Monden

Prima licitație de artă românească în format NFT și plata în criptomonedă

By Redacția

June 28, 2021

În premieră în România, A10 by Artmark organizează prima licitație care include artă digitală realizată de artiști contemporani români, în format NFT, și acceptă ca plata pentru lucrările de artă să fie efectuată și în criptomonedă. Astfel, A10 by Artmark devine prima Casă de Licitație din Europa de Est care organizează o licitație de artă ce include o secțiune dedicată artei digitale în format NFT, după ce piața internațională de artă de profil a erupt acum câteva luni, când Christie’s a adjudecat în martie 2021 un lot de artă digitală în format NFT al unui tânăr artist digital cu peste 60 de milioane de dolari. Precedentul a fost urmat și de alte case, precum Sotheby’s ori Phillips, care au organizat în lunile următoare licitații ori secțiuni dedicate tinerilor artiști digitali, dintre care mulți provin din Estul Europei.

Evenimentul dedicat artei digitale – considerată arta prezentului, dar și a viitorului – și care dă expresie ultimului trend, cel al fuzionării artei cu tehnologia – NFT, va avea loc marți, 6 iulie, ora 19:00, în format online pe platforma Artmark Live (dar și în sala de licitație de la Palatul Cesianu-Racoviță). Cu această ocazie, Casa de Licitații A10 by Artmark acceptă plata loturilor de artă digitală și în criptomonedă – specific în Etherum, cea mai populară monedă electronică folosită în piața internațională de artă digitală, dar și în Bitcoin, cea mai capitalizată monedă electronică la acest moment. Conform regulilor speciale de licitație pentru secțiunea de artă digitală, Casa de Licitații acceptă, mandatată de artistul digital, plata în criptomonedă, însă aceasta este transformată ulterior, la data încasării, în monedă clasică, încasarea fiind înregistrată în monedă clasică (iar artistul digital fiind plătit mai departe tot în monedă clasică).

Arta digitală, fără debușeu prealabil în piața românească de artă contemporană, alcătuiește 10 loturi în licitația din 6 iulie, realizate de cei mai cunoscuți tineri artiști specializați în tehnici digitale. Raportat la momentul de debut de piață, prețul de pornire al fiecăruia din cele 10 loturi este de doar 100 de euro, chiar dacă aceiași artiști, precum Eurosadboy sau Victor Fota, se vând deja la sume semnificative pe piața internațională emergentă de artă digitală.

O altă premieră în cadrul evenimentului de marți, 6 iulie, este primul lot de artă digitală bisericească, criptat în NFT, realizat de pictorul Daniel Codrescu, iconograful Catedralei Naționale. Lotul de artă digitală “Cea mai înaltă decât Cerurile (Maica Domnului cu Pruncul – Platytera)”, reprezintă unica fotografie (ediție 1/1) a picturii altarului Catedralei Mântuirii Neamului, care urmează să fie acoperită, prin catapeteasmă, privirii vizitatorilor și credincioșilor. Pictura, artă celestă a cărei unică imagine se dezvăluie în acest lot de artă digitală, este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului din România și una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă. Conform dorinței special exprimate de artist, toate fondurile colectate în urma vânzării acestui lot NFT vor fi donate fondului finalizării construcției Catedralei Mântuirii Neamului.

Un alt lot impresionant al secțiunii de artă digitală în format NFT este “Dragoste” – un lot compozit, realizat de celebrul creator ale tricourilor purtând acest simplu îndemn, artistul sibian Dan Raul Pintea, care ne declară despre lucrare: “Era într-o noapte de 4 octombrie 2019 când, după ce am făcut dragoste cu iubita mea, am avut un imbold să mă scol din pat și să scriu cu spray-ul, “Dragoste”, pe o placă de rigips rezemată de perete, ce se târa de prin 2009, de la construcția atelierului, așteptând să fie desenată. (…) la câteva ore după mi-a zis că am două săptămâni să-mi treacă de ea, apoi s-a ridicat și a plecat. Am rămas doar cu lucrarea, care în timp a căpătat două semnificații. Prima e dată de iubita cu care am făcut ultima oară dragoste și a doua este dată de timpul trecut din 2019 când a fost ultima dată când am făcut Dragoste.”

Lucrările secțiunii de artă digital în format NFT, alături de cele aproximativ 200 de opere din cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană, pot fi vizionate online pe artmark.ro sau la Palatul Cesianu-Racoviță, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00.

Aida POPA