie pentru a deveni ei înșiși politicieni. Deși intenția mea inițială era de a selecta și finanța  3-4 burse în fiecare semestru, discuțiile cu studenții care au aplicat pentru acest proiect, ideile curajoase, spiritul lor creativ, dorința de cunoaștere și implicare, motivațiile convingătoare, poveștile personale de succes sau de perseverență și studiu chiar în condiții nefavorabile, m-au determinat să selectez 8 tineri pentru prima ediție a acestui proiect. Alături de echipa mea, sper ca în timp să generăm un model de raportare a politicienilor la aspirațiile și provocările aduse în atenție de către tinerii serioși și valoroși, implicați în problematica diversă a societății contemporane.”, a declarat deputatul Camelia Gavrila.

Prima întâlnire cu studenții a avut loc vineri, 13 octombrie 2017, la Cabinetul parlamentar, iar ecourile sunt dintre cele mai bune:

Consider că proiectul Școala Politică Iași 21, lansat de deputatul Camelia Gavrilă este interesant, dar și imperios necesar pentru studenții pasionați de domeniul științelor politice, deoarece poate completa pregătirea noastră teoretică, adăugând un proces de învățare practic, pe care nu îl pot găsi la facultate, în cadrul cursurilor, prin experiențe, dezbateri, vizite în instituții regionale și naționale.(Laur Amanolesei)

Sunt fericită și foarte mândră să fac parte chiar și pentru o scurtă perioadă, din echipa doamnei Deputat Camelia Gavrilă. Am convingerea că acest stagiu de practică va fi un mare pas în dezvoltarea noastră personală și profesională. (Irena Drăgan)

În general, ideea de școală este privită ca fiind centrată pe două coordonate: teme și obligativitate, pierzându-se din vedere un aspect fundamental, și anume că ideea de școală presupune dialog. Plecând de la aceste constatări și așteptări, tind să cred că întreg proiectul se va contura în jurul acestor piloni necesari succesului oricărui proiect – suport teoretic, responsabilitate, dialog creativ, schimb de idei și modele de succes. (Mădălina Enache)

Programul de lucru al stagiarilor include 10 ore de prezență săptămânal, la cabinet sau în activităţile de pe teren și se derulează în intervalul octombrie 2017 – ianuarie 2018.

Pe lângă activitățile specifice cabinetului parlamentar, există posibilitatea participării la activități de formare, dezbateri tematice, diverse work-shop-uri sau evenimente specifice, explorarea unor instituții importante, iar la final de stagiu studenţii vor participa la o vizită de studiu de două zile la Parlamentul României.

Marius GAVRILESCU